Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de leerlingen iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. Onlangs konden jullie lezen hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon en een digitaal prikbord met Padlet. In dit artikel hoe je Easel.ly kunt inzetten in je onderwijspraktijk.
Wat is een infographic?
Infographics zijn een aantrekkelijke manier om informatie te presenteren. Voor de docent, maar ook voor de leerlingen. Bij het maken van een infographic komen diverse 21st century skills aan bod, zoals creativiteit, ict-geletterheid en communiceren (Bron: Onderwijsvanmorgen).
Waarvoor gebruik je Easel.ly?
Er zijn tal van verschillende redenen te bedenken waarom je zou willen werken met een infographic. Als je online zoekt vindt je vooral marketing bronnen waarin de meerwaarde van het visueel weergeven van informatie wordt onderschreven. De momenten waarop gebruik van infographics zou kunnen maken in het onderwijs, zijn de momenten waarop ik:
- Theorie visueel wil vormgeven zodat het gemakkelijker bij mijn studenten beklijft;
- Een onderwerp mooi wil uitlichten met feiten erbij;
- Iets over mijzelf of mijn vak wil vertellen middels een visuele presentatie;
- Mijn studenten instructie geef om hun opgedane kennis visueel te presenteren;
- Op een visuele manier inzicht wil geven in een proces/stappenplan.
Hoe Easel.ly bijdraagt aan jouw les en werk
Je kunt leerlingen met elkaar laten samenwerken in een groep. Ze kunnen tijdens een onderzoek gebruik maken van de tool om onderzoeksresultaten te visualiseren. De groep die ze aanmaken, kan fungeren als een soort van cloud waarbij ze meekijken met elkaar. Als er meerdere infographics worden gemaakt kunnen de afbeeldingen qua lay-out bijvoorbeeld op elkaar afgestemd worden.
Mocht je met je team/vakgroep bezig gaan met infographics, kan het fijn zijn om de afbeeldingen met elkaar te delen. Denk hierbij aan een vakgroep Nederlands die gezamenlijk infographics maakt over de spellingsregels. Of denk hierbij aan een werkgroep die zich bezighoudt met de introductie. Die werkgroep kan een infographic maken over de school ter introductie van leerlingen/studenten/ouders. Ook kan ik me voorstellen dat een infographic gebruikt wordt bij het vormgeven van informatie die eenduidig moet worden uitgelegd, zoals examinering. Je kunt de procedure ervan gemakkelijk vangen in een infographic.
Meer informatie
Je maakt op de de website gemakkelijk een account aanmaken met je Google of Facebookaccount, hiervoor klik je op “connect” bij het desbetreffende platform. Vervolgens kan je door naar beneden te scrollen verschillende “templates” vinden waarmee je aan de slag kunt. Door op een template te klikken, kan je ermee aan de slag. Als je eenmaal een template geopend hebt, zie je bovenin een heleboel opties waarmee je de afbeelding kunt aanpassen. Je kunt ook vormen of objecten toevoegen.
Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden van digitale tools in de klas of online les? Blijven Leren heeft een online cursus ontwikkeld over digitale tools in de klas en het verzorgen van afstandsonderwijs. In die cursus kun je aan de hand van instructievideo’s met verschillende tools aan de slag. Ook leer je aan de hand van kennisclips en voorbeelden verschillende manieren om tools in te zetten bij afstandsonderwijs, differentiatie en hoe je de motivatie van de lerende kan blijven prikkelen.
Ben jij bekend met het maken van Infographics voor je lessen of binnen de organisatie? Ken jij deze tool al? Hoe zou je de tool inzetten in jouw organisatie? Ken je nog andere manieren om een Infographic te maken?