Interactie met je leerlingen met Mentimeter

Interactie met je leerlingen met mentimeter

Ik ben zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken en effectiever kunnen maken. Een krachtige leeromgeving bestaat uit relevante leerstof, effectieve didactiek en verschillende verwerkingsmanieren. Ik wissel daarin graag af. Soms gebruik ik kaarten, andere keren ervaren de studenten iets of gaan ze in groepen aan de slag. Daarbij maak ik vaak genoeg ook gebruik van digitale tools. Eerder schreef ik over hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon en hoe je kunt werken met een digitaal prikbord Padlet.  In dit blog vertel ik je meer over de toepassingsmogelijkheden Mentimeter

Wat is Mentimeter?

Met de tool Mentimeter kun je interactief je doelgroep betrekken. Je kunt vragen of quizzes voorleggen aan je doelgroep, waarop zij via een laptop, telefoon of tablet antwoord kunnen geven. In een gratis account kan je twee vragen stellen. De deelnemers hebben geen account nodig om deel te nemen, ze kunnen met hun telefoon of tablet inloggen op Menti.com met de code die verschijnt als jij de Mentimeter start. Als je zelf wat wil aanmaken heb je een account nodig en die maak je aan op Mentimeter.com.

Hoe Mentimeter bijdraagt aan jouw les

Als leraar maak jij zelf vragen aan. Dit kunnen verschillende vragen zijn: multiple choice, image choice, wordcloud, 2 bij 2 matrixen, question & answer, peilingen en je kunt deelnemers punten laten verdelen over antwoordmogelijkheden. De tool is heel laagdrempelig in gebruik. Zowel het aanmaken van de tools als het deelnemen van je studenten werkt heel gemakkelijk. Je kunt op een gemakkelijke manier interactie opwekken, quizzes en peilingen doen of je les evalueren.

Ik vind de meerwaarde van deze tool dat je door middel van de juiste vragen snel in kaart hebt welke vragen studenten hebben over de leerstof of welke voorkennis zij hebben. Je kunt de tool als binnenkomer gebruiken om te polsen hoe iedereen erbij zit of juist om de les te evalueren. Met de tool kan je snel antwoorden verzamelen, op jouw beeldscherm met de rest delen en naderhand kan je de ingevulde antwoorden bewaren. De tool is ook AVG-proof omdat de leerlingen er anoniem en zonder account aan kunnen deelnemen. Voor een quiz is deze tool minder geschikt omdat je maar twee vragen aan kunt maken.

Mentimeter in een online-les

In onderstaande video laat ik je meekijken met mijn online-les. Ik zet de tool Mentimeter in om interactie te stimuleren. Je kunt zien hoe ik de studenten instrueer en wat ik doe om iedereen duidelijkheid te geven over wat de bedoeling is. Achteraf evalueer ik met jullie hoe het is gegaan en hoe je de tool als middel inzet. Omdat ik de klas nog niet zo goed ken, was het ook voor mij spannend om te kijken in hoeverre ze het oppikte! Deze video is onderdeel van een reeks waarin ik je uitleg hoe je tools kan inzetten in de klas.

[Lees verder onder de video]

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *