Wat is Clubhouse en wat heb ik eraan als docent?

Clubhouse Blijven Leren

Je kunt er op sociale media bijna niet meer omheen: De app Clubhouse. Er komen er steeds meer leraren bij op dit platform en er worden interessante rooms ‘gehost’. Wat is Clubhouse, hoe werkt het en wat heb je eraan als docent? In dit artikel vertel ik mijn ideeën daarover.

Wat is Clubhouse?

Via Clubhouse (een app voor iOS) kan je met elkaar in gesprek in een live podcast. Er worden rooms (kamers) aangemaakt over bepaalde thema’s. In de app zie je al deze ‘events’ staan en kan je kiezen waar je wilt meeluisteren. De ‘events’ die je ziet zijn gebaseerd op de onderwerpen die je hebt aangevinkt (na het aanmaken van je account wordt gevraagd wat je interessant vindt) en de personen die je volgt.

Hoe werkt dat dan precies in een room?

Als je een onderwerp interessant vindt tik je erop en dan zit je in de kamer. Je ziet dan:

  • Sprekers op een podium (bovenste accounts)
  • Mensen die luisteren en gevolgd worden door de sprekers (tweede rij)
  • Alle andere luisteraars.

De bovenste groep kan met elkaar in gesprek. Je zult zien dat er een of meerdere mensen een groen sterretje bij hun foto hebben. Dat zijn de ‘moderators’. Zij kunnen mensen op het podium zetten en weer ‘terugplaatsen’ in het publiek.

De “Clubhouse-etikette”

Ik merkte al vrij snel hoe de etikette werkt, ook al moest ik daar aan het begin wel aan wennen. Als je wat wilt zeggen of vragen (en je zit in het publiek als luisteraar) kan je jouw hand opsteken. Een moderator kan je dan op het podium uitnodigen. Wacht dan even tot je ook daadwerkelijk het woord krijgt.

Als je het woord krijgt, is het gebruikelijk om jezelf (kort!) voor te stellen. Vertel wie je bent en wat je doet in 2-3 zinnen. Vervolgens kan je je vraag stellen of inhaken op wat iemand anders op het podium zegt.

Tip! Bekijk goed wat het doel is van de room. Soms gaat het om kletsen en uitwisselen. Het kan ook zo zijn dat er vooral ideeën worden verzameld voor volgende sessies. In dat laatste geval is het een beetje gek als je op dingen inhaakt. Ik heb die fout een keer gemaakt, haha. Ik was toen in de veronderstelling dat het om een inhoudelijke sessie ging, oeps. Je voelt vanzelf dat je iets doet wat niet de bedoeling is; awkward!

Wat is fijn aan Clubhouse?

In vergelijking tot andere sociale media vind ik Clubhouse een stuk authentieker en persoonlijker. Je focust op het verhaal en de stem van de ander en niet op allerlei andere zaken eromheen. Mijn ervaring is ook dat je daardoor snel veel inhoudelijker in gesprek gaat. Ook als de room bedoeld is voor smalltalk. Wat mij betreft is een groot voordeel dat je écht in gesprek bent. Via DM of berichtjes op een ander medium, kan je toch minder goed ideeën uitwisselen of vragen stellen.

Alleen maar positief? Niet helemaal. De eerste dagen was ik flink verslaafd. Ik werd enthousiast van alle verschillende expertises die ik tegenkwam. Je komt in groepen waar je ook met mensen kan praten die je normaal niet zo snel spreekt en je leert weer nieuwe mensen kennen. Top voor het netwerken en om je kennis en ervaringen te delen. Alle meldingen die je krijgt, blijven je echter wel naar de app lokken. Je kunt ze uitzetten of probeer er op een andere manier je weg in te vinden. Inmiddels is mij dat gelukt en haak ik vooral aan bij onderwerpen die mij interesseren. Vaak luister ik terwijl ik bezig ben met andere dingen, net zoals ik bij podcasts doe. Ook kies ik er nu voor om soms gewoon lekker te luisteren in plaats van dat ik altijd deel neem aan het gesprek.

Wat heb ik eraan als docent?

In een week tijd heb ik al aan meer dan vijf waardevolle gesprekken deelgenomen. Zelf ging ik met Juf Maike en docenten in gesprek over voor jezelf zorgen als docent. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd over het opleiden van startende docenten, gebruik van het expliciete directe instructiemodel in het po & vo en ik heb geleerd hoe de werkdag van verschillende po-docenten eruitziet. In dat laatste gesprek heb ik geleerd over een school waarop alle leerlingen in een ‘waal’ (leeftijden 0-3, 3-6, 6-9 en 9-13) zitten en leren aan de hand van hun eigen leerplan. Inspirerend om zo andere onderwijsconcepten te leren kennen en samen te ontdekken welke werkzame elementen terugkomen in dat onderwijs.

Ook vind ik het leuk dat verschillende experts bijeenkomen en vanuit hun expertise vragen stellen of bijdragen geven. Dat zet je als docent flink aan het denken. Waarom doen we wat we doen en wat betekent dit voor leerlingen, docenten, ouders en andere betrokkenen?

Hoe maak je een account aan?

  1. Download de app via de appstore (helaas alleen nog voor iPhone/iOS).
  2. Wacht tot je een invite (uitnodiging) krijgt. Dit gaat in mijn ervaring vrij snel. Op allerlei posts erover op LinkedIn en Instagram worden ook invites gedeeld.
  3. Nadat je ‘uitgenodigd’ bent, heb je toegang. Kies onderwerpen die je leuk vindt.
  4. Schrijf in je bio wie je bent en wat je doet, dat helpt andere luisteraars om in te schatten of ze jou zouden willen volgen of contact met je zouden willen leggen.
  5. Volg mensen waarvan je graag de rooms wilt volgen, bijvoorbeeld omdat je weet dat ze expert zijn of omdat ze waardevolle content maken met gastexperts
  6. Enjoy! Luister mee, maak je eigen rooms of bel 1-op-1 met mensen in een gesloten room.

Blijven Leren op Clubhouse

Zelf zit ik dus ook op de app en heb ik al een aantal kamers gehost. Je kunt mij volgen als je wilt meeluisteren of meepraten over onderwijs en het docentschap. De thema’s lopen uiteen van activeren in de klas tot aan zelfzorg voor de docent. Uiteraard deel ik mijn eigen tips, maar ik geef ook andere experts een podium. Je kunt me vinden via @blijvenleren of de naam Shauna Plompen. 

Onlangs een room gehost over voor jezelf zorgen als docent met Juf Maike. Ook ging ik met Lotte van Egmond in gesprek over hoe je klassenopstelling kan helpen bij het activeren van je leerlingen. Leuk als je me daar volgt om op de hoogte te blijven!

Clubhouse Blijven Leren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *