Mindmaps maken en presenteren met MindMeister

Mindmeister Mindmap Blijven Leren

Als docent en ben ik zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken. Een krachtige leeromgeving bestaat wat mij betreft uit het afwisselen van digitale tools met andere verwerkingsmanieren. Verwerkingsmanieren waarbij je kaarten gebruikt, waarbij je wat leest, waarbij je iets ervaart of waarbij je met elkaar in gesprek gaat. Onlangs konden jullie lezen hoe je filmpjes/animaties maakt met PowToon, hoe je kunt werken met een digitaal prikbord Padlet en hoe je een woordenwolk kunt maken met Answergarden. In dit artikel laat ik je zien hoe je mindmaps kunt maken met de tool Mindmeister.

Een aantal afbeeldingen in dit artikel zijn vrij klein, je kunt ze vergroten door erop te klikken.

Wat is MindMeister?

MindMeister is een tool waarmee je mindmaps kunt maken. Je kunt het gebruiken in je webbrowser, iOS en met Android. Je kunt verschillende dingen met de tool:

 • Brainstormen
 • Samenwerken
 • Presenteren

Je maakt gemakkelijk een account aan op mindmeister.com. De basisversie is gratis, je kunt daarmee 3 mindmaps maken. Voor uitgebreidere versies moet je betalen.

Waarom mindmappen goed is om te doen

Bij mindmappen maak je goed gebruik van je hersenen. Het gaat erom dat je een kernvraag hebt om daar vervolgens allerlei verbindingen aan te maken met gebruik van teksten en beelden. Je verbindt de linker- en de rechterhersenhelft met elkaar waardoor informatie beter beklijft.

Mindmaps zijn multi-inzetbaar. Ze zijn geschikt om de voorkennis te activeren, te brainstormen, te associëren, gedachten te ordenen, informatie te structureren, informatie te combineren en om informatie te visualiseren.

Hoe maak ik een account?

Je kunt door naar de website te gaan gemakkelijk een eigen account aanmaken. Ik heb hiervoor mijn gegevens via Facebook gebruikt, je kunt ook je schoolmailadres invoeren. Als je eenmaal een account hebt en je keert terug naar de website kan je gemakkelijk inloggen. Dat ziet er zo uit:

Mindmeister Mindmap Blijven Leren

Hoe maak ik een eigen Mindmap?

MindMeister heeft een eigen YouTube-kanaal met informatie over hoe je met de tool werkt. Bekijk bijvoorbeeld deze tutorial waarin wordt uitgelegd hoe je een mindmap maakt:

Een Mindmap maken, stap voor stap

Ik zal jullie ook via mijn eigen account stapsgewijs laten zien hoe het werkt. Klikt op “New Mind Map” voor een nieuwe mindmap:

Mindmeister Mindmap Blijven Leren

Je krijgt dan een scherm te zien waar je uitleg krijgt over hoe het werkt. Je kunt ook direct zelf aan de slag door op “My New Mind Map” te klikken en er nieuwe tekst in te typen. Als je geen uitleg wil kan je op het kruisje klikken van “Getting started” en dan verschijnt gelijk de toolbar die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Mindmeister Mindmap Blijven Leren

De toolbar ziet er als volgt uit:

Mindmeister Mindmap Blijven Leren

Je creëert een nieuw blok door op het eerste blok te klikken en dan op “enter” te drukken. Ook hier hoef je niet op een cursor te wachten, je kunt direct gaan typen om tekst in het wolkje te krijgen.

In de toolbar kan je smileys toevoegen door op de smileyicons te klikken. Ook kan je in dit menu de achtergrond van de blokjes veranderen van vorm en kleur. Je kunt het lettertype veranderen en de lettergrootte. Als je liever met foto’s werkt in plaats van met tekst, kan je hier ook afbeeldingen invoegen:

Mindmeister Mindmap Blijven Leren

Je ziet nog meer iconen in het menu, waaronder een spreekwolk. Door daar op te klikken kan iemand reageren op jouw mindmap. Hiervoor moet je wel eerst mensen koppelen aan je mindmap. Hoe dat werkt zal ik verderop laten zien. Als eerst twee beelden van hoe het de spreekwolk eruit ziet en hoe het eruit ziet als iemand heeft gereageerd op jouw mindmap:

Mindmeister Mindmap Blijven Leren Mindmeister Mindmap Blijven Leren

Om iemand toegang te geven tot jouw mindmap, moet je terug te gaan naar het hoofdmenu. Je beweegt met je muis over de desbetreffende mindmap en dan verschijnt het volgende menu. Als je vervolgens op “Invite People” klikt, kan je mensen uitnodigen voor jouw mindmap:

Mindmeister Mindmap Blijven Leren Mindmeister Mindmap Blijven Leren

Zelf maken of gebruik maken van andermans templates?

De tool bezit een bibliotheek met allerlei templates die je kunt gebruiken. Daarvoor ga je naar het hoofdmenu (je startpagina) en klik je op “Templates”. Dat ziet er als volgt uit:

Mindmeister Mindmap Blijven Leren

Er zijn verschillende templates, een aantal zal ik er voor jullie op een rij zetten:

 • Brainstorming
 • Projectplan
 • To-do list
 • Organisation Chart
 • Meeting
 • Website planning
 • SWOT Analysis
 • Life Plan
 • Homework
 • Exam Preparation
 • Lesson Planning
 • Case Study

Hoe kunnen leerlingen er zelf mee aan de slag?

Je kunt zelf als docent een hoop met de tool. Zo kan je de informatie beknopt en visueel aanbieden middels een mindmap. Je kunt je eigen ideeën voor onderwijsontwikkeling of je professionalisering erin visualiseren.

Naast dat jij als docent gebruik kunt maken van de tool, kan je ook je leerlingen aan de slag laten gaan met de tool.

Geef de leerlingen bijvoorbeeld een leesopdracht waarbij ze de gelezen informatie verwerken in een mindmap. Je kunt ze dit individueel laten doen of je kunt de leerlingen ieder een deel van de leerstof toebedelen, zodat ze het uiteindelijk samen voegen in een gezamenlijk ontworpen mindmap. De leerlingen kunnen de mindmap met elkaar delen waardoor ze samen kunnen werken en waardoor ze feedback kunnen geven op elkaars werk.

Misschien kan je de leerlingen tijdens je mentorles huiswerk en leerwerk laten inplannen in een mindmap. De mindmap van de template is in het Engels, maar de leerlingen kunnen het zo omzetten in een Nederlandse variant door de woorden te veranderen. Ook kan je de leerlingen in een mindmap laten samenvatten wat ze al weten over een onderwerp. Of laat ze visualiseren wat ze hebben geleerd aan het einde van een periode.

Op welke manier zou jij deze tool inzetten? Werk jij wel eens met mindmaps in je klas? Met welk doel zet jij je mindmaps in? Welke voordelen zie jij aan het werken met een digitale mindmap?

Onderdeel worden van de Blijven Leren community?

Door mij te volgen op sociale media en je gratis te abonneren in de sidebar, kan je deel uit blijven maken van de Blijven Leren community. Wil je meer dan dat? Ik verzorg workshops & inspiratiesessies en ik ontwikkel lesbrieven en content voor de vo en mbo-docent. Hier vind je meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *