Een infographic maken met Easelly

Easelly Blijven Leren
Als docent en blendIT-coach ben ik zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken. Een krachtige leeromgeving bestaat wat mij betreft uit het afwisselen van digitale tools met andere verwerkingsmanieren. Verwerkingsmanieren waarbij je kaarten gebruikt, waarbij je wat leest, waarbij je iets ervaart of waarbij je met elkaar in gesprek gaat. Onlangs konden jullie lezen hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon,  hoe je kunt werken met een digitaal prikbord Padlet en hoe je een woordenwolk kunt maken met Answergarden. In dit artikel laat ik je zien hoe je infographics kunt maken met Easelly.

Een aantal afbeeldingen in dit artikel zijn vrij klein, je kunt ze vergroten door erop te klikken.

Wat is een infographic?

Infographics zijn een aantrekkelijke manier om informatie te presenteren. Voor de docent, maar ook voor de leerlingen. Bij het maken van een infographic komen diverse 21st century skills aan bod, zoals creativiteit, ict-geletterheid en communiceren (Bron: Onderwijsvanmorgen).

Waarvoor gebruik je Easelly?

Er zijn tal van verschillende redenen te bedenken waarom je zou willen werken met een infographic. Als je online zoekt vindt je vooral marketing bronnen waarin de meerwaarde van het visueel weergeven van informatie wordt onderschreven. De momenten waarop gebruik van infographics zou kunnen maken in het onderwijs, zijn de momenten waarop ik:

  • Theorie visueel wil vormgeven zodat het gemakkelijker bij mijn studenten beklijft;
  • Een onderwerp mooi wil uitlichten met feiten erbij;
  • Iets over mijzelf of mijn vak wil vertellen middels een visuele presentatie;
  • Mijn studenten instructie geef om hun opgedane kennis visueel te presenteren;
  • Op een visuele manier inzicht wil geven in een proces/stappenplan.

Hoe maak ik via Easelly een infographic?

Je kunt op de website gemakkelijk een account aanmaken met je Google of Facebookaccount, hiervoor klik je op “connect” bij het desbetreffende platform. Los een account aanmaken met je mailadres doe je door op “gratis inschrijven” te klikken:

Easelly Blijven Leren

Vervolgens kan je door naar beneden te scrollen verschillende “templates” vinden waarmee je aan de slag kunt. Een template is een sjabloon waarvan je alle onderdelen kunt aanpassen naar eigen wens. Door op een template te klikken, kan je ermee aan de slag. Als je eenmaal een template geopend hebt, zie je bovenin een heleboel opties waarmee je de afbeelding kunt aanpassen:

Easelly Blijven Leren

Mocht je het thema en de afbeelding goed vinden maar je bent niet tevreden over de achtergrond, dan kan je de achtergrond aanpassen:

Easelly Blijven Leren

Je kunt ook vormen of objecten toevoegen. Er is een grote verzameling met allerlei objecten en animaties. Zo kan je de infographic personaliseren:

Easelly Blijven Leren
Easelly Blijven Leren

De grootte van de infographic

Nadat je bezig bent geweest met je infographic, alle juiste informatie staat erin, je hebt de juiste vormen gekozen om de informatie te tonen (zoals bepaalde pijlen, diagrammen, grafieken en percentages), kan je aangeven hoe groot de afbeelding moet worden. Afhankelijk van de functie van je infographic maak je die groter of kleiner. Ik kan me zo indenken dat de afbeelding een stuk groter moet zijn voor een flyer van groter formaat dan wanneer het een klein plaatje is voor in een presentatie. Ook de mate waarin je (kleine) details hebt gebruikt, hebben invloed op de weergave die je kiest.

Hierbij een foto van de plek waarop je de grootte van je afbeelding kunt kiezen:

Easelly Blijven Leren

De infographic downloaden of delen

De afbeelding downloaden of delen gaat gemakkelijk via het hoofdmenu:

Easelly Blijven Leren
Easelly Blijven Leren

Afbeeldingen met elkaar delen in een groep

Mocht je met je team/vakgroep bezig gaan met infographics, kan het fijn zijn om de afbeeldingen met elkaar te delen. Denk hierbij aan een vakgroep Nederlands die gezamenlijk infographics maakt over de spellingsregels. Of denk hierbij aan een werkgroep die zich bezighoudt met de introductie. Die werkgroep kan een infographic maken over de school ter introductie van leerlingen/studenten/ouders. Ook kan ik me voorstellen dat een infographic gebruikt wordt bij het vormgeven van informatie die eenduidig moet worden uitgelegd, zoals examinering. Je kunt de procedure ervan gemakkelijk vangen in een infographic.

Bekijk hier hoe je een groep kunt aanmaken:

Easelly Blijven Leren
Easelly Blijven Leren

Als je deelnemer wilt worden van een groep klik je op “sluit aan bij een groep” en vul je de juiste ID code in:

Easelly Blijven Leren

Laat leerlingen samenwerken in een groep

Ook leerlingen kunnen met elkaar samenwerken in een groep. Ze kunnen tijdens een onderzoek gebruik maken van de tool om onderzoeksresultaten te visualiseren. De groep die ze aanmaken, kan fungeren als een soort van cloud waarbij ze meekijken met elkaar. Als er meerdere infographics worden gemaakt kunnen de afbeeldingen qua lay-out bijvoorbeeld op elkaar afgestemd worden. Welke andere voordelen kunnen jullie bedenken?

Ben jij bekend met het maken van Infographics voor je lessen of binnen de organisatie? Ken jij deze tool al? Hoe zou je de tool inzetten in jouw organisatie? Ken je nog andere manieren om een Infographic te maken? 

Onderdeel worden van de Blijven Leren community?

Door mij te volgen op sociale media en je gratis te abonneren in de sidebar, kan je deel uit blijven maken van de Blijven Leren community. Wil je meer dan dat? Ik verzorg workshops & inspiratiesessies en ik ontwikkel lesbrieven en content voor de vo en mbo-docent. Hier vind je meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *