Digitaal een woordenwolk maken met Answergarden

Als docent en blendIT-coach ben ik zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken. Een krachtige leeromgeving bestaat wat mij betreft uit het afwisselen van digitale tools met andere verwerkingsmanieren. Verwerkingsmanieren waarbij je kaarten gebruikt, waarbij je wat leest, waarbij je iets ervaart of waarbij je met elkaar in gesprek gaat. Onlangs konden jullie lezen hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon. Ook heb ik jullie laten zien hoe je kunt werken met een digitaal prikbord, namelijk Padlet. In dit artikel leg ik je uit hoe je een woordenwolk kunt maken met input van anderen, met Answergarden.

Een aantal afbeeldingen in dit artikel zijn vrij klein, je kunt ze vergroten door erop te klikken.

Waarvoor gebruik je Answergarden?

Ik gebruik de tool als ik met de klas wil brainstormen of als ik de periode wil evalueren. De tool zorgt ervoor dat de begrippen die het meest worden genoemd het grootst worden getoond. Zo kan ik je in een oogopslag zien wat de meerderheid van de groep vindt. Je kunt de tool heel vrij inzetten (zonder veel instructie) of met een duidelijke instructie. Zo kan je als docent ervoor zorgen dat de vrijheid van de antwoorden bij de student ligt of je kunt juist sturen in de antwoorden. Waarom zou je willen sturen? Daar kom ik onderaan dit artikel op terug.

Hoe maak je een Answergarden?

Je gaat naar Answergarden.ch en klikt op Create Answergarden:

Answergarden Blijven Leren
Eenmaal daar kan je een aantal zaken invullen. Links bovenin kan je de vraag die je aan de groep wilt stellen invullen:

Answergarden Blijven Leren
Je kunt verderop in het menu bepalen welke functie de Answergarden heeft. Ik kies in dit geval voor “brainstorm”. Ook kan je aangeven hoeveel tekens de antwoorden mogen hebben en je kunt een wachtwoord toevoegen zodat een select groepje gebruikers deel kan nemen:

Answergarden Blijven Leren
Als je alles hebt ingevuld, kan je de Answergarden gaan creëren door op “create” te klikken:

Answergarden Blijven Leren

Hoe deel ik mijn Answergarden met de deelnemers?

Je hebt als je de vorige stappen allemaal hebt doorlopen de tool aangemaakt. Ik vroeg me daarna af hoe ik het kan delen met mijn deelnemers. Ook was bij mij onduidelijk waar mijn deelnemers hun antwoord kunnen intoetsen.

Je gaat hiervoor naar “admin”. Door daarop te klikken verschijnt er “administratieve informatie”. Daar vind je de code. Open Google Chrome of Internet Explorer en tik Answergarden.ch/app in. Als je dat gedaan hebt krijg je een scherm te zien waar je deelnemers de code kunnen intoetsen.

De eerste foto laat zien waar je de code vindt en de tweede foto toont waar je hem kunt intoetsen:

Answergarden Blijven Leren

Answergarden Blijven Leren

Deelnemen door middel van een QR code? Dat kan!

Je kunt er ook voor kiezen een QR code te gebruiken. Deze QR code kunnen de leerlingen scannen met de camerafunctie van hun smartphone. Hiervoor scroll je net zoals bij het zoeken van “administratieve informatie” naar beneden en klik je op “QR”.

Waarom zou je een QR code gebruiken? De functionaliteit zou je kunnen inzetten als je feedback wilt op de lesopdrachten van je leerlingen. Als werkvorm heb je bijvoorbeeld groepjes gemaakt en een opdracht uitgewerkt op papier die de leerlingen moeten volgen. Als laatste stap vraag je om feedback door de leerlingen de QR code te laten scannen met hun telefoon. De antwoorden verschijnen bij jou in de tool en zijn nog niet zichtbaar voor de leerlingen. Aan het einde van de les kan je de tool projecteren op het Smartboard of op de beamer en dan toon je welke feedback in de woordenwolk is gezet.

Daarnaast kan je er op die manier voor zorgen dat de leerling een antwoord geeft op een opdracht. Je hebt bijvoorbeeld verschillende opdrachten waarvoor je verschillende Answergarden’s hebt aangemaakt. Bij elke opdracht vullen ze met de QR code hun antwoord in. Het is waardevol om deze reacties later in de les te bekijken op het grote scherm. Zo kan je de antwoorden bespreken.

Hierbij een foto waar je ziet hoe je de QR code kunt vinden:

Answergarden Blijven Leren

Functionaliteit Answergarden

Als je werkt met Answergarden, kan je gebruik maken van een aantal functionaliteiten. Zo kan je bekijken hoevaak een woord is toegevoegd.

Dat ziet er als volgt uit:

Answergarden Blijven Leren

Ook kan je woorden verwijderen. Als het woord in dezelfde Answergarden nogmaals wordt ingevoegd, verschijnt deze ook niet meer op het scherm. Dit kan je doen voordat je de antwoorden klassikaal toont voor een nabespreking. Zo ziet het eruit als je een woord wilt verwijderen:

Answergarden Blijven Leren

Answergarden inzetten in jouw les

Eerder schreef ik dat je er als docent voor kunt kiezen om veel instructie te geven bij het gebruik van Answergarden of juist minder. Het gaat er wat mij betreft om met welk doel je de vorm wilt inzetten. Het doel bepaalt je instructie. Als je op een open manier voorkennis wilt ophalen of een losse brainstorm wilt doen, hoeft de instructie niet zo gedetailleerd te zijn. Je geeft dan simpelweg de opdracht om in te toetsen waar ze aan denken bij een bepaald thema of wat ze al afweten van een bepaald thema.

Als je samen met de leerlingen een keuze wilt maken, waarvoor eerder al een aantal keuzes zijn geselecteerd kan je een strakkere instructie geven. Dan nodig je de groep uit om te kiezen uit de genoemde activiteiten, onderwerpen, woorden, zodat je gemakkelijk kunt peilen welke het meest worden genoemd. Denk hierbij aan het inventariseren van de wensen van een klassenuitje; tik in als je wilt varen, kanoën, lunchen of bowlen. Je kunt aangeven dat ze 1 of 2 keuzes mogen maken. Hetzelfde geldt voor een korte evaluatie van een les. Je kunt vragen of de leerlingen kunnen benoemen wat ze van de les vonden door aan te geven of het waardevol, minder waardevol, goede sfeer, minder goede sfeer, duidelijk, minder duidelijk was. De termen die je gebruikt kan je laten afhangen van je lesdoel. Tijdens het bespreken van de woordenwolk kan je doorvragen voor meer informatie.

Ken jij de tool Answergarden? Zou je er gebruik van maken in je les? Op welke manier? Op welke manier zou jij instructie geven als je de tool gebruikt? Welke andere tools ken jij voor het maken van een woordenwolk? Laat het ons weten in de reacties.

Onderdeel worden van de Blijven Leren community?

Door mij te volgen op sociale media en je gratis te abonneren in de sidebar, kan je deel uit blijven maken van de Blijven Leren community. Wil je meer dan dat? Ik verzorg workshops & inspiratiesessies en ik ontwikkel lesbrieven en content voor de vo en mbo-docent. Hier vind je meer informatie.

2 reacties

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Beste Gerben,
   Hartelijk dank voor je reactie. Ik zal eens kijken naar je artikelen. Bedankt voor het delen!
   Groetjes, Shauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *