Hoe help je jouw studenten (studeren) tijdens quarantaine?

Hoe help je jouw studenten tijdens quarantaine Blijven Leren

Vandaag deel ik weer een gastartikel van Marian Blaauwgeers met jullie. We leven op dit moment in gekke tijden en (nog) meer van de verantwoordelijkheid van de studie, zal bij de student komen te liggen. Samen zijn we druk bezig om de lesstof op een andere manier tot hun beschikking te stellen. Veel studenten worstelen met het feit dat de vaste structuur is weggevallen. Marian deelt de thema’s die zij van haar studenten heeft gehoord. Daarnaast geeft ze je tips, zodat je de studenten kunt helpen goed te blijven studeren tijdens quarantaine.

Dagplanning en structuur

Nu de dagen anders zijn ingedeeld, veel contact online plaatsvindt en de normale structuur van de studenten is weggevallen, worstelen zij (net als docenten!) met het houden van structuur. Eigenlijk komt het neer op een aantal zaken: hoe houd ik focus, hoe blijf ik productief en hoe zorg ik voor (meer) motivatie?

Belangrijk is dat we juist nu aandacht besteden aan de studievaardigheden van de student. Maak samen met je student een keer een weekplanning die zich vertaalt naar een dagplanning met concrete to do’s. Doordat een student dat samen met jou doet, ontwikkelt die vaardigheden om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. En wat ook belangrijk is: door een to do lijst te maken, die lekker afgestreept kan worden, krijgt de student een voldaan gevoel wat bijdraagt aan de motivatie.

De grootste valkuil

Dat is vast en zeker de online afleiding. Nu we nog meer tijd op beeldschermen doorbrengen is de verleiding om ook andere zaken te bekijken veel groter. Instagram, WhatsApp, YouTube, TikTok en ga zo verder, zorgen ervoor dat de focus op de online-colleges een stuk lager is. Doordat het brein telkens moet schakelen, is het daarnaast veel minder productief. Maak met je studenten doelen om de afleiding te minimaliseren. Je zou het zelfs onderdeel van hun Persoonlijke Ontwikkelingsplan kunnen maken. Bijvoorbeeld:

  • Komende twee weken X tijd op telefoon
  • Komende twee weken telefoon apps om 21:00u uitgeschakeld
  • Komende twee weken telefoon pas om 10:00 ingeschakeld

Zorg voor ontspanning

Veel studenten ervaren onrust. Er is veel onzeker over hun studie, de toetsing en de studievoortgang. Het is onduidelijk wanneer de scholen weer opengaan en wat dit voor hun betekent. Houd daar als mentor/slb’er/po’er oog voor. Het zijn namelijk veel zaken die buiten de invloedssfeer van de student liggen en waar zij zich wel heel onzeker over voelen.

Je kunt tijdens een online slb-bijeenkomst, de volgende oefening doen:

  1. Iedereen pakt een notitieblok en begint met schrijven over wat de quarantaine met hen doet. Dan komen ook bovenstaande gevoelens waarschijnlijk naar voren.
  2. Vervolgens laat je hen nadenken over waar ze WEL invloed op hebben. Bijvoorbeeld wat ze op een dag doen, met wie ze contact hebben, of ze beweging in hun dag hebben.

Met zo’n oefening laat je het gevoel van onrust er zeker zijn, maar laat je ze ook zien dat er veel is wat nog wel kan. Nog belangrijker: je leert ze waar ze wel invloed op (en dus controle over) hebben.

Sociale contacten (get social)

Een borrel in de kroeg, een koffiedate, een eetafspraak, volle klaslokalen. Vergeet niet dat een student een onwijs groot sociaal leven heeft, met veel fysieke contactmomenten. Deze sociale contactmomenten vallen nu door de quarantaine grotendeels weg. Sommige studenten voelen zich daardoor wat verloren en eenzaam.

Als eerste wil ik meegeven dat het heel belangrijk is voor de student om te blijven afspreken! Natuurlijk wel in een andere vorm, hieronder zal ik wat suggesties geven. Belangrijk is dat het net zo echt is als dat je normaal zou afspreken, omdat het online is voelt het wellicht wat minder echt waardoor het goed is om dat mee te geven. Doe eens een brainstorm met je studenten welke offline-activiteiten ze met een online variant kunnen vervangen. Een aantal voorbeelden:

  • Een online koffiedate! Speel voor Barista, maak een lekkere koffie met iets lekkers, zet je camera aan en heb even wat tijd voor elkaar.
  • Een online bioscoopavond via videobellen of WhatsApp
  • Online samen koken en eten. Bestel dezelfde ingrediënten, bereid het gerecht (video)bellend in de keuken en eet het daarna lekker samen op.

Stay calm, stay postive, stay healthy

Liefs Marian

Met alle liefde en respect voor de slachtoffers (patiënten, familie of geliefden) van het covid-19 virus.

Meer informatie over Marian

Vanuit Gelukkige Student heeft Marian honderden studenten geïnspireerd, begeleid en geholpen om minder stress te ervaren tijdens hun studententijd. Jij als docent kan een belangrijke rol spelen in het leven van de student. Maar als docent kan het soms knap lastig zijn om de juiste tools te vinden voor jouw studenten. Daarom heeft zij haar theorie achter Gelukkige Student voor jou beschikbaar gemaakt zodat je jouw studenten kunt helpen naar een relaxtere studententijd! Voor docenten kun je meer informatie vinden op deze website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *