Inzetten van een random wheel in je online les

Ik deel geregeld tips voor in je online les. In dit artikel deel ik een tool die je kunt inzetten om je studenten individueel aanspreekbaar te maken, om interactie te stimuleren en om eens op andere wijze voorkennis te activeren. Je kunt de tool goed gebruiken in je online les, maar ook in reguliere lessen kan het een verfrissende aanvulling zijn. 

Een random wheel

De tool die ik wil bespreken is het random wheel. Via Wordwall.net kun je een eigen wiel aanmaken; je kunt zelf de tekst aanpassen. Door op spin it te klikken gaat het wiel draaien en komt een van de teksten die je hebt ingevuld in beeld. Hoe zorg je ervoor dat de studenten het wiel kunnen zien? Heel gemakkelijk. Je deelt je scherm via MS Teams, ZOOM of Google Meet en de studenten kunnen meekijken. Zij hoeven dan ook geen account te hebben om het wiel te zien. Er zit ook een muziekje/geluidje onder. Als je wilt dat studenten die ook horen, moet je bij het delen van je scherm niet vergeten om het vinkje aan te zetten waarmee je systeemgeluid wordt gedeeld.

Verschillende toepassingsmogelijkheden

Leuk aan het random wheel is dat je er van alles mee kunt doen. Natuurlijk kun je er de namen van je studenten in zetten, zodat je willekeurig het woord aan studenten kunt geven. Maar je kan ook op andere wijze gebruik maken van de tool:

  1. De namenkiezer
    Eigenlijk benoem ik die hiervoor al even. Wat kan je doen?
    – Laat de student antwoord geven op jouw vraag
    – Laat de student een eigen situatie van de stage vertellen
    – Laat de student een concept uitleggen
    – Laat de student vragen formuleren bij een bepaalt begrip of onderwerp
    – Laat de student vertellen wat hij/zij al weet over een onderwerp
  2. Concepten en begrippen
    Je kunt ook een concept of begrip laten verschijnen. Alle studenten delen dan alles wat zij weten daarover (in een soort braindump) in de chat.
  3. Opdrachten
    Dit werkt vooral goed als je studenten een opdracht hebt toebedeeld. Groep 1 maakt opdracht A, groep 2 maakt opdracht B etc. Het kan ook gekoppeld zijn aan bepaalde casuïstieken (casus 1, 2, 3) of werkvelden (opdracht bij stagepraktijk 1, 2 en 3). Zet de titels van de opdrachten in het wiel. De studenten die aan een bepaalde opdracht hebben gewerkt, geven met elkaar een terugkoppeling.
  4. Namen van leerteams
    Tijdens het online onderwijs wordt er veel met leerteams gewerkt. Dat zijn vaste groepjes van studenten die in online lessen aan verwerkingsopdrachten werken. Tegenwoordig kan je ook per les snel groepjes maken door breakoutrooms te gebruiken. Het idee is dat deze groepjes een naam hebben. Als hun naam in beeld komt geven zij een terugkoppeling van de gemaakte (verwerkings)opdracht.
  5. Stellingen of interactieve vragen
    Je kunt het wiel ook gebruiken om willekeurig stellingen of interactieve vragen te behandelen. Bijvoorbeeld om de studenten even te activeren, waarna je verder gaat met de lesstof van de online les. Hierbij is het wiel meer een toevoeging omdat het speelser is dan gewoon vragen projecteren op je powerpoint.

Het belang van willekeurig leerlingen het woord geven

Je wilt alle studenten activeren in het (online) klaslokaal. Het blijkt dat leraren (soms zonder zich daar bewust van te zijn) vaak dezelfde leerlingen het woord geven. Dat komt bijvoorbeeld omdat er studenten zijn die graag actief meedoen en vaak het woord vragen. Ook kennen we allemaal de studenten die bescheidener zijn of zich terughoudend opstellen.

Een random wheel kun je vergelijken met namenstokjes. Het is een tool waarmee je willekeurig het woord geeft aan studenten. Alle studenten zijn betrokken omdat ze het woord kunnen krijgen. Ook heeft elke student evenveel kans om bevraagd te worden in een les.

Werkvorm: opdrachten uit het boek bespreken

1. Introduceer de werkvorm. Leg uit dat jullie de opdrachten uit het boek gaan bespreken met gebruik van het Random wheel. Benoem dat alle studenten de opdracht gemaakt hebben en nu willekeurig studenten worden aangewezen om hun uitwerking of antwoord te delen met de rest van de groep. Vertel dat het niet erg is als een antwoord niet helemaal goed is of als het onvolledig is. Het doel van de werkvorm is om te bespreken hoe mensen tot een antwoord zijn gekomen en om daarvan te leren.

2. Deel je scherm en laat de website zien waar je de Random wheel hebt klaargezet.

3. Licht toe welke opdracht besproken zal worden en klik op start/spin it zodat er een naam wordt gekozen.

4. Laat de student zijn/haar antwoord toelichten. Geef andere studenten de gelegenheid om aan te vullen. Vraag door: hoe is de leerling tot dit antwoord gekomen?

5. Complimenteer de dingen die je goed vindt aan de redenatie. Geef eventueel aanvullingen of breng verbeteringen aan als dat nodig is.

6. Bedank iedereen voor zijn/haar inbreng en vervolg je les. Geef bijvoorbeeld aan welke onderwerpen al goed gaan en aan welke je nog aandacht zult besteden omdat die nog wat lastiger zijn.

Kies ervoor om niet teveel opdrachten te bespreken, dan wordt het langdradig. Bespreek er bijvoorbeeld telkens 2 of 3 in een les. Besteed veel aandacht aan een leerklimaat waarin fouten maken oké is. Licht goede elementen uit en erken moeilijke onderdelen als leerlingen daar ook zichtbaar mee worstelen. Dat draagt vaak bij aan een veilig leerklimaat.

Heb jij wel eens gewerkt met een random wheel? Op welke wijze zet je die in (bij een online les)? Ken jij andere manieren om iedereen te betrekken bij het bespreken van opdrachten?

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *