Toen ik startte in het onderwijs werd ik overrompeld door de hoeveelheid taken en klusjes die er op je af komen. Voordat je het weet heb je overal post-its hangen en ben je het overzicht kwijt. Inmiddels heb ik een handige manier gevonden om mijn taken te structureren. Via Leerkrachtorganizer.nl kwam ik bij de schooldagplanner, een handige tool om overzicht te creëren. In dit artikel vertel ik er meer over.
Verschillende manieren om je tijd in te plannen
Om te beginnen zijn er verschillende manieren om je taken en je tijd in te plannen. Zelf maak ik graag gebruik van een combinatie van lijstjes, post-its en to do’s in Outlook. Je zou jezelf kunnen afvragen of dat handig is, al die verschillende plekken. Voor mij werkt het en ik vertel je graag hoe ik dat doe.
Lijstjes
Toen ik net voor de klas stond, begon ik met een notitieblok waar ik al mijn to do’s op schreef. Zelf maakte ik categorieën aan en één voor één werkte ik ze af. Een voordeel daarvan is dat je zelf je categorieën kunt maken. Het nadeel is wat mij betreft dat je lijst zo lang kan worden als de pagina: heel lang! De schooldagplanner helpt al om dat wat in te dammen, hierover straks meer.
Post-its
Urgente zaken of opmerkingen uit mijn klas of van een collega die ik nog ‘ergens weg moet zetten’ schrijf ik op een post-it. Deze post-it plak ik op mijn laptop, zodat ik hem continu kan zien. Als ik heel druk ben heb ik meer behoefte aan geheugensteuntjes. De post-its gebruik ik dan ook als herinnering, bijvoorbeeld als ik bepaalde leerlingen nog ergens naar moet vragen of als ik een mededeling moet doen. Je hebt ook digitale varianten van post-its, voor op je bureaublad. Zelf werk ik daar niet mee, omdat ik ik juist wil dat de post-it opvalt. Dat werkt het beste naast het toetsenbord!
Outlook
Ik gebruik Outlook om daadwerkelijk tijd in te plannen om mijn to do’s te doen. Hiermee voorkom je dat anderen afspraken inplannen op momenten waarop je aan je taken moet werken en je weet zeker dat je ruimte heb in je week voor je to do’s. In sommige gevallen noem ik de blokkade in mijn agenda ‘bureautijd’ of ik koppel er een duidelijke taak aan zoals ‘lessen voorbereiden’ of ‘projectadministratie bijwerken’. Je kunt in een agenda-item ook notities maken. Die gebruik ik om met bullet points aan te geven wat ik precies moet doen. Hiervoor pak ik mijn lijstjes en mijn post-its erbij en dan zet ik de taken weg.
De schooldagplanner van Leerkrachtorganizer.nl
Iets meer informatie over de schooldagplanner: “De (desk)planner is perfect om meer orde en structuur te creëren in je dagelijkse werkzaamheden. Zowel voor-, tijdens- als na school. Overzichtelijk plannen én uitvoeren geeft meer tijd en minder werkdruk”. De planner heeft een liggend formaat en is heel functioneel omdat het ruimte biedt voor verschillende categorieën. De verschillende categorieën op de planner, zijn:
- Voor de les
- Ochtend
- Middag
- Na de les
- Registreren
- Kopiëren/printen
- Bellen/mailen
- Nakijken
- Overleg
- Ouders
Een aantal beelden:
Ik vind de categorieën goed gekozen, omdat ze relevant zijn voor een leerkracht. Ik weet niet waarom bij sommige categorieën rondjes met een vinkje zijn gemaakt en bij andere alleen lijntjes. Zelf heb ik ervoor gekozen om per taak een hokje te tekenen, zodat ik het kan afvinken als ik de taak heb volbracht. Het voordeel ervan is dat het je de ruimte geeft om zelf een teken te bedenken, zodat je op jouw manier structuur kunt aanbrengen. Ik werk met hokjes, een ander wil graag de urgentie van een taak aangeven. Dat kan je bijvoorbeeld doen door middel van een sterretje of een uitroepteken. In plaats van een eigen lijst op een notitieblok, werk ik nu met deze planner. Er is voldoende ruimte om je taken op te schrijven, maar je moet ook keuzes maken. Dat helpt mij bij prioriteren.
Hoe ik met de schooldagplanner werk
Ik heb mezelf aangeleerd om de dag te beginnen met een korte blik op de planner. Dan bekijk ik wat er gedaan moet worden en vul ik eventueel wat dingen aan die ik nog post-its heb verzameld. Op zulke momenten bedenk ik ook wat nog nergens staat, maar ook moet gebeuren zodat ik die taken ook kan meenemen.
Het helpt mij om op de pagina een datum te zetten, zodat ik per datum een lijst met to do’s heb. Als ik dingen net heb kunnen afronden, verplaats ik ze naar een volgende dag. Ben ik al wat sneller met mijn taken, werk ik wat vooruit. Het ’s morgens opstarten en tussendoor taken wegstrepen, motiveert mij heel erg. De categorieën zorgen voor extra overzicht.
Naarmate je langer met de planner werkt en je meer inzicht krijgt in je werkweek, lukt het je beter omdat de dagen in te plannen. Je weet dan precies op welke dagdelen je veel kleine taken kunt doen en op welke momenten je grotere taken kunt oppakken.
Meer informatie
Ik ben erg enthousiast over de planner. Samen met mijn andere manieren om overzicht te creëren heb ik goed in beeld wat er gedaan moet worden en nemen gedachten over taken geen onnodige ruimte in mijn hoofd in. In plaats van dat de planner mij tijd kost, levert het me dus tijd op omdat ik veel efficiënter ben gaan werken. Je kunt de planner aanschaffen voor €14,95 bij Leerkrachtorganizer.nl.
Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!
Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.