Een positief leerklimaat door oprecht contact

Positief leerklimaat Blijven Leren

Sihame El Kaouakibi – Serial Social Entrepreneur. Madam met een missie. De oprichtster van ‘Let’s Go Urban’. Sihame gelooft er in dat jongeren de toekomst zijn. Zij zet zich er met haar projecten voor in dat jongeren hun volle potentieel kunnen bereiken. Zij gaat voor positieve impact. Ik mocht haar horen spreken bij een mini-conferentie, georganiseerd door de ROC Academie.

Het is dinsdagmiddag en ik heb een drukke dag achter de rug. Vandaag startte ik de dag met een inlog-probleem. Nadat ik al 20 minuten met ‘2222’ aan de lijn hing, onze ict-helpdesk, had ik het eindelijk voor elkaar. Ik kon aan de slag. Snel haalde ik mijn opgelopen achterstand in om rond 15.40 uur net op tijd te kunnen vertrekken naar de Amerikalaan voor de mini-conferentie over een positief leerklimaat.

Met twee collega’s liep ik de – inmiddels goed gevulde – ruimte in waar Rukiye al bezig was met een introductie. Al snel mocht Sihame het woord overnemen. Ik heb genoten van haar verhaal over onze jongeren, onze ‘hero’s en shero’s’. Ze spreekt vol passie en haar visie is glashelder: ‘Laten we onze jongeren hun eigenwaarde (terug)geven. Jongeren hebben groot potentieel. Het is aan ons om jongeren een trap te geven waarmee ze over de muren – die we grotendeels zelf hebben gebouwd – kunnen stappen. Trede voor trede, op hun eigen tempo. Of laten we deuren bouwen in de muur en de jongeren sleutels geven. Zo kunnen ze zelf door de muur heen door deuren te openen. Waarvan je vervolgens hoopt dat er aan de andere kant mogelijkheden zijn. Want dat is ook niet vanzelfsprekend’.

Dagelijks geven wij sleutels

Het zette mij aan het denken. Dagelijks zijn wij als docenten bezig met het geven van sleutels. Zelf zou ik liever zeggen dat we de jongeren laten zien hoe ze zelf sleutels kunnen maken, door een goed rolmodel te zijn. Die sleutels zijn er in verschillende soorten en maten. En iedereen heeft zo zijn eigen methode om een sleutel te maken.

Wat is de juiste manier om een sleutel te maken? Hoeveel pogingen heb je om een sleutel te maken? Hoeveel tijd heb je om een sleutel te maken? Wat gebeurt er als je te laat bent? Hoe leren we studenten welke deur ze moeten nemen? Is er een juiste deur?

Onze jongeren helpen, in plaats van dingen opleggen

Het is niet de bedoeling dat we onze jongeren zaken opleggen. We kunnen helpen. Helpen doe je door middel van het maken van contact. Het is belangrijk om een relatie met de jongeren op te bouwen. Dat doe je door de jongere te zien en te horen in zijn eigenheid. Eerder schreef ik hoe je hierbij ook aandacht kan besteden aan de binnenwereld van de jongere. Van daaruit kan je de jongeren empoweren. Wees oprecht en spreek je vertrouwen uit. Het vertrouwen dat je hebt dat de jongere in staat is om grootse dingen te bereiken. Geef de bevestiging die de jongere nodig heeft als hij met een plan komt om te ondernemen. En bied de ondersteuning die nodig is om te slagen. Wijs de weg.

Kijk naar jezelf

Om de jongere goed te kunnen empoweren is het volgens Sihame wel belangrijk dat je eigen eigenwaarde ook goed zit. Anders kan je ook niet helpen om de jongeren zijn eigenwaarde (terug) te geven. In de omgang met jongeren is het belangrijk om in zekere mate naar jezelf te kijken. Wat kan jij de jongere bieden? Ben jij in staat om een positieve en betrokken houding aan te nemen vanuit oprechte interesse?

Tijd maken voor oprecht en positief contact

Wat telkens in het verhaal van Sihame weer terug komt is de meerwaarde van het oprechte, positieve contact. Ze geeft aan dat bij ‘Let’s go Urban’ veel aandacht wordt besteed aan ouderbetrokkenheid. Het is een kwestie van tijd maken. Zo voert men kennismakings- en opvolggesprekken. Het gaat in die gesprekken over de jongere. Ook als het goed gaat zijn er gesprekken, want ook juist die berichten moeten gedeeld worden.

Een stabiele omgeving

Jongeren hebben eigenlijk niet veel nodig. Het is belangrijk dat de omgeving stabiel is. School en ouders zorgen voor stabiliteit. Door eenzelfde lijn te trekken op school als thuis zorg je voor duidelijkheid en stabiliteit. Blijf goed naar jezelf kijken. Wat kan jij bijdragen aan een stabiele, veilige omgeving? En ben je bereid om daarvoor te gaan?

Ik heb genoten van de woorden Sihame. Wat ze vertelde was herkenbaar. Ik probeer ook vanuit die positieve insteek met jongeren te werken. Wat ik vooral meegenomen heb uit haar verhaal is dat ik nog meer ga kijken hoe ik jongeren kan empoweren zodat ze hun dromen kunnen waar maken. Zelf wil ik beginnen door na te gaan welke dromen mijn studenten hebben. Zijn ze daar al uit? Alles begint met een droom, van daaruit kunnen we verder werken. Ook hun talenten zal ik hierin meenemen.

Hoe draag jij bij aan de stabiele omgeving van de jongeren? Hoe zorg je voor eenzelfde lijn tussen school en thuis? Moet die zelfde lijn er voor jou zijn of kunnen er ook verschillende verwachtingen zijn aan jongeren? Hoe zou je dat vorm geven?

Onderdeel worden van de Blijven Leren community?

Door mij te volgen op sociale media en onderdeel te worden van de besloten groep kan je deel uit blijven maken van de Blijven Leren community. Wil je meer dan dat? Ik verzorg inspiratiesessies en ontwikkel online cursussen. Daarnaast ontwikkel ik lesbrieven en content voor de vo en mbo-docent en bied ik coaching- en advies bij pedagogisch-didactische vraagstukken. Hier vind je meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

2 reacties

 1. Fenny Beantwoorden

  Het is inderdaad zeer belangrijk om oprecht en eerlijk contact te hebben met de jongere, niet alleen over de jongere. Wat wil hij of zij, wat zijn zijn of haar dromen. Ik begeleid momenteel een meisje dat bij haar Chinees sprekende moeder woont, zij is zeer intelligent, zit op t gymnasium heeft dromen en doelgerichte wensen over haar toekomst. Zij heeft nu een 5 voor grammatica twijfel bij de school of zij over mag naar klas 2. Wat zou het mooi zijn als de school haar ondersteunt door geven van iets meer aandacht of ondersteuning in grammatica gezien haar privesituatie en niet alleen maar naar scores kijken maar in dialoog gaan met haar en naar de resultaten kijken als wiskunde en bespreken wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst die zij voor ogen heeft. Hebben scholen voldoende tijd om dialogen als deze aan te gaan ?

  • Shauna Beantwoorden

   Beste Fenny
   Wat een mooie situatie. Het zou zonde zijn als een getalenteerd meisje niet verder komt omdat een bepaald vak minder goed lukt. Goed om daarover de dialoog aan te gaan. Kijken waar ondersteuning geboden kan worden. Het is inderdaad de vraag of scholen hier tijd voor hebben. Persoonlijk probeer ik hier altijd tijd voor te maken. Ik sta voor de klas om mijn studenten verder te helpen en een dergelijk dialoog helpt daarbij. Ik ben benieuwd hoe de situatie zal aflopen. Mogelijk kan peer support een uitkomst bieden? Daar heb ik eens een artikel over geschreven. Leerlingen kunnen elkaar onderling helpen. Hartelijke groet en bedankt voor je reactie! Shauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *