Hoe je in 10 minuten extreem veel werkvormen maakt

werkvormen blijven leren

Vraag jij je dit ook wel eens af?

Hm, wat ga ik deze les doen?’
Jemig, ik wil een andere werkvorm inzetten, maar het kost zoveel tijd.’
‘ Uh, zoiets heb ik al eerder gemaakt maar waar heb ik het ook alweer opgeslagen?‘

In dit artikel deel ik hoe ik in 10 minuten extreem veel werkvormen maak voor mijn lessen. Dat doe ik door iets slims te gebruiken wat ik een werkvormversneller noem.

Zoals de naam al aangeeft zijn werkvormen, vormen hoe je jouw lesstof gaat aanbieden. Je kunt digitale werkvormen gebruiken, waarbij je een digitale tool kiest die past bij je lesdoel. Je kunt op papier ook allerlei verwerkingsmanieren aanbieden om voorwaarden te creëren zodat het leerproces wordt aangewakkerd. Veel docenten vinden het lastig om regelmatig van werkvorm te wisselen, omdat er veel tijd gaat zitten om werkvormen te bedenken en te maken. Het lijkt alsof je elke keer een briljante en originele gedachte moet hebben. Maar is dat wel zo?

Ik geef je een tip hoe je met een één basis – een simpel idee – een groot aantal werkvormen kunt maken.

De werkvormversneller van Loes

In 2008 maakte ik de overstap van het basisonderwijs naar het MBO. Ik ging lesgeven aan drie verschillende MBO niveaus en ik verzorgde zes verschillende economische vakken. Elk vak had een apart boek en verschillende leerdoelen. Afwisselen wou ik graag, maar ik kreeg mijn ideeën vaak niet uitgewerkt. Ik was continu in tijdnood en ik had het idee dat ik steeds het wiel aan het uitvinden was. Ik wilde juist het wiel laten draaien zonder steeds vanaf nul te moeten beginnen.

Wat zijn overeenkomsten om werkvormen te maken?

Hoe ik de inhoud voor mezelf zou kunnen structureren bracht mij naar de vraag: Kan ik overeenkomsten benoemen voor het maken van werkvormen die ervoor kunnen zorgen dat ik sneller lesmateriaal kan maken om kennis in te oefenen en te herhalen?  Het werd een persoonlijk onderzoekje met allerlei informatie. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat vormen kunnen wisselen, maar de (vak)inhoud gelijk blijft. Ook onderzocht ik wat digitale tools aan invoer gemeenschappelijk hebben. Het leverde mij de volgende structuur op die ik de werkvormversneller ben gaan noemen.

De werkvormversneller is één bestand waarin ik de inhoud verzamel. De inhoud blijft namelijk de inhoud. De vorm is waarin ik wil afwisselen. Vanuit één bestand maak ik in rap tempo diverse werkvormen.

De basis van de werkvormversneller

Maak een tabel of een Excel bestand waarin je onderstaande gegevens bij elkaar verzamelt over de inhoud.

werkvormversneller

Als je de tabel als een groeidocument vult kun je vanuit de tabel wisselen in vorm. Zo hoef je niet steeds vooraf aan te beginnen maar kopieer je de inhoud naar bijvoorbeeld een digitale tool. Of je nu een Kahoot, een woordzoeker, flitskaartjes, een vragenlijst of wat dan ook wil maken de inhoud moet je invullen. De werkvormversneller is dan het basisdocument waar ik de gegevens uithaal.

Je kunt het bestand als individuele docent vullen, maar ook samen met je team. Een groot voordeel is dat je snel overzicht krijgt en raakvlakken sneller zichtbaar worden. Daarnaast vind ik het gewoon zeer prettig dat ik weet welke inhoud mijn collega’s behandelen.

Besteed één keer tijd aan je basis en profiteer van de werkvormversneller!

Groet Loes van Gemert – Lesontwerp

Meer informatie over Loes

Loes van Gemert is Docent Economie op het mbo. Ze heeft een hoge dosis energie en ratelende ideeën om aansluiting te krijgen bij leerlingen. Naast haar werk als docent, traint Loes mbo-docenten om actieve lessen te ontwerpen. Om een impuls te geven aan de dialoog tussen docenten, heeft Loes tevens gesprekskaarten ontwikkeld, waarmee je op een speelse manier wordt geïnspireerd.

Zelf heb ik een aantal gesprekskaarten mogen ontvangen. Ook volg ik Loes al even op Facebook. Je vindt daar veel leuke lesideeën en creatieve werkvormen. Loes, bedankt voor het delen van jouw good practice in dit artikel. Zelf ga ik je idee meenemen en mijn werkvormen ook bundelen in een werkvormversneller!

Hoe bedenk jij (nieuwe) werkvormen voor in de les? Verzamel jij je werkvormen ook digitaal of in een map? Welke werkvormen mogen volgens jou niet ontbreken in de basis? Met welke collega zou jij in dialoog gaan over werkvormen?

4 reacties

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Beste Milou,

   Dank voor je bericht! Ik zal Loes contacten of ze je een voorbeeld kan geven. Wat heb jij trouwens een leuke webpagina. Leuk die blogberichten!

   Hartelijke groet, Shauna

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Beste Petra,

   De tabel in dit artikel is een voorbeeld van een format dat je kunt gebruiken om je werkvormen te verzamelen.
   Kun je daarmee uit de voeten? Anders Loes even raadplegen voor je vraag? Succes! En alvast een fijne start van het nieuwe schooljaar 🙂

   Groetjes, Shauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *