Miniserie werkdruk in het onderwijs

Werkdruk in het onderwijs Blijven Leren

Werkdruk, wat is dat eigenlijk? Je hoort het veel om je heen, maar ik had er eigenlijk nooit echt last van. Tot een aantal weken geleden… Heeft het met mijn studie te maken? Klopt mijn jaartaak wel? Wat is werkdruk eigenlijk? Ik ben een enthousiaste docent en door mijn bevlogenheid heb je toch geen werkdruk? Ik weet het eigenlijk niet zo goed, dus ik vind het tijd om op onderzoek uit te gaan. Wat is het? Hoe zien wij dat? Is het voor mij hetzelfde als voor een ander? En hoe ga je er dan mee om? In deze serie hoor je meer.

Werkdruk, wat is dat eigenlijk? (Afl. 1)

Hoe merk je dat je werkdruk hebt? Is het voor mij hetzelfde als voor een ander? Hoe zien wij leraren werkdruk? Ik ging op onderzoek uit. In de eerste aflevering wordt besproken hoe leraren werkdruk zien. Ook wordt de jaartaak uitgelegd, dat is de aanleiding geweest van deze serie. De aflevering is tot stand gekomen met input van leraren via Instagram. Ik deed een aantal polls en ging in gesprek met verschillende leraren. Daarnaast las ik over werkdruk en ging ik in gesprek met een leerkracht uit het basisonderwijs.

Medicijnen tegen werkdruk (Afl. 2)

Ik ben een heel bevlogen docent, dan heb je toch geen werkdruk? Van meerdere mensen in mijn omgeving kreeg ik terug dat je ook dan moet oppassen. Hoe zit dat eigenlijk? In deze serie ga ik in gesprek met een leerkracht uit het speciaal basisonderwijs over bevlogenheid. Ook deel ik een onderzoek over bevlogenheid, als medicijn tegen werkdruk. Op sociale media wordt mij altijd gevraagd hoe ik zoveel dingen met elkaar weet te combineren, die tips hebben een plek gekregen in aflevering 2. Eigenlijk draait deze aflevering om manieren om met werkdruk om te kunnen gaan binnen je eigen cirkel van invloed.

Een schoolaanpak tegen werkdruk (Afl. 3)

Er is veel mogelijk binnen je eigen cirkel van invloed, als het gaat om ‘omgaan met werkdruk’. Soms heb je alleen ondersteuning van anderen nodig, toch? Wat is dan precies helpend als het gaat om werkdruk? Welke rol is er weggelegd voor het management en zijn er ook manieren om het onderwijs zo te organiseren, dat je de druk verkleind? In deze aflevering bekijken we werkdruk vanuit een groter geheel; de organisatie. Ook trekken we conclusies op basis van alle drie de afleveringen.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

3 reacties

  1. Martijn de Winter Beantwoorden

    Bevlogenheid lijkt inderdaad te werken als medicijn tegen werkdruk. Door je bevlogenheid voel je veel minder druk omdat je met veel passie en positiviteit steeds aan de slag bent.
    Maar precies daarom is het misschien juist wel gevaarlijk. Door je bevlogenheid zeg je namelijk ook veel minder vaak nee dan je collega’s dat doen. Door je positieve en bevlogen werkhouding heb je gewoon meer zin in uitdagingen. Voordat je er erg in hebt zit je agenda te vol.
    Omdat je zo’n passionele collega bent, is het ook aannemelijk dat je door je collega’s en leidinggevende veel meer gevraagd wordt voor leuke klussen dan anderen. Je bent namelijk die duizendpoot die alles leuk vind en een eindeloze energie lijkt hebben om alles aan te kunnen. Ook ben je in de ogen van de andere de collega die niet bij het minste en geringste begint te zuchten en steunen en dus fijn om mee samen te werken.
    Dus wanneer je niet oppast raakt je agenda voller en voller en komt er een moment dat je door tijdgebrek het niet meer kunt bolwerken, of in ieder geval niet meer de kwaliteit kan leveren die je nastreeft. Mensen die vol overgaven in hun werk zitten lopen daardoor meer risico op burn-out gerelateerde klachten.
    Dat komt ook doordat ze zich veel meer persoonlijk betrokken voelen bij hun werk. Mensen die bevlogen zijn in hun werk zien hun werk niet als een zakelijk overeenkomst waarbij je wekelijks 40 uur van je tijd inruilt tegen een vastgestelde som geld. Het werk moet voor hun af, goed en liefst nog beter. De tijdsinvestering lijkt dan van ondergeschikt belang.
    Omdat bevlogen mensen zich zo persoonlijk betrokken voelen, doen tegenwerking en desinteresse van collega’s en de organisatie veel meer met ze. Waarbij een ander misschien al snel denkt: oke, dan niet, zal een bevlogen collega er veel meer aan doen om een goed idee of product toch aan de man te brengen. Na een tijdje zeer bevlogen aan een onderwerp te hebben gewerkt is het bijna je kindje geworden, waar ze vanaf moeten blijven. Omgaan met kritiek en afwijzing zijn dan moeilijker en leveren mer stress op.
    Het is belangrijk om bevlogen te zijn in je werk. Het maakt het, althans voor mij, makkelijker en leuker. Maar ik moet me heel bewust blijven van mijn mogelijkheden. Ik vraag me tamelijk bewust van tijd tot tijd af, wat kan ik, wat wil ik en waar krijg ik energie van. Trap ik nog voldoende vaak op de rem en stop ik nog voldoende bevlogenheid in hobby’s en vrienden. En ben ik met die vrienden dan vervolgens niet steeds bevlogen over mijn werk aan het praten.
    Het draait uiteindelijk allemaal om balans.

    En ik ging dus eigenlijk alleen maar een paar regels typen om te zeggen dat ik deze site waardevol vind en onderschrijf. Maar ja, dan kickt de bevlogenheid in en is het toch weer een heel verhaal 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *