Online tafelgesprekken of samenkomen in groepjes via Wonder.me

Wonder.me Blijven Leren

De afgelopen maanden zijn we voor een groot deel en soms volledig overgegaan op online onderwijs. We hebben geleerd om digitale tools in te zetten zodat studenten met en van elkaar kunnen leren. Steeds meer zien we de meerwaarde van bepaalde tools in voor differentiatie en voor ‘directe feedback’. Zelf ben ik de laatste weken veel bezig geweest met hoe je online voor een fijne groepssfeer kunt zorgen. Daarvoor zag ik veel mooie werkvormen voorbij komen en bedacht ik er zelf een aantal. Toch kon ik het niet laten om op zoek te gaan naar een tool die daarbij helpt. Dat je met een digitaal prikbord en online activiteiten veel kunt doen is al bekend, maar kun je ook online bij elkaar aan tafel schuiven? Jazeker! In dit blog vertel ik meer over de tool die ik leerde kennen.

Wat is de tool Wonder.me?

Met de tool Wonder.me kan je online bijeenkomsten socialer maken. Deelnemers komen via de link in een virtuele ruimte waar ze kunnen ‘lopen’ en in ‘circles/bubbles’ kunnen praten. Door met je muis te verplaatsen kan je ‘naar mensen lopen’ en daar een gesprek voeren. Als ‘host’ kun je alle deelnemers toespreken door te ‘broadcasten’. Zo kun je iedereen welkom heten, belangrijke informatie delen of tussendoor het programma en werkvormen toelichten. Daarna kunnen de deelnemers weer met elkaar in gesprek.

Hoe zet je de tool effectief in?

Je kunt ervoor kiezen om niets te organiseren en dan kunnen de deelnemers elkaar ontmoeten en met elkaar praten. Per chat of via video-bellen. Als je ‘bij elkaar in de buurt staat’ word je automatisch bij elkaar gezet om te chatten of te video-bellen. Het heeft altijd mijn voorkeur om een tool bewust in te zetten. Maak daarvoor ‘Room Areas’ aan, bijvoorbeeld:

  • Een ruimte waar je naartoe kunt voor gezelligheid, een ruimte waar je vragen kunt stellen aan de docent of een ruimte waar je samen aan opdrachten kunt werken.
  • Maak ruimtes aan per onderwerp, per stage- of werkplek, groepen die zelfstandig werken of juist groepen die extra instructie willen.
  • Maak thematafels waarbij je per ‘Area’ over andere onderwerpen van gedachten kunt wisselen.

Zorg voor een gestructureerde aanpak. Besluit hoelang deelnemers ‘in een Area’ zitten. Of ze daar de hele sessie zitten of dat verwacht wordt dat ze ook eens wisselen (en zo ja, hoe vaak ze wisselen).  Leg uit wat de bedoeling is ‘in een Area’ en laat deelnemers wat ze bespreken (als het een themasessie is) opschrijven, zodat dit achteraf verzameld kan worden. Persoonlijk vind ik het ‘autonome karakter’ van deze tool mooi. Ik zou dan ook proberen de tool zo in te zetten, dat deelnemers zelf keuzes kunnen maken. Keuzes voor waar ze willen aanschuiven of met wie ze in gesprek willen. Mocht je willen sturen, kun je dat doen door vooraf te bespreken wie op welk moment ‘in welke Area’ zit.

Een paar praktische dingen

Om deze tool te gebruiken, werk je in Google Chrome of Firefox. Je kunt ook met je mobiel deelnemen, alleen dan kan je niet meedoen met een ‘broadcast’ of ‘host settings’ aanpassen. Op Wonder.me kan je informatie vinden over hoe het zit met AVG. Deelnemers kunnen in elk geval anoniem meedoen en er wordt geen video- of audio-data opgeslagen. In ‘een circle’ (dat is een groepje deelnemers dat naar elkaar ‘toegelopen is’) kunnen 15 mensen meedoen. Je krijgt een melding als ‘een circle’ al vol is. Ook kan je dus ‘broadcasten’. Daarmee krijgt iedereen een melding en wordt van 10 naar 0 afgeteld voordat de ‘broadcast’ begint. In die broadcast kom jij in beeld en kun je het woord nemen. Je kunt daar ook anderen in uitnodigen (maximaal 6 mensen kunnen meedoen). Leuk is daarnaast dat je met icebreakers kunt werken en je kunt je scherm delen. Handig!

Meer informatie

In onderstaande uitlegvideo laat ik je zien hoe de tool werkt. Ik heb de tool net ontdekt en dus nog niet getest met een groep mensen. Wel heb ik het met 1 deelnemer getest. Vooralsnog ben ik super enthousiast. Hoe zou jij de tool inzetten? Laat het weten in de reacties onder dit artikel of onder de YouTube-video.

[Lees verder onder de video]

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en InstagramWil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

4 reacties

  1. Sabine Croons Beantwoorden

    Heb ‘wonder.me’ gebruikt in een online les Duits in een eindjaar Secretariaat-Talen waarbij één van de leerplandoelstellingen is: iemand ontvangen aan de receptie van een verblijf. Ik maakte een # area’s aan (gelijk aan de helft van het lln in de klas). De areas kregen de naam van verschillende Duitse bedrijven. De eerste helft lln van de klas zocht een plaatsje in zo’n bedrijf. Zij kregen bezoek van de andere lln die een medewerker van een Vlaams bedrijf speelden. Zij hadden een afspraak met de Duitse chef, maar die was er nog niet. Ze werden ontvangen, vriendelijk toegesproken, begeleid naar de wachtruimte, kregen iets te drinken, kregen de melding dat de chef er aangekomen was en kregen de uitleg hoe ze zijn bureau konden bereiken.
    Ikzelf zorgde dat de eerste groep leerlingen eerst elk afzonderlijk in een area terecht kwamen. Daarna liepen de andere lln en ikzelf bij de verschillende bedrijven langs. Het kon zijn dat meerdere leerlingen tegelijk in een bedrijf aankwamen. Dat is in de realiteit ook het geval.
    Na de helft van de oefening sprak ik de leerlingen als host toe met feedback over wat goed en minder goed ging, leerlingen kunnen peer feed-back geven via de chat (kan aan iedereen, aan de docent (in private) of aan een lln (in private) of aan de mensen in je gesprek)
    Daarna herhaalden we de oefening: gasten werden receptionisten en omgekeerd.

    • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

      Hoi Sabine, wat leuk dat je jouw praktijkvoorbeeld deelt. En wat een goede aanpak! Heel mooi hoe je de functionaliteiten van Wonder.me inzet om te oefenen met de leerplandoelstellingen (de taal en het in gesprek gaan met gasten!). Bedankt voor het delen, een goed voorbeeld van hoe je de tool effectief kunt inzetten in je onderwijspraktijk! Groetjes, Shauna

  2. Marjolein Gerritsen Beantwoorden

    Hallo Shauna,

    Het lukt mij niet meer om in wonder.me ruimtes te maken, zoals afgelopen schooljaar? Kunt u mij daar bij helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *