Tips voor een goede werk-privé balans in het onderwijs

werk prive blijven leren

Het is heel gemakkelijk om jezelf volledig te storten op je werkzaamheden als je in het onderwijs werkt. Veel leraren zijn het beroep in gegaan omdat ze jongeren willen helpen om zichzelf te ontplooien en om ze een vak te leren. Ook willen veel leraren op hun manier een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Eenmaal in het onderwijs kun je best opgeslokt worden door al je werkzaamheden. Ook komt er veel op je af en voel je jezelf snel verantwoordelijk. Ook voor andermans zaken. Als ik naar mezelf kijk… Ik houd er niet van om dingen ‘half’ te doen. Dat is een kracht en betekent tegelijkertijd dat ik er goed voor moet zorgen dat ik ook rustmomenten pak. Je bent in mijn optiek namelijk zelf je grootste instrument, zeker in het onderwijs. In dit artikel deel ik een aantal tips voor een goede werk-privé balans, zodat je goed voor jezelf kunt zorgen. Wie weet heb je er wat aan! Veel leesplezier.

  1. Bedenk wanneer jij je goed voelt en zorg er actief voor dat je jezelf goed voelt

De meningen zijn verdeeld over wat je zou moeten doen om je goed te voelen. Sommigen zeggen dat je moet sporten, anderen zeggen dat je dat vooral niet moet doen (als je er geen zin in hebt).  Weer anderen zeggen dat je elke week iets voor jezelf moet doen, en er zijn mensen die juist gelukkig als ze met anderen in de weer zijn. Er is niet één ding te noemen, waarmee je ervoor zorgt dat je jezelf goed voelt. Ik wil je meegeven dat het belangrijk is om te weten wat jou een goed gevoel geeft. Wat datgeen ook is, zorg ervoor dat je dat blijft doen. Soms even een weekje niet gelukt? Geen probleem. Jezelf daarmee straffen zou alleen maar een averechts effect hebben. Kom je er na een maand achter dat je eigenlijk alleen maar voor anderen leeft of dat je dingen doet waar je niet blij van wordt? Dan gaat er iets niet goed.

  1. Zeg ‘nee’ als het ‘nee’ is

Dit vind ik zelf nog wel eens lastig. Tegenwoordig gaat het mij wel steeds makkelijker af, omdat ik inmiddels weet dat het niet erg is om ‘nee’ te zeggen. Er is altijd wel een collega of een leerling die iets van je wil. Zorg ervoor dat je weet wat je aan kan en dat je weet waar je voor staat. Als het dan even teveel is, kun je ‘nee’ zeggen. En als iets niet in jouw straatje past, kun je ook bedanken. Denk aan opdrachten waar je op dit moment even geen prioriteit aan wil geven, omdat er veel andere dingen gedaan moeten worden. Of denk aan taken waarvan je vindt dat een leerling het eigenlijk zelf zou moeten oppakken.

  1. Neem je werk niet (altijd) mee naar huis

Eigenlijk zou ik willen zeggen, neem je werk nooit mee naar huis. Alleen dat werkt niet voor iedereen zo. Het heeft mij heel erg geholpen om duidelijk te hebben welke werkzaamheden ik op welk moment in de week doe. Meestal betekent dit, dat ik in de trein doorwerk. Soms betekent dit een keer nakijken thuis, omdat het mij op school niet lukt. Ik heb in dat laatste geval meer rust bij de gedachte van thuis nakijken, dan bij de gedachte dat ik thuis niet mag nakijken terwijl ik op school geen focus kan vinden.

Wat mij betreft is het prima om soms thuis te werken. Daar staat wel tegenover dat ik een keer eerder wegga van school, omdat ik wil compenseren. Bij voorkeur ga ik dan wat eerder weg, om ook daadwerkelijk wat leuks te doen. Dat helpt mij om echt te merken dat je eerder ‘vrij’ bent. Als dit niet kan op jouw werk, verzin dan wat anders waarmee je jezelf beloont. En zorg ervoor dat het thuiswerken beperkt wordt. Echt even ‘uit’ staan is heel belangrijk om tot rust te komen. Als je werk thuis hebt liggen, waar je eventueel mee aan de slag zou kunnen, zorgt dat ervoor dat je het werk minder makkelijk loslaat. Dan kom je niet tot rust.

  1. Vind gelijkgestemden in je vakgebied

Zowel online als offline zijn er veel mensen die met dezelfde dingen bezig zijn als jij. Leg contact, wissel uit en leer van elkaar. Dit maakt je werk niet alleen leuker, maar soms ook makkelijker. Hoe fijn is het om een lesidee van iemand anders te gebruiken, zodat jij het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. En hoe prettig is het om met iemand te praten over (onderwijs)zaken waar je tegenaanloopt, die exact weet hoe je jezelf zou kunnen voelen.

Je kunt gelijkgestemden vinden binnen je team, in een (besloten) Facebookgroep, op LinkedIn of op Instagram. Je komt ze tegen bij MeetUps of je kunt contact leggen onder video’s op YouTube. Op welke manier leg jij contact met anderen uit jouw vakgebied?

  1. Blijf uitzoomen en jezelf en je situatie bekijken

Je bent er toch om jouw leerlingen te helpen om een vak te leren of om een bijdrage te leveren aan de maatschappij? Probeer dan vooral dat te doen, ook als je soms geneigd bent om de wereld te redden. Je hebt zojuist misschien bedacht dat jij vooral gelukkig wordt van je familie, vrienden en lekker eten? Zorg er dan voor dat je ze ziet en dat je eens de tijd neemt om met zorg boodschappen te doen en een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Of minder lekker, als het maar een leuk tijdverdrijf was wat een goed verhaal oplevert haha.

Afsluitend

Je werkzaamheden in het onderwijs zijn van ongekende waarde, dank daarvoor. Realiseer jezelf wel, dat je ook voor jezelf moet zorgen. Je bent zelf je grootste instrument! Wil je aanhaken bij gelijkgestemden via Blijven Leren? Vind ons op Facebook, Instagram en YouTube. Bijleren en geïnspireerd raken? Vind allerlei mogelijkheden bij de diensten van Blijven Leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *