Ik zie wat jij niet ziet, of zie jij wat ik niet zie? Beeldcoaching in het PO

Beeldcoaching PO Blijven Leren

De kinderen

De grote puzzel was weer begonnen op de school van mijn dochter. Omdat ze met combinatieklassen werken en graag elk kind individueel de beste plek willen bieden, verandert de klassensamenstelling elk jaar. Er zijn veel gesprekken binnen het team, met de intern begeleider en met ouders. En we kwamen er niet uit bij mijn dochter. Haar meeste vrienden gingen naar een andere klas, maar voor haar zou een jaartje oudste zijn ook positief kunnen uitpakken. Ik lag er wakker van, misschien de juf ook wel. Totdat ik opeens bedacht, waarom vragen we het dochter zelf niet? De juf vond het ook een goed idee en binnen één minuut was het meer dan helder, dochter wilde hoe dan ook oudste zijn.

Onze kinderen groeien op in een maatschappij waarin keuzes maken de hele dag aan de orde is. Wat doe je op je brood en wil je hem dan dubbel of in stukjes? Welk van de duizend filmpjes op Netflix kies je? Wat doe je vandaag weer aan? Toen ik jong was en ik zocht een ijsje uit, dan kon ik kiezen uit drie ijsjes. Mijn kinderen hebben de keuze uit minstens twintig soorten. En wonderbaarlijk genoeg hebben ze binnen vijf seconde door welke ze willen. Maar op een of andere manier betrekken wij ze als volwassenen veel te weinig bij een keuze die hun hele zijn aangaat.

Het onderwijs

In mijn werk als Beeldcoach kom ik dit dagelijks tegen. Leerkrachten die elke dag weer met een grote bak liefde keuzes maken voor de kinderen zonder de kinderen hier zelf in mee te nemen. En dat kan ook niet altijd, maar in veel gevallen zeker! Het kind dat in de verlengde instructie nooit meedoet, maar er wel elke dag moet zitten, want dat is nou eenmaal in het systeem van de school afgesproken. Het kind dat zijn beurt gewoon steeds maar niet kan afwachten. Het kind wat maar niet vooruit komt met lezen. Ze hebben allemaal zeker weten de gouden tip gewoon in hun broekzak zitten.

De leerkracht

En niet alleen kinderen hebben deze inzichten over zichzelf bij de hand, precies hetzelfde geldt ook voor de leerkrachten. Dat je samen op dezelfde school werkt met dezelfde visie, betekent niet dat je het ook allemaal hetzelfde moet doen. Het onderwijs zit in transitie. Het individuele kind wordt centraal gesteld, maar hoe zit het met de leerkrachten? Wat drijft de leerkracht? Wat maakt jou tot de docent die dicht bij zichzelf kan staan? Hoe blijf jij in beweging? Allemaal vragen die je eerst bij jezelf moet nagaan, voordat je dit samen met kinderen gaat onderzoeken.

Klinkt allemaal logisch en realistisch toch? Maar in de praktijk blijkt dit door tijd, werkdruk, energie best ingewikkeld te zijn. En daarbij werkt het brein nou eenmaal zo dat als je er middenin zit en het elke dag gewoon zo doet zoals je doet, dat ook een soort van houvast en dus (schijn)rust in je hoofd geeft. Ook heel logisch, want echt naar jezelf kijken en luisteren, betekent in veel gevallen ook dat je uit patronen moet stappen en dat betekent weer verandering en dat zou extra energie kunnen kosten. Stel, je eet elke dag vlees, maar besluit om welke redenen dan ook te stoppen of te minderen met het eten van vlees. Dan zul je je ook moet verdiepen in nieuwe gerechten, het moeten uitproberen, erachter te komen wat je wel en niet lekker vindt.

De Beeldcoaching

Beeldcoaching helpt leerkrachten in een versneld tempo te verdiepen in hun eigen kunnen en willen. De camera legt een beeld vast van een leerkracht. En iedereen die dat beeld bekijkt zal daar op een andere manier naar kijken. Maar het belangrijkste is, wat vindt de leerkracht zelf. Klopt dit beeld bij wie je bent, bij wie je wil zijn, wat valt je op? Waar zou je aan willen/durven te sleutelen? En dan begint het grote uitproberen. Wat werkt wel en wat werkt niet?

Zodra dit proces op gang komt, is de leerkracht in beweging. En beweging geeft energie. En dat is precies wat we in het onderwijs nog veel meer nodig hebben. En als energie gaat stromen en je lekker in je vel voor de klas kan staan, krijg je automatisch meer ruimte in je hoofd. En dat heeft dan meteen een positief effect op de kinderen en hun leerproces. Heel veel keer win dus!

Meer weten over Annet Stegeman en beeldcoaching?

Voor meer informatie kan je www.blikindeschool.com bekijken of contact opnemen via annet@blikvooruit.nu. Hieronder volgt een video waarbij je letterlijk een beeld krijgt van beeldcoaching in het PO.

 

 

Beeldcoaching po Blijven Leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *