Wat als veel van je studenten voor jouw vak falen?

falen Blijven Leren.jpeg

“You might be the only reason a student comes to school everyday”

In dit gastartikel wil Marian Blaauwgeers daar met je bij stilstaan.

Als docent heb je veel invloed op de beleving van de studenten. Sommige studenten zie je ze elke dag, sommige maar één keer in het jaar. We herinneren ons allemaal nog wel die ene docent die zoveel invloed op je had. Dat kan jij ook zijn. Juist wanneer je een vak geeft dat voor studenten uitdagend is.

Ik geef regelmatig lezingen over het verminderen van stress onder studenten. Na afloop van mijn lezing bij de HKU, ontstond een mooi en open gesprek. De docent in kwestie vond het lastig om studenten te motiveren en enthousiasmeren voor een heel lastig vak. 70% van de studenten zakte bij de eerste poging voor het tentamen. Je kan je voorstellen dat het vak gevreesd werd en dat veel studenten er extra stress door ervoeren.

Hij gaf aan hoe hij zijn studenten daarbij hielp. Hij zei: “Ik vier met mijn studenten elk klein succes dat ze behalen. Als ze een opgave goed doen, dan benoem ik dat expliciet. Dat is soms wel lastig, want ík snap dat het een succes is maar studenten ervaren het niet altijd zo want ze hebben het vak niet gehaald”.

Een student uit het publiek sprong op tijdens dit gesprek en zei: “Meneer, ik vind het juist heel fijn hoe u hierover lesgeeft! Ik had na mijn onvoldoende helemaal geen vertrouwen dat ik het vak zou halen. Maar door uw support ging ik super zelfverzekerd naar het tentamen en haalde zelfs een 8!”. Waarna uiteraard applaus volgde. Niet alleen voor die student, maar ook voor de docent die door zijn inspanning en aandacht de student weet te raken. De docent had deze student het vertrouwen in zichzelf geven.

Wat ik heel belangrijk vind is dat we studenten leren met fouten om te gaan. We kunnen immers niet alles voor de studenten makkelijker maken. Ook in het ‘echte’ leven komen we obstakels tegen. En juist tijdens hun opleiding is falen en daarna jezelf ontwikkelen en groeien essentieel. Door hen de vaardigheid mee te geven om kleine successen te vieren, groeit het zelfvertrouwen. Dat is volgens mij onbetaalbaar.

Geef jij ook een moeilijk vak? Hoe ga jij hiermee om? Deel het hieronder met een reactie.

Laten we elkaar inspireren!

Liefs Marian

Meer informatie over Marian

Marian is initiatiefnemer van Gelukkige Student en Gelukkige Docent. Haar missie is om studenten met minder stress en meer zelfvertrouwen door hun studie te helpen. Vanuit Gelukkige Student begeleidt ze studenten online en via workshops. En met Gelukkige Docent leidt ze docenten op hun studenten te begeleiden met stress en zelfvertrouwen. Daarnaast ontwikkelde ze samen met Curio het lesprogramma: Keuzes maken doe je zo!. Het lesprogramma dat studenten helpt met het maken van keuzes.  “Laten we samen studenten weer het heft in handen geven van hun eigen geluk!” Marian – Gelukkige Student & Gelukkige Docent

Studenten voor jouw vak falen Blijven Leren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *