Snel en willekeurig groepjes maken

Groepers Maken Blijven Leren

In het onderwijs wisselen individueel werken en groepswerk elkaar af. Studenten leren belangrijke vaardigheden in de samenwerking als ze in groepjes werken. Het vormen van effectieve groepjes kan echter een uitdaging zijn. Soms wil je snel en willekeurig groepjes maken zodat er niet teveel lestijd verloren gaat. Met gebruik van ‘Groepers maken’ doe je dat in een mum van tijd. In dit blog vertel ik er meer over.

Groepjes maken met 36 unieke kaartjes

Als je het pakketje ‘Groepers maken’  opent vindt je 36 unieke kaartjes. Deze kaartjes kun je aan het begin van de les of van een activiteit uitdelen aan de studenten. Op de kaartjes vind je verschillende vormen, kleuren, dieren, getallen en letters. Van tevoren bedenk je wat de groepssamenstelling moet worden: tweetallen, drietallen, viertallen, vijftallen of zestallen. Alle studenten krijgen vervolgens een kaart. Daar vertel je wie bij elkaar moet gaan zitten. Bijvoorbeeld alle studenten met een groen kaartje gaan bij een student met een oranje kaartje zitten. Of studenten met een driehoek op hun kaartje gaan bij een student met een vierkant zitten. Hieronder een voorbeeld van de kaarten:

Groepers Maken Blijven Leren

Welke tips kan je ons geven?

Deze tool is geweldig om willekeurig groepjes te maken. Je hoeft alleen goed uit te denken welke combinaties je wil maken zodat studenten snel bij elkaar kunnen zitten. Mijn ervaring is dat het steeds gemakkelijker gaat met het maken van groepjes, naarmate je er vaker mee werkt. Ook helpt het als het puur voor een lesactiviteit is (en dus om van elkaar te leren) en niet voor een activiteit waar studenten ook op worden beoordeeld. Toch zijn er altijd uitdagingen als je werkt met groepjes. Ik geef hieronder een aantal tips die gebaseerd zijn op de vragen die ik geregeld krijg.

  1. Introduceer het waarom en de werkwijze

Weet van tevoren goed met welk doel je groepjes maakt. Leg uit wat de meerwaarde is van samenwerking tijdens de activiteit in plaats van individueel werken. Een meerwaarde is bijvoorbeeld dat je van perspectieven kan wisselen of omdat je inspiratie kunt opdoen uit verschillende werkvormen omdat je studenten mengt die verschillende stages lopen.

Vertel ook hoelang de activiteit duurt en dat en hoe je het gaat aanpakken. Benoem dan bijvoorbeeld ook dat je elke les met een groepsactiviteit opstart of eindigt zodat ze eraan kunnen wennen dat er telkens wisselende samenstellingen zullen zijn. Straal uit dat je deze aanpak om een reden hebt gekozen

2. Waarborg de veiligheid in de groep

Houd de kwetsbaarheid van het willekeurig groepjes maken in je achterhoofd. Het kan zijn dat studenten bij elkaar in de groep komen te zitten, waartussen het niet botert. Weet dat er ook studenten zijn die samenwerken met anderen heel spannend vinden en onzeker worden. In dat geval kun je indien nodig op het laatste moment nog wat studenten omwisselen. Door het willekeurig samenwerken in wisselende samenstellingen rustig op te bouwen, kun je ook rekening houden met de veiligheid van de studenten. Houd ook rekening met de fasen van de groep, er zijn momenten waarop groepswerk wat spannender is.

3. Richt je lokaal praktisch in

Als je groepen hebt gemaakt wil dat niet meteen zeggen dat studenten actief in de leerstand komen. De manier waarop je jouw lokaal ingericht hebt kan daar wel aan bijdragen. Zet de tafels bijvoorbeeld al in groepjes en laat studenten als jullie klaar zijn de tafels weer terugzetten. Je kan ook visueel maken waar de groepjes moeten gaan staan. Hoe duidelijker de instructie is, hoe groter de kans van slagen bij de uitvoering.

De meerwaarde van dit product

Ik moest een beetje lachen toen ik het product zag. Er is namelijk zo goed over nagedacht. Zo simpel kan het zijn. De kaarten zijn stevig en zullen lang meegaan. Zowel bij jongere als oudere studenten zijn de kaarten te gebruiken, de vormgeving is goed. Je ziet dat er vooral ook veel producten specifiek voor in het basisonderwijs ontwikkeld zijn, die zijn voor het mbo soms wat kinderlijk. Let wel op de uitvoering van het groepswerk en het doel ervan. Eigenlijk valt of staat daar het succes van je leeractiviteit mee!

Meer informatie

Je kunt Groepers Maken kopen bij Onderwijs Maak Je Samen voor €9,95 inclusief btw. In combinatie met Groepers Vormen betaal je €24,95.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *