Authentiek contact maken met je doelgroep

Authentiek contact maken met je doelgroep Blijven Leren

Als je aan leraren tips vraagt over het docentschap, hoor je vrijwel altijd: zorg dat je authentiek bent. Natuurlijk ben je jezelf als leraar… toch? In alle eerlijkheid, ik vond dat best lastig. Zo vond ik het in mijn beginjaren moeilijk om te bepalen hoe ik mijn rol moest vormgeven. Soms kreeg ik adviezen waar ik geen goed gevoel bij had. Ook kon ik de meningen van andere leraren niet altijd links laten liggen. Voor mij was in elk geval duidelijk dat ik het belangrijk vond om mijzelf te zijn. Hoe lastig soms ook. In dit artikel deel ik 4 redenen om authentiek contact te maken. 

Alles valt of staat met goed contact met je leerlingen

Eerst wil ik graag onderstrepen hoe belangrijk goed contact met je leerlingen is. Alles valt of staat wat mij betreft met goed contact met de leerling. We hebben allemaal meegemaakt dat je het niet goed met iemand kon vinden en dat je daardoor moeite had om van die persoon dingen aan te nemen, laat staan te leren. Dat is niet handig in een klassensituatie.

Moet je er dan voor zorgen dat iedereen je mag? Zeker niet. Ik denk dat er in de beste relaties gebotst kan worden en dat dit soms goed is. Je hebt daarnaast de verantwoordelijkheid over de hele groep. Soms moet je onpopulaire beslissingen nemen, om ervoor te zorgen dat er een veilig leer- en werkklimaat is.

1. Leerlingen prikken anders door je heen

De eerste reden is dat leerlingen door je heen zullen prikken. Leerlingen voelen het aan als je niet jezelf bent. Ze voelen aan dat je gedrag niet correspondeert met hoe je eigenlijk ben, dat maakt je moeilijk te peilen en dat maakt het onveilig. Iets wat je niet wil, want je wil een veilig leer- en werkklimaat.

2. Het kost minder energie

Stel je voor dat je meer dan 20 uur per week in de les staat (de meeste leraren geven meer les dan dat) en dat je al die tijd een toneelstukje aan het opvoeren bent. Hoe vermoeiend is dat?

Ik weet nog dat ik als startende leraar een aantal punten had bedacht die ik belangrijk vond en die hanteerde ik. Dat probeerde ik in elk geval. Sommige van die punten waren gebaseerd op wat mijn collega’s belangrijk vonden. Niet overal stond ik achter en dat maakte het voor mij moeilijk om consequent te zijn. Het voelde echt als hard werken en het kwam de sfeer niet ten goede.

Toen mijn grenzen (en hoe ik die wil aangeven) duidelijker werden, gaf me dat rust. Mijn werkdagen werden minder zwaar. De leerlingen gingen dat ook waarderen. Een leerling benoemde dat ze merkte dat ik was gegroeid en dat het voor haar nu duidelijker was wat ik belangrijk vond en waar ik voor stond. Mijn grenzen liggen dichter bij mezelf, omdat het mijn grenzen zijn. Hierdoor kan ik ze gemakkelijker aangeven. Uiteraard blijft het zo dat je soms wat eerder ingrijpt, omdat jouw persoonlijke grens misschien anders is dan je professionele grens. Ik houd bijvoorbeeld wel van een grapje, maar als professional weet je dat anderen dat onveilig kunnen vinden. Dan grijp je toch wat eerder in.

3. Je bent een goed rolmodel

Als leraar ben je een rolmodel. Door jezelf te zijn, laat je zien dat dat oké is. Wij verwachten van leerlingen dat ze zichzelf zijn, ook al is dat soms lastig omdat hun identiteit zich nog vormt. Laat jezelf zien aan je leerlingen; zowel de positieve als de negatieve dingen. Vertel eerlijk wat je goed hebt aangepakt en wat misschien beter had gekund. Draag je passie uit en enthousiasmeer je leerlingen om te ontdekken wat hen enthousiast maakt!

4. Je maakt oprecht contact

Mijn ervaring is dat ik door mijzelf te zijn gemakkelijker contact maak met mijn leerlingen. Ik laat wat van mijzelf zien, wat de ander soms uitnodigt om dat ook te doen. Als een leerling ergens mee worstelt, vertel ik soms hoe ik daar vroeger zelf ook mee kampte en wat mij heeft geholpen. Ook in die gesprekken laat ik zien dat ook ik blijf leren en ontwikkelen.

In de begeleiding heb ik er veel aan als ik weet wat de doelen van mijn leerlingen zijn of met welke worstelingen zij te maken hebben. Ik kan ze beter voorlichten en de juiste vragen stellen. Hiervoor moet er eerst goed contact zijn. Als leraar kan ik mijn lessen verbeteren als ik eerlijk benoem wat ik minder vond gaan. Door met de leerlingen te bespreken hoe zij dat ervaren en wat voor hen misschien beter werkt, haal ik feedback op waarmee ik mijn lessen beter kan aansluiten op de doelgroep.

Authentiek voor de klas staan, ziet er overal anders uit

Hoe je contact maakt met je doelgroep ziet er in het po, vo, mbo en hbo misschien wel anders uit. In sommige onderwijsvormen wordt meer een appèl gedaan op leraargedrag en duidelijkere regels. Soms is wat afstand bewaren ook goed, bijvoorbeeld als je doelgroep niet sensitief genoeg is om om te gaan met meer nabijheid.

Je leert gaandeweg inschatten wat wel en niet kan. Succes met jouw zoektocht!

Ik ben benieuwd wat jij van deze 4 redenen vindt. Herken je het? Denk je er ook zo over? Waarom wel of niet? Laat je me weten hoe je deze tips mee kunt nemen in jouw werkzame leven. Iedereen doet dat anders, dus vertel me vooral hoe jij dat doet. Daar kunnen we dan ook weer van leren!

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Word bijvoorbeeld lid van de besloten groep en volg Blijven Leren op Facebook en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Authentiek contact maken met je doelgroep Blijven Leren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *