Woorden en begrippen leren met de online tool WRTS

WRTS woorden en begrippen leren Blijven Leren

Als docent ben ik zeer geïnteresseerd in tools die mijn lessen kunnen verrijken. Een krachtige leeromgeving bestaat wat mij betreft uit het afwisselen van digitale tools met andere verwerkingsmanieren. Verwerkingsmanieren waarbij je kaarten gebruikt, waarbij je wat leest, waarbij je iets ervaart of waarbij je met elkaar in gesprek gaat. In dit artikel schrijft Max Mertens over de tool WRTS

Bij een vak als Engels, Duits, Frans of Spaans moeten woordjes worden geleerd. De leerling moet de woorden op een gegeven moment twee kanten uit kunnen vertalen. Voordat een woord goed is opgenomen, moet er regelmatig geoefend worden. Dat kan natuurlijk rechtstreeks vanuit het boek, maar de ervaring leert dat sommige leerlingen behoefte hebben aan een andere manier van leren.

Het nut van woordjes leren

Leerlingen vragen zich vaak af wat het nut is van woordjes leren. Na een keer oefenen moet je het toch wel kunnen? En begrippen kun je toch opzoeken in de begrippenlijst? Als je een taal wilt leren of een vak beter wilt begrijpen, is het belangrijk dat je weet wat de woorden betekenen. Alleen op die manier kun je teksten begrijpen, spreken en luisteren.

Uit onderzoek blijkt dat het beter werkt om woordjes te laten te overhoren door een computer dan eindeloos woordenlijsten door te lezen. Ons geheugen is niet vergelijkbaar met een harde schijf van een computer. We kunnen geen bestanden ‘aanklikken’, maar we moeten herinneringen oproepen. Die herinneringen roepen we makkelijker op als we vaak oefenen met het ophalen van die herinnering.

Wat is WRTS?

In het kort: een online overhoorprogramma. Hiermee wordt het voor leerlingen gemakkelijker een nieuwe taal te leren of moeilijke begrippen te onthouden. Gebruikers kunnen zelf invoerlijsten invoeren, maar ook downloaden van docenten en uitgevers. Zo’n 300.000 scholieren maken al gebruik van WRTS.

Maar 10 procent van wat we lezen wordt opgeslagen in de woordenschat. Om een woord echt goed te leren begrijpen, is herhaling belangrijk. Dat is waar WRTS komt kijken.

WRTS gebruiken in je eigen lessen

Tijdens de lessen kun je als docent leerlingen laten oefenen op de computer. Ruim er wat tijd voor in, zodat leerlingen op hun eigen tempo aan de slag kunnen. Docenten kunnen hun eigen woordenlijsten maken en klaarzetten voor leerlingen. Op die manier weet je zeker dat de juiste woorden en begrippen worden geleerd en dat woorden niet fout worden overgenomen.

WRTS blijft zich ontwikkelen. Zo wordt er gekeken hoe de druk bij leraren omlaag kan. Ook wil het platform meer gaan aanbieden dan alleen een mogelijkheid om woordjes te leren. Veel scholieren en leraren hebben al ideeën ingediend. Dankzij hen wordt het leren met WRTS een stuk leuker.

Werken met WRTS

Leerlingen kunnen zichzelf op verschillende manieren overhoren. Er zijn verschillende instellingen die gemaakt kunnen worden. Zo kan er worden getoetst op leestekens, het gebruik van accenten, trema’s en umlauten. Bij het Duits is ook het hoofdlettergebruik belangrijk, dus hier kan ook apart op getoetst worden.

Andere overhoorinstellingen zijn:

 • Net zolang blijven oefenen tot je alles goed hebt;
 • Het juiste woord uitspreken na het geven van het antwoord;
 • Een vraag uitspreken voor het geven van een antwoord;
 • Je eigen antwoorden goed kunnen rekenen;
 • Zelf bepalen of de volgende vraag al wordt gesteld.

Ook kan de manier van overhoren worden ingesteld:

 • Woord een keer laten zien en dan herhalen;
 • Puzzelen met letters;
 • Dictee;
 • Meerkeuze-antwoord;
 • Alleen de medeklinkers laten zien;
 • In gedachten overhoren;
 • Alleen de eerste letter;
 • Toets: typ de juiste vertaling in.

Hoe leren leerlingen het best?

De meerkeuzetoets is altijd geliefd bij leerlingen, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet de beste methode is. Om woorden en begrippen te leren begrijpen is het beter als de leerling dieper moet graven in het geheugen. Denk bijvoorbeeld het moeten beantwoorden van een open vraag. Dan wordt het woord of begrip echt geleerd.

Tijdens het overhoren is feedback belangrijk. Wat is er fout en waarom? Ook als een woord goed is, is het handig het woord nog een paar keer te overhoren. Bij veel toetsprogramma’s verdwijnt een goed antwoord uit de lijst. Uit onderzoek blijkt juist dat het goed is om nog een paar keer te overhoren. Overhoren is namelijk niet alleen een meting om te zien of een leerling iets weet, maar ook een oefening om woorden en begrippen beter te herinneren.

Meer informatie

Wil je meer weten over concrete toepassingsmogelijkheden? In het najaar van 2019 ontwikkel ik een online cursus “Digitale werkvormen”. In die cursus neem ik je onder andere mee in het werken met WRTS. Interesse? Mail alvast naar shauna@Blijvenleren.net en ik zet je op de lijst van mensen die als eerste informatie ontvangt over deze cursus.

Gebruik jij WRTS in de les? Op welke manier gebruik je de tool? Op welke manier adviseer jij jouw leerlingen om woordjes te leren?

Onderdeel worden van de Blijven Leren community?

Door mij te volgen op sociale media en onderdeel te worden van de besloten groep kan je deel uit blijven maken van de Blijven Leren community. Wil je meer dan dat? Ik verzorg inspiratiesessies en ontwikkel online cursussen. Daarnaast ontwikkel ik lesbrieven en content voor de vo en mbo-docent en bied ik coaching- en advies bij pedagogisch-didactische vraagstukken. Hier vind je meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *