Digitaal een woordenwolk maken met Answergarden

Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de leerlingen iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. Onlangs konden jullie lezen hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon en een digitaal prikbord met PadletIn dit artikel leg ik je uit hoe je Answergarden kunt inzetten in je onderwijspraktijk. 

Waarvoor gebruik je Answergarden?

Answergarden is een tool waarmee je een woordenwolk kunt maken met je klas. Je kunt dat bijvoorbeeld doen als je wil brainstormen of evalueren. De tool zorgt ervoor dat de begrippen die het meest worden genoemd het grootst worden getoond. Zo kan ik je in een oogopslag zien wat de meerderheid van de groep vindt. Je kunt de tool heel vrij inzetten (zonder veel instructie) of met een duidelijke instructie. Zo kan je als docent ervoor zorgen dat de vrijheid van de antwoorden bij de student ligt of je kunt juist sturen in de antwoorden.

Hoe de tool Answergarden bijdraagt aan jouw les

Eerder schreef ik dat je er als docent voor kunt kiezen om veel instructie te geven bij het gebruik van Answergarden of juist minder. Het gaat er wat mij betreft om met welk doel je de vorm wilt inzetten. Het doel bepaalt je instructie. Als je op een open manier voorkennis wilt ophalen of een losse brainstorm wilt doen, hoeft de instructie niet zo gedetailleerd te zijn. Je geeft dan simpelweg de opdracht om in te toetsen waar ze aan denken bij een bepaald thema of wat ze al afweten van een bepaald thema.

Als je samen met de leerlingen een keuze wilt maken, waarvoor eerder al een aantal keuzes zijn geselecteerd kan je een strakkere instructie geven. Dan nodig je de groep uit om te kiezen uit de genoemde activiteiten, onderwerpen, woorden, zodat je gemakkelijk kunt peilen welke het meest worden genoemd. Denk hierbij aan het inventariseren van de wensen van een klassenuitje; tik in als je wilt varen, kanoën, lunchen of bowlen. Je kunt aangeven dat ze 1 of 2 keuzes mogen maken. Hetzelfde geldt voor een korte evaluatie van een les. Je kunt vragen of de leerlingen kunnen benoemen wat ze van de les vonden door aan te geven of het waardevol, minder waardevol, goede sfeer, minder goede sfeer, duidelijk, minder duidelijk was. De termen die je gebruikt kan je laten afhangen van je lesdoel. Tijdens het bespreken van de woordenwolk kan je doorvragen voor meer informatie.

Meer informatie

Je gaat naar Answergarden.ch en klikt op Create Answergarden. Je kunt verderop in het menu bepalen welke functie de Answergarden heeft. Ik kies vaak voor “brainstorm”. Ook kan je aangeven hoeveel tekens de antwoorden mogen hebben en je kunt een wachtwoord toevoegen zodat een select groepje gebruikers deel kan nemen. Als je alles hebt ingevuld, kan je de Answergarden gaan creëren door op “create” te klikken. De deelnemers kunnen deelnemen door een code in te toetsen die je bij “Admin’ vindt. Je kunt ook een QR-code aanmaken.

Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.

Ken jij de tool Answergarden? Zou je er gebruik van maken in je les? Op welke manier? Op welke manier zou jij instructie geven als je de tool gebruikt? Welke andere tools ken jij voor het maken van een woordenwolk? Laat het ons weten in de reacties.
Digitaal een woordenwolk maken met Answergarden Blijven Leren

2 reacties

    • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

      Beste Gerben,
      Hartelijk dank voor je reactie. Ik zal eens kijken naar je artikelen. Bedankt voor het delen!
      Groetjes, Shauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *