Wat als veel van je studenten voor jouw vak falen?

Falen blijven leren

“You might be the only reason a student comes to school everyday”

In dit gastartikel wil Marian Blaauwgeers daar met je bij stilstaan.

Als docent heb je veel invloed op de beleving van de studenten. Sommige studenten zie je ze elke dag, sommige maar één keer in het jaar. We herinneren ons allemaal nog wel die ene docent die zoveel invloed op je had. Dat kan jij ook zijn. Juist wanneer je een vak geeft dat voor studenten uitdagend is.

Ik geef regelmatig lezingen over het verminderen van stress onder studenten. Na afloop van mijn lezing bij de HKU, ontstond een mooi en open gesprek. De docent in kwestie vond het lastig om studenten te motiveren en enthousiasmeren voor een heel lastig vak. 70% van de studenten zakte bij de eerste poging voor het tentamen. Je kan je voorstellen dat het vak gevreesd werd en dat veel studenten er extra stress door ervoeren.

Hij gaf aan hoe hij zijn studenten daarbij hielp. Hij zei: “Ik vier met mijn studenten elk klein succes dat ze behalen. Als ze een opgave goed doen, dan benoem ik dat expliciet. Dat is soms wel lastig, want ík snap dat het een succes is maar studenten ervaren het niet altijd zo want ze hebben het vak niet gehaald”.

Een student uit het publiek sprong op tijdens dit gesprek en zei: “Meneer, ik vind het juist heel fijn hoe u hierover lesgeeft! Ik had na mijn onvoldoende helemaal geen vertrouwen dat ik het vak zou halen. Maar door uw support ging ik super zelfverzekerd naar het tentamen en haalde zelfs een 8!”. Waarna uiteraard applaus volgde. Niet alleen voor die student, maar ook voor de docent die door zijn inspanning en aandacht de student weet te raken. De docent had deze student het vertrouwen in zichzelf geven.

Wat ik heel belangrijk vind is dat we studenten leren met fouten om te gaan. We kunnen immers niet alles voor de studenten makkelijker maken. Ook in het ‘echte’ leven komen we obstakels tegen. En juist tijdens hun opleiding is falen en daarna jezelf ontwikkelen en groeien essentieel. Door hen de vaardigheid mee te geven om kleine successen te vieren, groeit het zelfvertrouwen. Dat is volgens mij onbetaalbaar.

Geef jij ook een moeilijk vak? Hoe ga jij hiermee om? Deel het hieronder met een reactie.

Laten we elkaar inspireren!

Liefs Marian

Meer informatie over Marian

Vanuit Gelukkige Student heeft Marian honderden studenten geïnspireerd, begeleid en geholpen om minder stress te ervaren tijdens hun studententijd. Jij als docent kan een belangrijke rol spelen in het leven van de student. Maar als docent kan het soms knap lastig zijn om de juiste tools te vinden voor jouw studenten. Daarom heeft zij haar theorie achter Gelukkige Student voor jou beschikbaar gemaakt zodat je jouw studenten kunt helpen naar een relaxtere studententijd! Voor docenten kun je meer informatie vinden op deze website. Leuk om te weten: op 6 februari verzorgd Marian een gratis online training: “Help je studenten naar minder stress”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *