Een digitale takenlijst/planning met Wunderlist

Wunderlist Blijven Leren
Slim werken, structuur in je werkzaamheden aanbrengen en bewust plannen kan veel tijd besparen. Alles overstructureren is ook niet alles. Op welke manier kan je overzicht creëren voor jezelf en ook efficiënt werken? Ik ben op onderzoek uit gegaan en kwam de applicatie Wunderlist tegen. Deze tool gebruikten een aantal studenten van mij. Toen ik de app goed bekeek viel mij op dat iedereen zich hier een voordeel mee kan doen. De tool helpt ons om de lijstjes – die we vaak toch al maken – te structureren en om daar ook taken en deadlines aan te verbinden. Je krijgt hier als je dat wil meldingen van, waardoor je jezelf aan taken kunt laten herinneren. Hoe het werkt en wat jij ermee kunt doen? Dat lees je in dit artikel! Heb jij interesse in tools voor in je onderwijspraktijk? Bekijk dan ook deze rubriek.

Wat is een Wunderlist?

Zoals het woord al zegt; Wunderlist is een wonderlijst. Het is een uitgebreide taken-applicatie, waarin je takenlijsten kunt maken, bijhouden en delen. De app kan je aan je taken herinneren door middel van notificaties. Je krijgt dan een melding op je telefoon of op je laptop. Mooi aan de tool is dat je hem kunt synchroniseren met verschillende apparaten, waardoor iedereen de lijst zou moeten kunnen openen. Je kunt er alleen in werken of met groepen. De app is gebruiksvriendelijk. Een uurtje rondneuzen in de app moet voldoende zijn om er mee te kunnen werken.

Waarvoor gebruik je de tool Wunderlist?

Er zijn heel veel manieren te bedenken waarop je de tool kunt inzetten. Hierbij zet ik er een aantal voor jullie op een rij:
  • Je kunt er als docententeam mee werken zodat je een gemeenschappelijke takenlijst hebt;
  • Je kunt er als klas een toetsoverzicht in maken en delen;
  • Je kunt erin plannen door taken in kleine stukjes te knippen en vervolgens deadlines en herinneringen in te stellen. Een groot voordeel is dat je de losse onderdelen onafhankelijk van elkaar kunt delen met anderen, zo kan je elkaar ook een beetje helpen;
  • Je kunt er grote taken die complex zijn, overzichtelijk weergeven. Denk hierbij aan de planning van je examens;
  • Je kunt als projectgroep samenwerken en de taken verdelen en zien wat al gedaan is en wat nog moet worden gedaan;
  • Je kunt alles wat je moet zien te organiseren in één applicatie opslaan wat voor rust zorgt, denk hierbij aan wat je moet doen voor: werk, school, je sport, je gezin, je vrienden, je huisdier.

Welke andere redenen kan jij bedenken om een wunderlist aan te maken?

Hoe maak ik een Wunderlist aan?

Je maakt gemakkelijk een account aan bij Wunderlist door naar de website te gaan. Ik deed dit op mijn telefoon, de website gaf toen bovenin een verwijzing naar de appstore waar de tool gratis te downloaden is:
Wunderlist
Ik had al een account. Om deze aan te maken heb ik mijn mailadres in gegeven. Als het account werkt krijg je een startmenu die je meteen naar eigen wens kunt aanpassen. Omdat ik de tool al gebruikte weet ik niet welke lijsten/mappen er bij het installeren in staan. Voor dit artikel heb ik alle lijsten verwijderd zodat ik kan laten zien hoe je de tool kunt opbouwen.

Het maken van lijsten

Structuur aanbrengen kan op verschillende manieren. In de app kan je lijsten aanmaken. Deze lijsten kan je toekennen aan een bepaald onderdeel van je leven: school, werk, huishouden, sport. Je kunt kiezen voor lijsten per werkgroep/project. Misschien wil je een lijst toekennen aan een grote happening in je leven zoals je bruiloft en verschillende facetten daarvan.

Het is verstandig om eerst voor jezelf uit te denken uit welke ‘grotere onderdelen’ je (werkende) leven bestaat, waarvoor je een plekje wilt maken in de app. Deze lijsten kan je vervolgens uitwerken door de grotere onderdelen in kleinere taken op te knippen. Dus bedenk eerst wat het grotere geheel is, zodat je daarna kleinere taken kunt toevoegen.

Je kunt lijsten aanmaken door op “lijst maken” te klikken. Je krijgt dan een takenlijst waar je verschillende taken in kunt typen. Als je zonder lijst wilt werken en gewoon snel taken wilt invoeren, is dat ook mogelijk. Dat kan handig zijn als je snel een taak wilt invoeren, zodat je de taak niet vergeet, zonder dat de taak bij een groter geheel hoort. Een losse taak invullen doe je door direct op de grote plus onderin het scherm te klikken:

 

Een herinnering invoeren

Je hebt inmiddels een lijst aangemaakt met taken of juist alleen een losse taak. Dat houdt in dat het een plekje heeft in de app en dat je jezelf dus kunt aanleren om de app te bekijken zodat je de lijst netjes kunt afwerken. Een groot voordeel van de app is dat je ook herinneringen kunt invoeren. Dat houdt in dat je niet zelf aan de taak hoeft te denken, maar dat je vooraf instelt wanneer je telefoon/laptop je eraan herinnert dat je aan een taak moet beginnen.

Het is handig om vooraf na te gaan wanneer je bepaalde taken af moet hebben, zodat je terug kunt rekenen in de tijd. Je kunt dan berekenen hoeveel tijd je nodig denkt te hebben en wanneer je jezelf dus uiterlijk moet herinneren aan een bepaalde klus/taak.

Als je op het plusje klikt, zoals hierboven beschreven, krijg je een scherm met “wat wilt u doen?”. Daar kan je een taak invullen, een datum toekennen en eventueel ook een herinnering. De datum voeg je toe door op het agenda-icoon te klikken. Door op de wekker te klikken voeg je ook een herinnering in. Hiermee kan je bepalen wanneer je een notificatie/bericht krijgt op je telefoon:

Hierbij het icon voor de herinnering. Je kunt een datum en tijdstip invoegen:

Personen toevoegen aan een lijst

Je kunt bijvoorbeeld personen toevoegen aan een lijst als je met een klas een gezamenlijk toetsoverzicht wil bijhouden. Ik heb al toegelicht dat je lijsten kunt maken en daarin taken kunt onderverdelen. Dat werk is denk ik het grootste werk, omdat je van groot naar klein moet denken. Ook moet je dan bepalen hoeveel tijd bepaalde taken kosten, zodat je een juist moment kunt instellen om jezelf te herinneren.

Als je die lijst hebt (met de daarin opgenomen taken), kan je die ook met anderen delen. Enorm handig als je in een werkgroep werkt, een projectgroep of als je met een klas bepaalde resultaten te behalen hebt. Een concreet voorbeeld van een lijst is een toetsoverzicht. Met de klas kan je een overzicht maken met welke toetsen en inlevermomenten er allemaal zijn, samen kan je bepalen op welke momenten je een herinnering zou willen hebben zodat je op schema blijft. Als je met je partner een lijst bijhoudt waarin je opsomt welke boodschappen er nog gedaan moeten worden of wat er nog ingepakt moet worden voor vakantie, kan je ook je partner toevoegen aan de lijst.
Bekijk hier hoe je iemand toevoegt aan je lijst. De personen kan je via je adresboek invoegen, hiervoor moet je in je privacy-instellingen wel aangeven dat de app gebruik mag maken van je gegevens. Ook kan je werken met een mailadres. De lijst wordt dan via de mail gedeeld, welke je dan weer kunt openen door erop te klikken. Als je de app Wunderlist gedownload hebt, zal de lijst meteen daarin verschijnen:
 

Je lijst toevoegen aan een map

Naast de van-lijst-naar-taak-structuur kan je ook nog werken met een map! Een periodemap bijvoorbeeld of een map per project. Ook hierbij is het belangrijk om van tevoren na te gaan welke structuur je wil hanteren, zodat je op een logische manier je applicatie kunt indelen. Deze map kan je vooraf maken. Ook kan je achteraf (als je inziet dat je wel heel veel lijsten hebt, die met eenzelfde thema te maken hebben) een map aanmaken. Hoe je dat doet, zie je hier:

 

Voorbeeldmap: Toetsoverzicht periode 2

In onderstaand voorbeeld heb ik de map “Toetsoverzicht periode 2” genoemd. Daaronder kan je losse taken invoegen die te maken hebben met de periode. In dit geval kies ik voor eindopdrachten. Je kunt de taken ook in kleine stukjes knippen zodat je stapsgewijs aan de eindopdrachten werkt. Bepaal zelf wel structuur je fijn vindt werken. Ook hier kan je weer een deadline aan de taak koppelen door middel van het agenda-icoon.

Titel van een map aanpassen

Eenmaal terug in mijn startmenu, ben ik niet zo tevreden met de titel van mijn map. Je kunt deze gemakkelijk aanpassen door op de “drie puntjes” te klikken. Ik wil graag dat de map “periode 2” heet, omdat dat het grotere geheel is. Het toetsoverzicht is onderdeel van periode 2. Nadat ik het toetsoverzicht op de juiste plek heb gezet, ga ik een nieuwe lijst aanmaken met examentaken (voorbereiding examen). Hiervoor klik ik wederom op “lijst aanmaken”.
 

De lijst naar de juiste map verplaatsen

Ik zie dat de lijst met examentaken (voorbereiding examen) verkeerd terecht gekomen is. Hij is apart weergeven maar ik wil hem in de map van “Periode 2”. Dit pas ik gemakkelijk aan door op de lijst te gaan staan en deze naar links te swipen. Er komt dan een uitklapmenu waarin je de lijst kunt verplaatsen:
Wunderlist

Klik op het sterretje als de taak voltooid is

Eenmaal in de lijst met examentaken (voorbereiding examen) voeg ik weer nieuwe taken toe. Elke keer als ik een taak heb volbracht, klik ik op het sterretje. Dan verdwijnt de taak van de lijst. Je kunt de taak weer terug krijgen door vervolgens op “voltooide taken” te klikken. Eerder heb ik al getoond hoe je door middel van het agenda en wekkericoon een herinnering kunt instellen. Bespreek duidelijk wat de deadline is, zodat je deze tijd goed kunt instellen.

Je takenlijst delen met anderen, afdrukken e-mailen

Eerder vertelde ik al dat je mensen kunt toevoegen aan je lijst. Je kunt de lijsten ook naderhand met elkaar delen door op onderstaand icoon te klikken. Andere manieren om de lijst te vermenigvuldigen is door de lijst te e-mailen of af te drukken. Dat doe je door op ‘meer’ te klikken.
 

Taken zoeken doe je door op het vergrootglas te klikken

Hoe meer je met de app werkt, hoe meer taken er in staan. Als je vooraf een goede indeling heb bedacht, werkt dat overzichtelijk. Natuurlijk kan het altijd zo zijn dat je een bepaalde taak of lijst kwijt bent. Deze kan je zoeken in het beginscherm door rechtsboven op het vergrootglas te klikken:
 

Alle benodigdheden om de taak uit te voeren sla je op bij de taak

Als aanvulling op je goedgeorganiseerde lijst, kan je ook een notitie of een bestand invoegen bij je taken. Mooi als je weet dat je chaotisch bent en als je graag alles op de juiste plek bij elkaar wilt hebben. Zo kan je alles wat je nodig hebt om de taak te volbrengen bij elkaar opslaan voor extra overzicht:

Wunderlist, een app met veel mogelijkheden

Zoals je ziet heeft de tool veel mogelijkheden. Ik heb een poging gedaan om in dit artikel wat mogelijkheden te delen. Ik wil je aanraden om de gratis tool te downloaden en er gewoon mee aan de slag te gaan. De manier van werken wijst zich namelijk vanzelf. Pak eventueel dit artikel erbij als je niet zo goed weet waar alle icons voor staan.
Op welke manier creëer jij voor jezelf het overzicht? Is deze tool iets voor jou? Of voor je studenten? Waarvoor zou jij de tool inzetten? Heb je tips voor ons als het gaat om het organiseren van allerlei verschillende taken? Laat het ons weten in de reacties.

Onderdeel worden van de Blijven Leren community?

Door mij te volgen op sociale media en je gratis te abonneren in de sidebar, kan je deel uit blijven maken van de Blijven Leren community. Wil je meer dan dat? Ik verzorg workshops & inspiratiesessies en ik ontwikkel lesbrieven en content voor de vo en mbo-docent. Hier vind je meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *