De wijsheid achter emotie en gevoel

Emotie

Ik zeg altijd: ‘Je bent zelf je grootste instrument’. Het is dan ook belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. We leven in een maatschappij waarin veel van je verwacht wordt. Je moet het op het werk goed doen, thuis, bij vrienden, bij je sport, noem maar op. Die verwachtingen kunnen voor een grote druk zorgen. Op het moment dat je jezelf kent en weet wat invloed op je heeft, kan je krachtig in je leven leren staan. Onlangs las ik het boek ‘De wijsheid achter emotie en gevoel, je dagelijks leven als spiegel’ van Wendy van Mieghem. Wat mij betreft is het een prachtig naslagwerk. In het boek worden verschillende emoties en gevoelens die op je pad kunnen komen beschreven. Uitgelegd wordt wat de emoties en gevoelens zijn, waar ze vandaan komen en – nog belangrijker – wat je ermee kunt.

Achter het gedrag kijken

Zelf werk ik als docent in het mbo. Vaak kom ik situaties tegen waarin ik graag ‘achter gedrag kijk’ om de ander te begrijpen. Het is een manier om de ander echt te zien en de ander niet direct te diskwalificeren. Vaak zie ik dat de student, die nog niet altijd geleerd heeft om diep te reflecteren, zichzelf wel diskwalificeert. ‘Het lukt gewoon niet’ of ‘Jullie vinden toch dat ik te druk ben in de les’. Het is zo’n groot cadeau als je met deze student kunt oplopen en samen emoties kunt onderzoeken. Dat is stap 1 naar zelfacceptatie van de student en vaak ook gedragsverandering.

Gevoelens en emoties relativeren

Het boek helpt je om te relativeren. Zoals de titel zegt gaat het boek over emoties en gevoelens. Men is snel geneigd om hierin te verdrinken. Het kan soms best lastig zijn om terug te gaan naar je verstand. Dit boek zorgt ervoor dat je kunt verklaren wat er gebeurt. Je keert van je gevoel terug naar je verstand. Vanuit die modus kan je er bewust voor leren kiezen om dingen toe te laten en/of een plekje te geven. Persoonlijk brengt mij dat rust. Iets wat welkom is in een tijd waarin de omgeving veel van je verwacht. Op het moment dat je jezelf goed kent, kan je jezelf veel beter bedienen. Dan kan je het instrument – jezelf – veel beter intact houden en verzorgen.

“Als je naar binnen kunt afstemmen en als je kunt luisteren naar wat je nodig hebt, ben je in staat om te gaan voor innerlijke groei”.

 

Een leven vol informatie en spiegels

Wendy vertelt: “Er zijn veel verschillende manieren om je bewuster te zijn van wie je bent. Welke weg je ook kiest, het leren kennen en vertrouwen van je menselijkheid is de kern. Het gaat om inzicht in menselijk gedrag. Je hoeft niet ver te zoeken want je leven zit vol met informatie en spiegels. Je kan deze informatie gebruiken om jezelf beter te leren kennen. Maar wil je dat ook?

‘De wijsheid achter emotie en gevoel, je dagelijks leven als spiegel’ is een boek dat je voor je eigen ontwikkeling kunt gebruiken. Ook kan je het boek goed gebruiken als loopbaanbegeleider in de begeleiding van je studenten of als coach in gesprek met je cliënten.

Met studenten in de spiegel kijken

Zojuist beschreef ik dat ik werkzaam ben binnen het mbo en dat het een cadeau is om met studenten op zoek te gaan naar wat er achter hun gedrag zit. Ook voor hen zit het leven vol met informatie en spiegels. Er wordt op een bepaalde manier gereageerd op hun gedrag door docenten en klasgenoten. Niet altijd is het voor de student te verklaren waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Ook in zulke situaties kan je het boek goed gebruiken om uit te leggen wat er zich op een dergelijk moment afspeelt.

“Gevoelens en emoties zijn geen eindstations.
Het is een tussenstation op weg naar inzicht en wijsheid”.

Wendy beschrijft in haar zorgvuldig uiteengezette boek – van 26 hoofdstukken – concrete situaties waarvan een aantal autobiografisch zijn. Aan zo’n situatie koppelt zij theorie. Ze onderbouwt wat ze schrijft. Ook geeft ze reflectievragen mee welke je helpen om zelf naar je gevoel en emotie te luisteren. Deze vragen kunnen leiden tot inzicht en wijsheid.

Een praktisch boek

Ook de lay-out spreekt mij aan. Het is kleurrijk vormgegeven met illustraties van Roos ten Broecke die goed ondersteunend zijn aan de tekst. Het koordje vind ik handig omdat je op die manier gemakkelijk terug kunt vinden waar je gebleven bent. Bij een boek dat je soms even weg legt om het een en ander te laten bezinken of dat je als naslagwerk gebruikt, is dat erg praktisch.

Ik het kort zal ik voor de beeldvorming een aantal van de 26 thema’s noemen die in het boek voor komen:

 • Behoeften en verlangens
 • Instinct
 • Emotie en gevoel
 • Woede
 • Angst
 • De illusie van controle
 • Wegen naar geluk
 • Schuldgevoel
 • Onzekerheid
 • Wanhoop
 • Kwetsbaarheid
 • Wantrouwen
 • Afwijzing
 • Verlatenheid
 • Eenzaamheid

Ben jij je bewust van wie je bent en wat je nodig hebt? Besteed je aandacht aan wat er te ontdekken valt achter de emoties en gevoelens die je ervaart? Spreekt het boek je aan? Laat het weten in de reacties.

Bestel het boek van Wendy van Mieghem voor €24,95. Voor meer informatie kan je terecht op bewustleven.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *