Tips voor een goede werk-privé balans in het onderwijs

werk prive blijven leren

Het is heel gemakkelijk om jezelf volledig te storten op je werkzaamheden als je in het onderwijs werkt. Veel leraren zijn het beroep in gegaan omdat ze jongeren willen helpen om zichzelf te ontplooien en om ze een vak te leren. Ook willen veel leraren op hun manier een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Eenmaal in het onderwijs kun je best opgeslokt worden door al je werkzaamheden. Er komt veel op je af en je kunt jezelf snel verantwoordelijk voelen. Ook voor andermans zaken. Als ik naar mezelf kijk… Ik houd er niet van om dingen ‘half’ te doen. Dat is een kracht en betekent tegelijkertijd dat ik er goed voor moet zorgen dat ik ook rustmomenten pak. Je bent zelf je grootste instrument, zeker in het onderwijs. In dit artikel deel ik een aantal tips voor een goede werk-privé balans, zodat je goed voor jezelf kunt zorgen. 

  1. Bedenk wanneer jij je goed voelt en zorg er actief voor dat je jezelf goed voelt

Wat moet je doen om je goed te voelen? De meningen zijn daarover verdeeld. Sommigen zeggen dat je moet sporten, anderen zeggen dat je dat vooral niet moet doen (als je er geen zin in hebt).  Weer anderen zeggen dat je elke week iets voor jezelf moet doen en er zijn mensen die juist gelukkig zijn als ze met anderen in de weer zijn. Er is niet één ding te noemen waardoor je jezelf goed voelt. Zoek uit wat jou een goed gevoel geeft. Wat datgeen ook is, zorg ervoor dat je dat blijft doen. Is het soms een weekje niet gelukt? Geen probleem. Pak het alsnog op. Kom je er na een maand achter dat je eigenlijk alleen maar voor anderen leeft of dat je dingen doet waar je niet blij van wordt? Dan gaat er iets niet goed.

  1. Zeg ‘nee’ als het ‘nee’ is

Dit vind ik zelf nog wel eens lastig, maar gaat mij wel steeds gemakkelijker af. Ik weet namelijk dat het niet erg is om ‘nee’ te zeggen. Er is altijd wel een collega of een leerling die iets van je wilt. Zorg ervoor dat je weet wat je aan kan en dat je weet waar je voor staat. Als het dan even teveel is, kun je ‘nee’ zeggen. En als iets niet in jouw straatje past, kun je bedanken. Denk aan opdrachten waar je op dit moment even geen prioriteit aan wilt geven. Of denk aan taken waarvan je vindt dat een leerling het eigenlijk zelf zou moeten (kunnen) oppakken.

  1. Neem je werk niet (altijd) mee naar huis

Eigenlijk zou ik willen zeggen, neem je werk nooit mee naar huis. Alleen dat werkt niet voor iedereen zo. Het is ook zinloos om rigide vast te houden aan zo’n gedachte, als je weet dat het soms juist slim is om thuis even je laptop open te klappen. Het heeft mij heel erg geholpen om duidelijk te hebben welke werkzaamheden ik op welk moment in de week doe. Toen ik nog met de trein reisde, calculeerde ik de reistijd als werktijd in en klapte ik nog wel eens mijn laptop open. Soms kies ik ervoor om thuis na te kijken. Meestal krijg ik dan meer gedaan, dan wanneer ik het op school zou doen.

Als je ervoor kiest om thuis te werken, probeer dan wel te compenseren. Zelf plan ik ook daadwerkelijk iets leuks als ik compenseer. Dat helpt mij om te merken dat ik eerder ‘vrij’ ben, wat me een goed gevoel geeft.

  1. Vind gelijkgestemden in je vakgebied

Zowel online als offline zijn er veel mensen die met dezelfde dingen bezig zijn als jij. Leg contact, wissel uit en leer van elkaar. Dit maakt je werk niet alleen leuker, maar soms ook makkelijker. Hoe fijn is het om een lesidee van iemand te gebruiken, zodat jij het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. Hoe prettig is het om met iemand te praten over (onderwijs)zaken waar je tegenaanloopt, die exact weet hoe jij je voelt. Je kunt gelijkgestemden vinden binnen je team, in een (besloten) Facebookgroep, op LinkedIn of op Instagram. Je komt ze tegen bij MeetUps of je kunt contact leggen onder video’s op YouTube. Op welke manier leg jij contact met anderen uit jouw vakgebied?

  1. Blijf uitzoomen en jezelf en je situatie bekijken

Je bent er toch om jouw leerlingen te helpen om een vak te leren of om een bijdrage te leveren aan de maatschappij? Laat dat dan ook je focus zijn. Bij het eerste punt vroeg ik je waar je gelukkig van wordt. Misschien heb je wel bedacht dat jij vooral gelukkig wordt van je familie, vrienden en lekker eten. Zorg er dan voor dat je ze ziet en dat je eens de tijd neemt om met zorg boodschappen te doen en een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Of minder lekker, als het maar een leuk tijdverdrijf was wat een goed verhaal oplevert haha.

Afsluitend

Je werkzaamheden in het onderwijs zijn van ongekende waarde, dank daarvoor. Realiseer jezelf wel, dat je ook voor jezelf moet zorgen. Je bent zelf je grootste instrument! Wil je aanhaken bij gelijkgestemden via Blijven Leren? Vind ons op Facebook, Instagram en YouTube. Bijleren en geïnspireerd raken? Vind allerlei mogelijkheden bij de diensten van Blijven Leren.

Werk privébalans Blijven Leren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *