4 redenen waarom je authentiek moet zijn voor de klas

Authentiek zijn voor de klas; voor veel mensen is dat een open deur. Natuurlijk ben je jezelf als docent, natuurlijk ben je authentiek. Maar is dat wel zo? Bij mij duurde het best wel lang voordat ik überhaupt wist wie ik wilde zijn voor de klas. Voor mij duurde het ook wel even voordat ik los kon laten wat anderen vonden van hoe ik het deed voor de klas. Soms worstel ik daar nog wel mee. Ik denk dat dat een proces is. In mijn optiek is het wel een proces dat je aan zou moeten gaan als docent. Het heeft wat mij betreft een grote meerwaarde als je jezelf bent voor de groep. In dit artikel en in onderstaande video deel ik met jullie 4 redenen waarom ik dat zo voel. Laat je een berichtje achter?

  1. Het kost minder energie

Stel je voor dat je 20 uur per week lesgeeft (de meeste docenten geven meer les dan dat) en dat je gedurende al deze uren een toneelstukje aan het opvoeren bent. Hoe vermoeiend is dat?! Toen ik net startte als docent vond ik het heel belangrijk wat men vond van hoe ik mijn lessen verzorgde. Voor mezelf had ik een aantal punten bedacht die ik belangrijk vond en die hanteerde ik. Althans, die probeerde ik (soms met zelfs weerstand vanuit mijn kant) te hanteren. Die punten waren grotendeels gebaseerd op een gemiddelde van wat belangrijk gevonden werd door mijn collega’s en van wat de schrijvers van mijn schoolboeken mij vertelden.

Vanaf het moment dat ik duidelijker wist wat mijn grenzen waren en hoe ik die graag wil aangeven, gaf me dat rust en ik merkte dat de studenten dat gingen waarderen. Alsof zij eerder spreekwoordelijk gezien door mij heen prikten en aanvoelden dat ik eigenlijk niet achter mijn eigen verhaal stond op bepaalde momenten. Nu weet ik beter waar ik voor sta en kan ik dat ook op moeilijke momenten goed uitleggen. Waarom? Mijn grenzen liggen dichter bij mezelf, waardoor het gemakkelijk is om ze te uiten dan wanneer je oprakelt wat een schrijver ooit schreef in een theorieboek.

Dat ik nu beter weet wat mijn grenzen zijn (opgedaan uit de ervaringen die ik heb opgedaan voor de klas, de boeken die ik heb gelezen en de collega’s waarmee ik vaak genoeg heb gesproken over wisselende visies) geeft mij een grote verlichting in mijn werkzaamheden. Uiteindelijk zorgt die duidelijkheid voor mij dus ook voor een verlichting van mijn dag!

  1. Je bent een goed rolmodel

We verwachten heel veel van onze studenten: ze moeten zichzelf kunnen zijn, ze moeten hun talenten ontdekken en laten zien, ze moeten zichzelf kwetsbaar opstellen. Hoe lastig is dat voor een leerling, als je docent dat zelf niet doet?

Ik ben van mening dat als je als docent daarin een voorbeeld bent, dat het wat gemakkelijker wordt voor je studenten om dat ook te doen. Naast dat ze het dan kunnen leren door het van jou af te kijken, zorg je er ook voor dat de drempel een stuk lager is. Wat mij betreft mogen alle docenten onthouden dat ze een rolmodel zijn en daarbij hoort: Pratice what you preach.

Wie Blijven Leren al even volgt zal beamen dat ik vaak genoeg schrijf over wat ik lastig vind in mijn ontwikkeling. Ik geloof erin dat iedereen die leert moeilijkheden ervaart. Je bent namelijk bezig met het opdoen van nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden. Alles wat nieuw is, voelt op het begin wat minder goed aan. Laat dat zien aan je studenten. Toon ze dat doorzetten uiteindelijk loont. Je studenten nemen dat wat gemakkelijker van je aan als ze jou ook zien knokken, toch?

  1. Je maakt echt contact

In mijn beleving is oprecht contact een heel belangrijk onderdeel van ‘goed’ onderwijs. Als je van elkaar de juiste intenties voelt en als je van elkaar weet dat je er bent om je te ontwikkelen. Bij punt 1 beschreef ik al dat ik als docent begon met een naar mijn idee duidelijke onderwijsvisie. Achteraf bekeken was het een mengelmoes van wat ik vaker had gehoord, het was geen visie gestoeld op ervaringen. Goed onderbouwen vanuit de praktijk waarom ik handelde zoals ik handelde kon ik niet.

Inmiddels weet ik meer waar ik voor sta. Onderdeel daarvan is oprecht delen waar ik mee zit. Mijn zoektocht vanuit Blijven Leren is een mooi voorbeeld, maar ook de twijfels die ik soms heb over hoe ik een werkvorm heb ingezet of over hoe ik een periode heb gedraaid.

Ik durf te delen dat ik twijfel over hoe iets gegaan is, vervolgens vraag ik mijn studenten om na te denken over hoe zij een vorm of een periode hebben ervaren. Ze mogen hun oprechte mening (zowel persoonlijk als anoniem) met mij delen. Dat levert mooie feedback op.

De oprechte feedback zorgt ervoor dat ik kan leren in interactie met mijn studenten, het zorgt er ook voor dat studenten kunnen delen waar zij mee zitten. Ook de studenten lopen tegen dingen aan. Ze durven gemakkelijker te delen als ook jij durft te delen.

  1. Je maakt persoonlijk een ontwikkeling door

Een van de dingen die ik leerde op de lerarenopleiding was dat je verschillende petten op hebt. Je bent wie je bent, je bent docent, je bent loopbaanbegeleider. Dat heeft er bij mij in geresulteerd dat ik heel erg ging zoeken in welke rol ik wilde neerzetten op welke momenten. Inmiddels beaam ik deze rollen nog steeds, wel merk ik dat ze voor mij wat genuanceerder liggen.

Eerder ontving ik vaak feedback op mijn rol als docent. Tegenwoordig laat ik steeds meer doorschemeren wie ik ben als persoon. Studenten maken contact met mij als docent, maar ook met wie ik echt ben. De uitspraak: “De klas is als een soort van spiegel”, is daardoor meer van toepassing dan ooit.

Op het moment dat je oprecht jezelf bent en vanuit je eigen doen en laten reageert op dingen, krijg je feedback op wie je echt bent. Soms wordt hoe jij handelt niet gewaardeerd. Als je ook zo handelt in je privé kan het zijn dat het daar ook niet gewaardeerd wordt. In de klas wordt je gedrag immers uitvergroot omdat een grote groep erop kan reageren.

Als je altijd maar een rol speelt, krijg je altijd feedback op je rol. Ik hecht waarde aan mijn persoonlijke ontwikkeling en ik denk dat de kracht hem zit in het jezelf daarin kwetsbaar opstellen. Dat is niet zwak, maar juist sterk. Het ultieme kwetsbaar opstellen is wat mij betreft door jezelf te zijn en daar je feedback op te ontvangen.

Jezelf zijn voor de groep is wat mij betreft dus heel goed, maar ook spannend. Het kan er ook voor zorgen dat je reacties vanuit de groep persoonlijk oppikt. Mijn uitdaging is om dat nog wat meer van elkaar los te schroeven. De reacties zijn inderdaad soms aan jou als persoon gericht, maar ook vaak genoeg op jouw rol. Jij bent immers de persoon waar de klas op dat moment mee te maken heeft als er weerstand is over hoe dingen gaan.

Ik ben benieuwd wat jij van deze 4 redenen vindt. Herken je het? Denk je er ook zo over? Waarom wel of niet? Laat je me weten hoe je deze tips mee kunt nemen in jouw werkzame leven. Iedereen doet dat anders, dus vertel me vooral hoe jij dat doet. Daar kunnen we dan ook weer van leren!

Bekijk de video ook op YouTube

Onderdeel worden van de Blijven Leren community?

Door mij te volgen op sociale media en je gratis te abonneren in de sidebar, kan je deel uit blijven maken van de Blijven Leren community. Wil je meer dan dat? Ik verzorg workshops & inspiratiesessies en ik ontwikkel lesbrieven en content voor de vo en mbo-docent. Hier vind je meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *