Blijven leren als gastdocent van LEF!

LEF Blijven Leren

Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om te blijven leren. Je hebt de term ‘een leven lang leren’ vast en zeker eens voorbij zien komen. In ieder werkveld doen zich ontwikkelingen voor. Men moet daarop blijven anticiperen. Op Blijven Leren deel ik inspirerende verhalen die daar uit voortvloeien. Er zijn namelijk tal van manieren om aandacht te besteden aan je professionalisering. In dit artikel deel ik het verhaal van Jan en Alice. Ik ontmoette hen als gastdocenten bij mij op het ROC Midden Nederland. Zij hebben vanuit hun werk het aanbod gekregen om gastlessen over leven en financiën te geven namens Stichting LEF.

Hieronder volgt hun verhaal.

LEF Blijven Leren
Alice en Jan voor de klas als gastdocenten van LEF

Wie ben je en wat voor werk doe je op het moment?

Jan: “Ik ben Jan Heine de Vos. Ik ben 58 jaar en ik heb twee kinderen en een kleinzoon van 3 maanden. Op dit moment werk is als fondsmanager voor het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. Het bestuur heeft de administratie aan Achmea uitbesteed. Ik ben in dienst van Achmea en stem de wensen van het bestuur van de Architectenbureaus intern af met mijn collega´s die de administratie van het pensioenfonds uitvoeren. Naast het bijhouden van de deelnemersgegevens en de rechten van de deelnemers, maken wij een jaarverslag op, verzorgen we het excasso- en het incassotraject en regelen we de wettelijke communicatie naar de deelnemers en de werkgevers”.

Alice: “Mijn naam is Alice van de Beek. Ik ben 51 jaar, getrouwd, ik heb 2 kinderen en ik ben al mijn hele leven zo’n beetje werkzaam in de financiële sector. Momenteel ben ik werkzaam als financieel planner bij Alfa Accountants en adviseurs”.

Wat maakt dat je graag gastlessen wilde geven voor LEF?

Jan: “In 1980 ben ik afgestudeerd aan de Pedagogische Academie. Mijn droom was destijds een baan in het onderwijs. Door de hoge werkloosheid destijds ben ik een baan gaan zoeken buiten het onderwijs. Alhoewel ik iedere dag met heel veel plezier naar mijn werk ga, roept in mijn onderbewuste een stem die zegt dat ik mijn droom van destijds nog wil realiseren. Het geven van gastlessen voor LEF was voor mij het realiseren van een deel van die droom!”

Alice: “Ik vind het leuk om dingen uit te leggen en informatie te verschaffen! Daarnaast sta ik graag voor een groep voor een presentatie”.

Hoe ben je in aanraking gekomen met LEF?

Jan: “Via mijn werkgever Achmea ben ik in aanraking gekomen met LEF. Achmea ondersteunt graag maatschappelijk verantwoorde initiatieven. De medewerkers van Achmea worden gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen, om op die manier bij te dragen aan de maatschappij. Ik heb via Achmea ook vrijwilligerswerk gedaan bij Resto van Harte. Ook zo´n mooi initiatief”.

Alice: “Via een vorige werkgever werd ik op LEF attent gemaakt. De doelgroep, mbo’ers van 17 t/m 22 jaar, kende ik niet. Het leek me een mooie uitdaging!” 

Wat is je leukste ervaring als gastdocent van LEF?

Jan: “Alleen al het betreden van het prachtige schoolgebouw gaf mij een goed gevoel. De kleuren, de diversiteit, de geluiden. Het kwam op mij over als een nieuwe wereld waar studenten en leerkrachten allemaal bezig zijn met de toekomst. Het persoonlijke contact in de lessen met de studenten was voor mij de meest leuke ervaring”.

Alice: “Ik kan niet zo 1-2-3 één ervaring noemen, maar ik vind doorgaans de laatste les het leukst. In de laatste les komt alles samen en komen er mooie vragen en gesprekken. Dat motiveert me weer voor een volgende keer!”

Welke leeropbrengst haal je uit je rol als gastdocent van LEF?

Jan: “Ik heb geleerd als gastdocent hoe belangrijk persoonlijk contact, aandacht en waardering zijn. Deze ervaring wil ik eigenlijk zo veel mogelijk inzetten in alles wat ik nu doe en nog ga doen”.

Alice: “Ik heb totaal geen didactische achtergrond. Ik vind de in de docentenhandleiding omschreven U-methode heel mooi. Het is niet zo dat alle theorie in de praktijk ook klopt, maar het is wel prettig om een houvast te hebben. Als gastdocent krijg ik veel meer terugkoppeling dan bij het geven van een presentatie. Ik vind het achteraf evalueren met de mede-gastdocent en met de mbo-docent heel nuttig. Op het persoonlijke vlak steek ik er elke keer nog iets van op!” 

Hoe belangrijk vind jij het om te blijven leren?

Jan: “Blijven leren is enorm belangrijk en daarnaast ook heel erg leuk. Gezien de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is je continu blijven verbeteren een soort van levenswijze aan het worden. Bij mijn werkgever wordt er nu al op gewezen dat je moet nadenken over wat je over 3 jaar wilt. Bestaat mijn baan nog? Ben ik voldoende geschoold om een overstap te maken? Dus voortdurend anticiperen en blijven leren. Kennis is macht.  Daarnaast is het ook erg belangrijk om fysiek in goede conditie te blijven, je moet de zaag scherp houden”.

Alice: “Heel belangrijk! Sterker nog, ik kan me geen leven voorstellen waarin je niets meer bijleert”.

Wat wil je de lezers van Blijven Leren mee geven als het gaat om blijven leren?

Jan: “Doe iets wat je passie is. Doe iets vanuit je hart. Dan is blijven leren alleen maar leuk!”

Alice: “Blijven leren kan heel saai klinken. Wéér in die schoolbanken! Het mooie is dat als je aan het werk bent, je veel gerichter dingen kunt oppikken en toepassen in je werk. Bijleren is lang niet altijd domweg nieuwe informatie onthouden. Juist de praktische zaken zijn mij het meest bijgebleven. Denk hier bijvoorbeeld aan communiceren met anderen en de lichaamstaal/houding van anderen. Ook wil ik meegeven om eens te kiezen voor iets wat totaal niet in je huidige straatje past. Je kunt er nooit slechter van worden!”

Wij hebben als school gratis gebruik kunnen maken van het aanbod van LEF. Het aanbod bestond uit vier gastlessen. De gastdocenten werken met LEF-materiaal, aansprekende magazines die goed aansluiten bij de doelgroep. Voor meer informatie over LEF (Leven en Financiën) verwijs ik je graag naar hun website.

Hoe blijf jij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied? Welke dingen onderneem jij om te blijven anticiperen op die steeds veranderende wereld? Deel het in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *