Handig gebruik van een agenda-slide in je online of ‘hybride’ les

Op Blijven Leren deel ik geregeld slimme tips voor in je (online) les. Vandaag ontdekte ik een handige agenda-slide in Canva. Deze slide kun je gebruiken in je online les, je fysieke les en ook in een ‘hybride’ les waarbij de helft van de groep bij je in de klas zit en de andere helft online de les volgt. In dit blog vertel ik je hoe je de agenda-slide kunt inzetten en welke kansen je hebt om te differentiëren en aan te sluiten bij voorkeuren.

Structuur in je les

Nadat je de studenten hebt begroet en het eerste contact is gelegd, start je de les op. Zelf vind ik het prettig om de studenten mee te nemen in het programma van de les. De studenten krijgen dan antwoord op vragen als: Hoelang duurt de les? Welke onderwerpen komen aan bod? Aan welke leerdoelen werken we? Uit welke lesactiviteiten bestaat de les? En soms ook: Wanneer krijgen we instructie? Wanneer is het zelfwerktijd? Welk resultaat moeten we opleveren in de zelfwerktijd? Kan ik extra hulp krijgen?

De agenda-slide

Je kunt de agenda-slide goed gebruiken om deze informatie te geven. Bij fysieke lessen schrijf ik de agenda vaak op het bord. Studenten kunnen gedurende de hele les spieken hoe het programma eruitziet en zien op welke momenten ze uitleg krijgen. Bij online lessen kun je hiervan een slide maken die je deelt aan de start van de les en die je vervolgens in de chat plaatst, zodat studenten hem later nog kunnen terugzoeken en bekijken. Bij ‘hybride’ lessen is deze slide handig als ‘screensaver’ als de studenten aan het werk zijn, zodat ze de structuur kunnen volgen die gehanteerd wordt in de les. Zeker omdat de studenten thuis zitten, krijgen ze soms niet helemaal mee hoelang ze de tijd hebben voor opdrachten en wanneer er weer plenair gewerkt wordt.

Kansen voor differentiatie en aansluiten bij voorkeuren

Door een agenda-slide te maken, dwing je jezelf om na te denken over de structuur van de les. Ook roept het vragen op als: Wat kunnen studenten doen als ze klaar zijn? Hoe kan ik differentiëren in de instructie en wat betekent dat voor de leeractiviteiten die ik ontwerp? Welke ruimte bied ik op welk moment om aan te sluiten bij wat de studenten graag willen? Welke mogelijkheden zijn er voor studenten om zelfstandig de instructie te volgen, aan de hand van een kennisclip of een andere vorm?

Je bent natuurlijk vrij in de wijze waarop je de agenda-slide inricht. Een paar suggesties:

  • Maak een blokje met ‘Als je al klaar bent…’ voor studenten die sneller gaan.
  • Maak twee blokjes met een ander programma waarin je tegemoetkomt aan verschillen, bijvoorbeeld een groep die de instructie wel bijwoont en de groep die de instructie via een kennisclip volgt of een groep die de leeractiviteit zelfstandig uitvoert en een groep die dat doet onder begeleiding van de docent.
  • Beschrijf welk ondersteunende leermateriaal de studenten kunnen gebruiken bij de opdrachten, zodat ze ook daadwerkelijk aan de slag kunnen in je les.
  • Bedenk aan het einde van de les samen hoe de agenda-slide van volgende week eruit moet komen te zien.
Voorbeeld agenda-slide. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Een stukje techniek

Deze agenda-slide heb ik gemaakt in Canva. Ik maak geregeld ontwerpen in Canva, omdat dit programma enorm veel mogelijkheden heeft. Je kunt bijvoorbeeld presentaties maken en ook werkbladen, deze slide heb ik bij ‘Presentaties onderwijs’ gevonden. Bekijk Canva zelf voor meer inspiratie.

Ik ben erg benieuwd of je de agenda-slide gaat inzetten in je les en op welke wijze je dat aanpakt. Leuk als je dat even laat weten in de reacties!

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *