Grip op mijn schooldag met de schooldagplanner

Schooldagplanner Blijven Leren

In het onderwijs komt er een hoop op je af. Niet voor niets staat het beroep van de leerkracht in de lijst van beroepen waar de hoogste werkdruk wordt ervaren. In de hectiek van de dag, kan je het overzicht verliezen. Mij helpt het om structuur aan te brengen in mijn werkzaamheden. Een middel daarvoor is het maken van lijstjes. Maar die lijstjes worden al gauw boekwerken, die de druk alleen maar opvoeren! Terwijl ik daar mee worstelde en op zoek ging naar een oplossing, ontdekte ik de schooldagplanner van Leerkrachtorganizer.nl. Ik testte er een en deel in dit artikel mijn bevindingen. 

Verschillende manieren om je tijd in te plannen

Voordat ik de planner met jullie bespreek, wil ik inleidend wat schrijven over het inplannen van je werkdag. Aanvankelijk dacht ik dat daar veel tijd in zou zitten. Tijd die ik op de werkvloer niet altijd heb. In de praktijk valt het behoorlijk mee hoeveel tijd je ermee bezig bent. Het levert mij juist veel tijd op, daarover later meer.

Er zijn verschillende manieren om overzicht voor jezelf te creëren. Je kunt een bullet journal maken. Op Facebook wordt in binnen- en buitenland met elkaar gedeeld hoe zo’n (zelfgemaakte) planner in te delen is. Zo wordt het maken van een overzicht van je werkzaamheden een hobby op zich. Het voordeel ervan is dat je de planner naar wens kunt invullen. Een groot nadeel is voor mij dat dit veel tijd vraagt en ook de nodige creativiteit, die ik liever in mijn lessen stop.

Ook kan je ervoor kiezen om de functionaliteiten van Outlook te onderzoeken. In Outlook kan je digitaal je tijd indelen, taken formuleren en herinneringen inschakelen. Veel mensen werken er met plezier mee. Je hebt je laptop in het onderwijs vrijwel altijd bij je, dat is een voordeel. Ook heb je op die manier alles mooi op één plek en dat creëert voor velen rust. Persoonlijk heb ik op dit moment meer behoefte aan een schriftelijke werkwijze. ’s Morgens in de trein wil ik nog wel eens mijn dagen vooruit plannen en dat werkt gemakkelijk op papier.

Er zijn legio andere mogelijkheden om je schooldag in te plannen. In dit artikel ga ik daar verder niet op in. Als jullie daar wel graag meer over willen horen, laat het me dan weten in de reacties! 

De schooldagplanner van Leerkrachtorganizer.nl

De titel van het product zegt het al. Het is een schooldagplanner. Op de website wordt het product als volgt omschreven: “De (desk)planner is perfect om meer orde en structuur te creëren in je dagelijkse werkzaamheden. Zowel voor-, tijdens- als na school. Overzichtelijk plannen én uitvoeren geeft meer tijd en minder werkdruk”.

Zoals je ziet heeft de planner een langwerpig formaat, wat functioneel is omdat het veel ruimte biedt voor verschillende categorieën. De verschillende vakken die je terugvindt op de planner zijn:

  • Voor de les
  • Ochtend
  • Middag
  • Na de les
  • Registreren
  • Kopiëren/printen
  • Bellen/mailen
  • Nakijken
  • Overleg
  • Ouders

 

 

Een aantal beelden:

schooldagplanner 1

De categorieën vind ik goed gekozen. Ze zijn relevant voor een leerkracht. Ik weet niet waarom bij sommige categorieën rondjes met een vinkje zijn gemaakt en bij andere alleen lijntjes. Zelf heb ik ervoor gekozen om per taak een hokje te tekenen, zodat ik het kan afvinken als ik de taak heb volbracht. Het voordeel ervan is dat het je de ruimte geeft om zelf een teken te bedenken, zodat je op jouw manier structuur kunt aanbrengen. Ik werk met hokjes, een ander wil graag de urgentie van een taak aangeven. Dat kan je bijvoorbeeld doen door middel van een sterretje of een uitroepteken.

De relevantie van de schooldagplanner voor mij

Dit schooljaar ben ik 4,5 dag werkzaam in het onderwijs. Zoals jullie wellicht weten werk ik in het mbo, met een afwisselend takenpakket. Naast lesgevende taken in beroepsgerichte vakken, heb ik twee loopbaangroepen. Ook ontwikkel ik onderwijs en heb ik als BlendIT Coach de taak om met collega’s van Welzijn afspraken in te plannen om te kijken hoe ze digitaal vaardig(er) kunnen worden. Het gebruikelijke collegiaal overleg, gesprekken met de BPV (Beroepspraktijkvorming) en ouders komen daar nog bij. Ook begeleid ik een aantal studenten extra op het gebied van plannen en keuzes maken in het kader van een onderwijszorg-arrangement. Al met al heb ik een afwisselende job, waarbij het hebben van goed overzicht belangrijk is.

In vind het belangrijk om (informeel) contact te leggen met collega’s en studenten in de wandelgangen, waardoor ook op die momenten een appèl gedaan kan worden gedaan op mijn agenda. Afspraken en taken snel een plekje kunnen geven op papier vind ik hierdoor prettig werken.

Hoe ik met de schooldagplanner werk

Ik heb mezelf aangeleerd om de dag te beginnen met een korte blik op de planner. Vaak start ik daarmee in de trein. Regelmatig creëer ik dan alvast overzicht voor de dag (waar mogelijk voor een aantal dagen), zodat ik weet wat mij te wachten staat.

Hoe richt je zo’n planner dan in? Ik heb op elke pagina de datum gezet, zodat ik per dag een lijstje heb met wat ik graag wil doen. Zaken die ik niet heb kunnen afronden, schrijf ik over op de volgende dag. Als ik voor loop blader ik door en werk ik vast wat vooruit. De gewoonte dat ik ’s morgens de planner erbij pak en tussendoor zaken afstreep, werkt voor mij erg goed.

De categorieën zorgen ervoor dat ik bij mezelf na ga of ik nog iemand moet bellen of dat ik nog iets moet rapporteren. Meerdere malen hebben die categorieën ertoe geleid dat ik mij herinnerde dat ik nog een taak te doen had. Naast deze planner gebruik ik ook mijn Outlookagenda. Ik gebruik Outlook puur voor een overzicht van mijn afspraken en lessen. Vaak plan ik daar ook momenten in waarop ik “bureauwerk” kan doen.

Tijdens het bureauwerk-moment, pak ik de planner erbij en ga ik bezig met mijn taken.

Ik ben enthousiast! Het scheelt me zelfs tijd!

Waarschijnlijk lazen jullie dit al tussen de regels door: Ik vind de planner erg fijn en ga er dit schooljaar mee door! Alle losse flodders van taken, gedachten en to-do lijstjes maakten mij onrustig. Nu heb ik alles gebundeld in de planner.

Waar ik eerst vreesde dat de planner mij veel tijd zou kosten, merk ik nu dat het mij tijd oplevert! Eerder zat ik telkens te graven in mijn gedachten naar wat ik allemaal moet doen, nu pak ik de planner erbij en kan ik direct starten met wat ik eerder al bedacht had te gaan doen.

Wil jij ook zo’n planner? Dat kan!

Je kunt er een aanschaffen voor €14,95 bij Leerkrachtorganizer.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *