Wie mij op sociale media volgt weet dat ik de laatste maanden veel meer bezig ben met zelfzorg. Het omslagpunt is in de coronatijd gekomen. Zoals veel van ons nam ik de tijd om te bedenken wat werkelijk belangrijk voor mij is. Uiteraard kwamen lesgeven, echt contact maken met mijn leerlingen en collega’s en lief zijn voor mijzelf naar voren. Ook wilde ik meer tijd vrij maken voor familie, vrienden en kennissen die ik door de drukte uit het oog was verloren. In dit artikel een aantal tips om zelfzorg in te plannen. Lees je mee?
Met een goed gevoel voor de klas
Nu ik meer voor mezelf zorg ben ik vrolijker, heb ik meer energie en voel ik meer voldoening. Ook helpt het mij om met een goed gevoel voor de klas te staan. Ik heb meer aandacht voor rust, regelmaat, beweging en ook houd ik rekening met mijn voeding wat me gedurende de dag meer energie geeft.
Als docent ben je druk. Je werkt in een omgeving met veel prikkels en er wordt voortdurend een appèl op je gedaan. Je bent emotioneel betrokken bij je leerlingen en je collega’s. Dat is intensief.
Hoe zorg je ervoor dat:
- Je even afschakelt?
- Je even ‘uit het hoofd’ komt?
- Je je fit voelt?
- Je doet waar jij zin in hebt?
- … Vul maar in.
Het inplannen van zelfzorg
Dat doe je bijvoorbeeld door je zelfzorg in te plannen. ‘Me-time’ is heel fijn, echt voor jezelf zorgen betekent dat je voortdurend activiteiten plant die bijdragen aan jouw welzijn. Je neemt bijvoorbeeld elke dag even de tijd om wat te lezen, je gunt jezelf elke dag een pauze met een gezonde lunch. Of je plant elke week een avondje in waarbij je iets doet waar jij je goed bij voelt.
In deze post (geinspireerd op een post van @thefabstory) een aantal manieren om voor jezelf te zorgen. PS. Deel je zulke tips over zelfzorg ook met jouw leerlingen? Ik weet zeker dat het hen ook veel oplevert om met zelfzorg aan de slag te gaan.

Wat ga jij binnenkort inplannen? Laat ons in de comments weten wat jij elke dag (of eens per week) doet om voor jezelf te zorgen. Hoe heb je dat voor jezelf gefixt?
Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!
Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.