Blijven leren naast een baan

Blijven leren naast je werk

“The best investment you can make, is in yourself” – Warren Buffet.

De meest waardevolle investering die je kunt doen, is die in jezelf. In je vroege jaren gaat dat vanzelf: je gaat namelijk naar school, volgt vervolgens een opleiding en je besteedt tijd aan hobby’s die je leuk vindt en waar je van leert. Maar ook na je studie is het belangrijk om te blijven leren. Je kennis moet up-to-date blijven en misschien wil je je kennis ook nog verbreden, zodat je meer kansen hebt op de arbeidsmarkt. Daarom in dit artikel: tips om te blijven leren naast je baan.

Waarom is het belangrijk om te blijven leren?

Zoals je in de inleiding al hebt gelezen, is het belangrijk om te blijven leren zodat je interessant blijft voor de arbeidsmarkt. Of je nu prima zit bij je huidige baan of binnenkort toch op zoek gaat naar iets anders: werkgevers geven altijd de voorkeur aan iemand die met de tijd meegaat, die leergierig is en die een brede interesse heeft. Hoe word je zo iemand? Door steeds te blijven leren!

Neem elke dag de tijd om nieuwe kennis op te doen. Dat hoeft niet te betekenen dat je elke dag een heel boek moet gaan lezen; je kunt bijvoorbeeld ook – terwijl je de was opvouwt – een interessante podcast luisteren. En in de trein op weg naar werk, lees je een aantal artikelen over jouw vakgebied. Zo combineer je het makkelijke met het slimme.

Wat zou je kunnen leren?

Omdat je op dit moment misschien nog niet zo’n goed idee hebt van wat je nog zou willen leren, geef ik je hier een aantal ideeën. Pak een onderwerp dat jou interesseert, anders wordt het lastig om aan dat nieuwe onderwerp je aandacht te besteden.

Leer over nieuwe lesmethodes

Alhoewel ze je niet allemaal zullen aanspreken, worden er regelmatig nieuwe methodes ontwikkeld waarbij jij kennis beter kunt overdragen op anderen. Deze kennis is natuurlijk altijd goed meegenomen in het onderwijs. En spreekt een methode je helemaal niet aan? Wellicht zijn er dan toch nog kleine onderdelen die je kunt inzetten.

Leer hoe je een website bouwt

Het leren bouwen van een website is ook een slimme zet. Of je nu wil beginnen met bloggen, of je wil een webshop starten om je zelf ontworpen schoolplanners te verkopen: de kennis van hoe je een website bouwt, is nooit overbodig.

Leer een nieuwe taal

Het leren van een nieuwe taal is natuurlijk handig voor op vakantie, maar het maakt reizen ook extra leuk. Zo kun je gesprekken aanknopen met lokale bewoners, waardoor je het land wellicht beter gaat begrijpen. Het leren van een nieuwe taal brengt ook andere voordelen met zich mee: het maakt je hersenen flexibel en efficiënt.

Leer over persoonlijke ontwikkeling

Er zijn genoeg zelfhulpboeken, podcasts en YouTube-video’s over hoe jij jezelf kunt verbeteren als mens. Hoe je er bijvoorbeeld voor zorgt dat je in lastige situaties beter reageert, hoe je van je perfectionisme afkomt of hoe je sneller leert te werken. Ook deze kennis is altijd handig.

Waar vind je die kennis?

Heb je inmiddels al ideeën opgedaan over wat je zou kunnen leren? Je kunt nu natuurlijk op zoek gaan naar een geschikte cursus, maar het internet is inmiddels één grote gratis kennisbank geworden waar je de nodige informatie kunt vinden. Zo kun je van de volgende bronnen gebruik maken:

  • Artikelen op relevante blogs
  • TedTalks op YouTube
  • Podcasts op Spotify of in de iTunes bibliotheek
  • Tutorials op YouTube
  • De app DuoLingo voor het leren van een nieuwe taal
  • Webinars

Het fijne is dat je veel van deze leermethodes kunt combineren met iets anders als reizen of huishoudelijke klusjes.

Wat zou jij willen leren?

Over Benthe

Deze blog is geschreven door Benthe Bemelman, een 27-jarige jonge professional die verwacht nooit uitgeleerd te zullen zijn. Zelf blogt zij over persoonlijke ontwikkeling op Lifejunkie.nl.

Wil jij ook schrijven voor Blijven Leren? Neem contact op en doe een voorstel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *