Hoe gaat het nu? Een korte update van een aantal leraren

update leraren blijven leren

Het is kerstvakantie! We zijn inmiddels alweer 4 maanden op weg in schooljaar 2017-2018. Wat vliegt de tijd. In de loop naar dit schooljaar toe lieten een aantal docenten ons zien hoe zij zich aan het voorbereiden waren op het nieuwe schooljaar. Een lezer vroeg mij laatst: hoe gaat het nu met hen? Een mooie aanleiding om iedereen te contacten voor een update! In dit artikel lees je hoe het met iedereen gaat. Lees je ook mee?

Shauna Plompen

Ik zit moe maar voldaan op de bank. Op school is het erg druk op het moment. Beetje bij beetje krijgen we alles wel weer voor elkaar, maar dat vraagt de nodige energie. Afgelopen week ben ik begonnen met mijn zoektocht naar een geschikte master. In september (of misschien iets later) wil ik door gaan leren. Het zou mooi zijn als ik een master vind waar ik levenlangleren en e-learning met elkaar kan combineren. Heb jij voor mij de gouden tip? Laat het weten in de reacties!

Met Blijven Leren heb ik de stap genomen om ook met video’s online te gaan. Mijn YouTube-kanaal wordt bijna wekelijks aangevuld met lesideeën en studietips. Het idee is om ook interviews af te gaan nemen over het thema blijven leren. Laat je het weten als je specifieke personen terug wilt zien in de video’s? Met welke expert moet ik gesproken hebben? Ik wens jullie allemaal alvast een fijne vakantie toe en al het moois voor 2018!

Blijven Leren

Ingeborg Dijkstra

Waar ben ik mee bezig? En hoe het nu gaat? Als voorbereiding op het schooljaar 2017/ 2018 ben ik in augustus begonnen in het mooie boek ‘Duurzaam pionieren in het onderwijs’ van Mieke Haverkort. Ze schrijft in haar boek dat zij volledig stilviel, toen haar de vraag gesteld werd: ‘Leraar, wie ben je?’ En dat ze zich realiseerde dat zijzelf (en wijzelf) dus de belangrijkste instrumenten zijn in de verandering die we beogen. Het gaat niet zozeer om wat we moeten doen, maar om wie we zijn. Die gedachte was natuurlijk wel eens eerder door mijn hoofd gegaan, maar door Miekes woorden werd ik weer even goed wakker geschud. In de maanden die volgden heb ik (her)ontdekt welke kwaliteiten ik heb en hoe ik die wil gebruiken in mijn werk. Als pedagoog werk ik veel in het onderwijs. Ik sta part-time voor de klas, maar ik kan het grootste gedeelte van de week mijn eigen werkzaamheden bepalen (en daar geniet ik al jaren erg van)! Ik ben me extra gaan verdiepen in pubers en het tienerbrein (zie foto) en heb in de afgelopen drie maanden met veel plezier zes avonden en zes avonden voor ouders van tieners georganiseerd. Door mezelf kwetsbaar op te stellen en de verbinding te zoeken (want dat past zo goed bij me!) hebben de tieners en ouders dat ook gedaan en hebben we allemaal erg genoten van de avonden. Die worden in 2018 zeker vervolgd! En verder? Ik ga verder met ontdekken wie ik ben en hoe ik mezelf kan inzetten in het onderwijs en in de opvoeding. Laat 2018 maar komen!

Loes van Gemert

Wat een heerlijke vliegende start heb ik ervaren met enthousiaste leerlingen en collega’s. Het schooljaar 2017-2018 is goed van start gegaan. Aangepaste lesprogramma’s werden uitgezet en proefondervindelijk schaafde ik het programma bij. Om maar in termen van het seizoen te spreken startte ik met HO HO HO als een niet te verbannen deuntje van flow. Een vergelijkbaar deuntje ken je vast ook zelf. Bij het eenmalig horen van het liedje krijg je het niet meer uit je hoofd. Zoiets als het liedje van Carnaval Festival van de Efteling.  Dat is ook zo’n deuntje als je het eenmaal in je hoofd hebt dat het een tijd duurt voordat je ervan af bent. Afgelopen drie weken heb ik als minder ervaren. De prioriteit kwam bij allerlei naschoolse zaken zoals ouderavond e.d. Met thuis een jong gezin vind ik dit niet altijd ideaal.

Nu, ga ik de laatste schoolweek van 2017 in. Het deuntje HO HO HO mag even naar stal om begin 2018 weer fris en fruitig te starten. Ik wens jullie prettige feestdagen. Groet Loes van Gemert

blijven leren

Iris

Het schooljaar begon goed, maar ik vind het wel pittig hoor. Een volle klas en natuurlijk de hoge werkdruk. Maar de vorderingen die mijn leerlingen maken en de gezellige tijd nu maken alles goed. Thuis probeer ik zoveel mogelijk mijn rust te zoeken, al is het af en toe ook wel verleidelijk om nog wat dingen voor de klas te doen. Zoals de stickers van de supermarkt sparen om een album voor in de leesbak in de klas compleet te krijgen. Lesgeven is niet altijd makkelijk, maar voor mij wel het leukste beroep dat er is!

stickers Blijven Leren

Juf Marrit

Zo aan het einde van het jaar 2017 is het weer tijd voor een nieuw examenonderdeel voor mijn opleiding tot onderwijsassistent. De opdrachten zijn allemaal al uitgevoerd en op mijn stageschool beoordeeld met een goed. Nu nog even knallen met de verslagen die er bij horen. Evalueren, evalueren en nog eens evalueren op mijn handelen van de afgelopen weken. Gelukkig is het eind in zicht en kan ik hopelijk weer een deel van mijn opleiding afronden. Ik ga straks echt enorm genieten van mijn vrije tijd in de vakantie, want dat heb ik echt gemist.

Mark Teunissen

Aan het begin van het jaar deed ik verslag van mijn optimistische poging om mijn onderwijs ‘blended’ te maken. Door een sterk online component, hoopte ik studenten meer autonomie te geven. Het idee dat studenten ‘badges’ konden verdienen voor geleverde prestaties (voorbereidingsopdracht, afronding thema, zelftests) werd goed ontvangen, maar het leveren van deze prestaties bleek voor velen nog lastig zonder het dwingende keurslijf van de les. Natuurlijk heeft het eigen maken van nieuw gedrag ook tijd nodig. Zo heeft nu ook een van de meest afhankelijke studenten de drie eerste thema’s van Zorg en Innovatie volledig afgerond. De komende periode hoop ik weer een stukje minder tijd kwijt te zijn aan het uitleggen hoe de badges werken, zodat er weer meer tijd vrijkomt voor het geven van regelmatige feedback en het betrekken van de praktijk in de perfecte blend.

Juf Willemijn

Hi Shauna, ik zou je een bericht sturen. Bij deze. In de vakantie was ik aan het lezen om te ontstressen en dat doe ik eigenlijk nog steeds! In de bus op weg naar werk lees ik 25 minuten, ik ben dan even in een andere wereld en zo kan ik onstpannen aan mn werkdag beginnen. Het werk levert veel stress op door collega’s die ontslag nemen, kinderen die eigenlijk naar een andere school moeten. Door dat laatste ontstaat er vaak een onveilige situatie in de klas en nu doe ik er alles aan om de kinderen zich weer veilig te laten voelen op school. Ik probeer zoveel mogelijk het werk op werk te laten en thuis rust te nemen. Een hele goede tip voor leerkrachten!

Juf Brein

Juf Brein is weer volop aan de slag met het geven van haar workshop ‘Een reis door je brein’ met Breindelijk. Hiervoor bezoekt ze basisscholen en met haar interactieve workshop maakt ze bovenbouwleerlingen bewust van hun fascinerende brein. Na de workshop ontvangen kinderen het officiële Breindiploma en in 2018 is juf Brein haar missie om nog meer kinderen tot Breinexperts te kunnen uitroepen. In 2018 start Breindelijk ook met het geven van workshops aan leerkrachten. Kennis delen is het allermooiste wat er is. Juf Brein bij jou in de klas? www.breindelijk.nl Volg juf Brein op Instagram om niks te missen van haar avonturen en tips.

MarJe VerBe

Van de 5 rollen als docent, naar het opfrissen van m’n SEN kennis. Over het boek werd amper gesproken, de cursus was wel goed, maar voornamelijk herhaling. Door de cursus, maar ook door de werkzaamheden heb ik gemerkt, dat alleen lesgeven toch niet hetgeen is wat ik wil en ik stap over naar een combinatie van lesgeven en het ondersteunen als leerlingbegeleidster. Vanaf februari dus van start met de taak waar mijn hart ligt, pubers hun kracht laten inzien en de verbeterpunten helpen te verbeteren. Ik kijk er enorm naar uit!

Merci Blijven Leren

Summa Luchtvaart

Momenteel ben ik in Finland voor de EAPRIL conferentie. Deze conferentie is een onderdeel van de Master Leren en Innoveren waar ik dit jaar gestart ben. We doen hier nieuwe ideeën en inzichten op voor ons onderwijs in Nederland en onze eigen scholen. We presenteren een poster en pitch met ons onderzoeksidee en onderzoeksvraag. Morgen is de grote dag..!

Wat is jouw update?

Zo! Dat waren ze dan. Niet iedereen heeft een update kunnen geven, omdat veel onder ons het erg druk hebben. Zoals jullie hebben kunnen lezen beleven we het docentschap allemaal anders. Wat is jouw update? Hoe staat het er bij jou voor? Laat het ons weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *