3 redenen om een vergadering wat eerder te stoppen

3 redenen om je vergadering eerder te stoppen Blijven Leren.

Vaak genoeg vraag ik mezelf af waar ik de tijd vandaan haal in het onderwijs. Ik weet zeker dat elke leraar zichzelf die vraag stelt. Het gevaar is dat je van afspraak naar afspraak rent en van les naar les. Je wilt tussendoor korte momenten voor jezelf creëren. Voor rust, om even een actie uit te zetten of voor het afronden van een taak. Maar hoe doe je dat?

Je vergadering wat eerder stoppen

De simpelste manier is om om je vergadering of overleg wat eerder te stoppen. Ook de ander(en) met wie je vergadert of overlegt zal (of zullen) daar blij mee zijn. We kennen namelijk allemaal de agenda’s die van 8.30-17.00 volgepland zijn. Eigenlijk wil je wat ‘tussendoormomenten’ hebben.

Waar kan je die tussendoor momentjes voor gebruiken?

1. Om de eerste acties uit te zetten (als ze nog vers in je geheugen zitten). Ik kom bijna altijd uit een overleg met een nieuwe taak of actie voor op mijn to do. Het gevaar is dat je een dag (of dagen) later naar je lijstje kijkt en denkt … Wat moet ik daar ook alweer mee? Direct aan de slag met korte acties geven voldoening en dan ben je ook nog scherp.
2. Je kunt even wat drinken pakken. Niet geheel onbelangrijk! Om fit je dag door te komen wil je voldoende drinken. Hetzelfde geldt overigens voor eten en zonder stress even kunnen plassen 😉
3. Voor een rustmoment tussendoor. Als je continu ‘aan’ staat, geef je je brein geen rust. Dat heeft verschillende gevolgen. Een grote eye-opener voor mij was dat ik me realiseerde dat ik eigenlijk te moe was aan het einde van de dag. Ik viel direct in slaap. In een gezond slaappatroon lig je eerst zo’n 20 minuten voordat je werkelijk in slaap valt. Als dat sneller gaat, ben je dus eigen oververmoeid met alle gevolgen van dien. Wat voor rustmomenten zijn nuttig? Een rondje lopen, even een frisse neus halen. In elk geval iets om even te ‘ontprikkelen’.

Hoe zorg jij voor rustmomenten gedurende de dag? En lukt het jou bijvoorbeeld om vergaderingen of overleggen net wat eerder af te ronden? Deel het in de comments. 

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *