Essentialisme: hoe je zelf bepaalt waar je je kostbare tijd en energie aan besteedt

Essentialisme Blijven Leren

Essentialisme gaat over het terugbrengen van de overvloed aan informatie, vragen en indrukken tot de essentie. Wat is nou echt belangrijk? Waar moet je werkelijk je aandacht en energie aan besteden? Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, het heeft bij mij meer dan een half jaar geduurd om het boek te lezen en om dit artikel te schrijven. Hoe komt het dat het zo lang geduurd heeft? De rust om te focussen en de essentie uit zaken te halen, ontbrak voor een langere tijd. Toen ik me dat realiseerde, vond ik het de hoogste tijd. Het is tijd dat ik het boek juist nu ga lezen, want nu heb ik het nodig. In dit artikel beschrijf ik wat volgens mij de kern van het boek is en wat ik eruit mee neem. 

Eerst wat over de structuur van het boek

Voor mij was het nodig om weer even uit te zoomen en te kijken naar de structuur van het boek. Van daaruit kon ik de draad weer oppakken. Het boek bestaat uit 4 delen:

  • Deel I: De essentie
  • Deel II: Verken
  • Deel III: Elimineer
  • Deel IV: Voer uit

Greg legt eerst aan de hand van voorbeelden uit wat de belangrijkste waardepropositie van het Essentialisme is: “Pas als je jezelf toestemming geeft om te stoppen met proberen alles te doen, om tegen iedereen ‘ja’ te zeggen, kun je je optimale bijdrage leveren aan de dingen die echt belangrijk zijn”. Hiermee voorkom je de gevoelens die we allemaal kennen: het gevoel dat je nergens meer aan toe komt, het gevoel dat je onderbenut wordt, het gevoel dat je in beweging bent maar nergens komt.

Het boek sluit mooi aan bij ‘De edele kunst of not giving a fuck’. Dat boek gaat vooral over het onder ogen komen van de (vaak pijnlijke) waarheid en het bewust kiezen voor je worstelingen. Het Essentialisme voegt hier nog een gradatie aan toe: als je de focus legt op de essentie, investeer je je energie en tijd zo verstandig mogelijk zodat je een optimale bijdrage kunt leveren aan wat voor jou essentieel is.

Doelbewust kiezen voor de ‘vital few’

Het gaat erom dat je niet reactief kiest, maar doelbewust onderscheid maakt tussen de ‘vital few’ (de weinige essentiële dingen) en de ‘trival many’ (de vele onbeduidende dingen). Het is een gedisciplineerde, systematische aanpak om te bepalen waar je optimale bijdrage ligt zodat je vervolgens moeiteloos tot uitvoering over kunt gaan. Belangrijk om je te realiseren is, dat als jij geen prioriteiten stelt voor je leven, iemand anders dat doet. De figuur hieronder laat zien welke invloed het kiezen van een specifieke focus heeft op het resultaat.

Essentialisme Blijven Leren
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Waarom veel mensen non-essentialist zijn

Een non-essentialist zet zijn energie niet bewust in. Er zijn veel trends die een non-essentialistische storm hebben veroorzaakt:

  • Te veel keuzes
  • Te veel sociale druk
  • Het idee dat je ‘alles kunt krijgen’
Essentialisme Blijven Leren
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Greg schrijft dat we ons vermogen verloren hebben om te filteren wat belangrijk is en wat niet. Psychologen noemen het ‘beslissingsmoeheid’. Hoe meer keuzes we maken, hoe meer de kwaliteit van onze keuzes verslechtert. Daarnaast zijn we nu hyperverbonden, wat de kracht van sociale druk heeft doen toenemen. We hebben niet alleen te maken met een overdaad aan informatie, ook een overdaad aan meningen. Vroeger spraken we van priorité. Het bestond alleen in enkelvoud en betekende ‘het eerste ding’. In de twintigste eeuw gingen we van prioriteiten spreken. Als je alles probeert te doen en alles probeert te krijgen, moet je trade-offs (afwegingen) maken waarvoor je zelf eigenlijk nooit zou kiezen. Zowel in je privéleven als op je werk.

Ruim je kledingkast uit!

Wat gebeurt er met je kledingkast als je die nooit opruimt? Blijf het netjes en opgeruimd met alleen die paar kledingstukken die je graag draagt aan het rek? Nee, natuurlijk niet. Als je geen bewuste inspanning levert om je kledingkast op orde te houden, wordt het rommelig met kleding die je zelden draagt. Het blijft alleen netjes als je een gedisciplineerd systeem hebt waarmee je je kast netjes houdt. Op dezelfde manier waarop je kast rommelig wordt, kan ook je leven een wirwar worden van zaken omdat goedbedoelde beloften en activiteiten waarop je ‘ja’ hebt gezegd zich opstapelen. De meeste van deze inspanningen hebben geen houdbaarheidsdatum. Tenzij je een systeem hebt om ze op te schonen.

Zorg ervoor dat je je kledingkast uitruimt. Doorloop deze stappen:

  1. Verkennen en evalueren: Levert deze activiteit of inspanning de optimale bijdrage aan mijn doel?;
  2. Elimineren: Nadat je vastgesteld hebt wat bijdraagt en wat niet, ga je elimineren;
  3. Uitvoeren: Je hebt een beeld van de activiteiten en inspanningen die voor een bijdrage zorgen, nu heb je een systeem nodig om het uitvoeren van de bedoeling zo makkelijk mogelijk te maken.

De paradox van een Essentialist

Zelf vind ik het vrij lastig om te bepalen wat er wel of niet bijdraagt aan mijn doel. Paradoxaal is dat je om tot de juiste keuze te komen van activiteiten en inspanningen, méér opties moet verkennen dan de non-essentialistische tegenhangers. Je werkt systematisch en beoordeelt een brede verzameling van opties. Door strengere criteria toe te passen, zorg je ervoor dat je gemakkelijker de vital few kunt vinden in de trival many. Het gaat er dus om dat je criteria opstelt waaraan een activiteit of inspanning moet voldoen voordat je ervoor gaat.

Kies niet alleen bewust je opties, maar wees ook scherp in het kiezen van activiteiten en inspanningen op het juiste moment. Dat voorkomt frustratie en zorgt voor een optimale bijdrage. Wees je ervan bewust dat je bij een veelvoud aan keuzes niet ‘allebei’ of ‘alles’ kunt doen, maar dat je een afweging moet maken. Dus wat is de trade-off die je bereid bent om te maken?

Essentialisme Blijven Leren Essentialisme Blijven Leren

Het gaat niet om het herkauwen van feiten, bepaal waar het écht om gaat

Wat kan helpen bij het opstellen van criteria, is dat je kijkt naar wat er echt toe doet. In elke verzameling van feiten ligt iets essentieels verborgen. Een goede journalist weet, dat je om het te vinden, stukjes informatie moet verkennen en uit moet zoeken wat het verband ertussen is. Het gaat om het grotere plaatje.

Essentialisten zijn krachtige waarnemers en luisteraars. In de wetenschap dat de realiteit van afwegingen betekent dat ze met geen mogelijkheid aan alles aandacht kunnen schenken, luisteren ze weloverwogen naar wat er niet expliciet wordt gezegd. Ze lezen tussen de regels door. Wat lees jij tussen de regels door?

Je bent zelf je grootste instrument

Dit was mijn motto toen ik net startte met Blijven Leren. Ik sta er nog steeds achter en ik heb er “Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen” aan toegevoegd. Even over jezelf als grootste instrument. Je bent zelf je grootste goed. Wat je ook doet en waar je je ook bevindt (op werk, met vrienden, in een relatie), je hebt altijd een goed gestel nodig om je goed te kunnen voelen in wat je doet. Bescherm jezelf door:

  • Jezelf te bevrijden
  • Te kijken wat er echt toe doet
  • De wijsheid van het kind in jou te omarmen
  • Voldoende te slapen
  • Te durven
  • Jezelf los te maken en te selecteren wat voor jou van waarde is
  • Een buffer te creëren

Een aantal van de bulletpoints zijn al besproken, het aangeven van je grenzen nog niet. Durf ‘nee’ te zeggen, ook al heb je te maken met een ingebakken angst voor sociaal ongemak. Dat kan je doen door de beslissing van de relatie te scheiden.

Meer informatie over het boek

Het boek heet ‘Essentialisme – Niet meer alles moeten’ en is geschreven door Greg McKeown. Het boek is te verkrijgen in verschillende boekwinkels en op Bol.com.

Heb jij het boek al gelezen? Wanneer heb jij voor het laatst je kast uitgeruimd? Op welke manier besteed jij je kostbare tijd en energie? Ben je daar tevreden mee? Wat heb jij nodig om daar wat aan te veranderen?

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *