De edele kunst of not giving a fuck

de edele kunst of not giving a fuck

“Stop met altijd maar positief zijn, leer in plaats daarvan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven om te gaan. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt”. Dat staat op de achterzijde van het boek, geschreven door Mark Manson. Hij beschrijft “de tegendraadse aanpak voor een goed leven”. In dit artikel vertel ik kort wat het boek beschrijft en licht ik toe wat ik ervan geleerd heb. 

De vicieuze cirkel

Je brein heeft het mechanisme dat het in staat is om je helemaal gek te maken. Een paar voorbeelden: Je wordt zenuwachtig omdat je de confrontatie met iemand aan moet gaan. Juist omdat je je er zenuwachtig over voelt, word je nog zenuwachtiger. Of dat je kwaad wordt over de kleinste dingen. Juist omdat je je om kleine dingen kunt opwinden, word je nog kwader op jezelf. Deze gedachten over je eigen gedachten, horen bij het mens-zijn. Het probleem is alleen dat we nu in een wereld leven waarbij iedereen-laat-zien-hoe-perfect-hun-leven-is, waardoor het niet meer oké is om je slecht te voelen. De informatie krijgen we tegenwoordig in extremen omdat er nu eenmaal zoveel te zien is online. Extreem gelukkige en succesvolle mensen of extreem stomme acties worden nu getoond, waardoor we tegenwoordig denken dat het extreme het ‘nieuwe normaal’ is.

Daarom is not giving a fuck zo cruciaal. Doorbreek de vicieuze cirkel.
Soms is het even vervelend. Accepteer dat.

Zoals de existentiële filosoof Albert Camus ooit zei: “Je zult nooit gelukkig worden als je maar blijft zoeken naar waar geluk uit bestaat. Je zult nooit leven als je zoekt naar de betekenis van het leven”. Simpeler gezegd: Doe geen moeite.

Kies waar je wat om wil geven

Veel van ons worstelen in het leven met het kiezen van waar ze om willen geven zoals een caissière die het wisselgeld alleen in muntjes teruggaf of het televisieprogramma dat opeens niet door ging. Het is ook lastig om prioriteiten te stellen. Het kan een discipline zijn waar je wel een heel leven mee bezig bent om het je eigen te maken. Het is wel de moeite waard. Want stel dat je geen keuzes maakt en overal om geeft. Dan moet alles zo zijn zoals jij dat wil. Elke tegenslag zal je als onrecht zien, als mislukkeling of als persoonlijke afwijzing. Dat is ook niet wat je wil, toch?

“Er geen fuck om geven betekent niet dat je onverschillig bent,
het betekent dat je geen moeite hebt met anders zijn”.

Belangrijk om jezelf te realiseren is dat het niet goed is om onverschillig te zijn. Er bestaat niet zoiets als nergens om geven, je moet ergens om geven. De vraag is alleen, waar geef ik wat om? En hoe kan ik stoppen met een fuck geven om dingen die ik niet belangrijk vind? Het gaat om de bereidheid om mislukking recht in de ogen te kijken en je middelvinger ernaar op te steken. Het bewaren van je fucks voor wat er echt toe doet. Het vinden van iets belangrijks en zinvols in het leven, is misschien wel de meest productieve manier om je tijd en energie te gebruiken. Als je dat zinvolle niet kunt vinden, zullen je fucks worden gegeven aan betekenisloze en triviale zaken.

Geluk ontstaat door het oplossen van problemen

Problemen zal je altijd tegenkomen. Geluk ontstaat door het oplossen van problemen. As je problemen vermijdt, ga je je heel ellendig voelen. Geluk is een vorm van actie, een constant werk-in-uitvoering. Voor veel mensen is dat niet zo simpel. Dat komt bijvoorbeeld door ontkenning of door de slachtofferrol. We hebben allemaal een manier om het probleem of de pijn te verdoven. Hoe langer je wacht met het oplossen van het probleem, hoe lastiger het is om uiteindelijk de confrontatie aan te gaan.

Emoties worden overgewaardeerd

Onze emoties zijn er als feedbackmechanisme. Het zijn biologische signalen om je een zetje te geven in de richting van verandering. Negatieve emoties zijn kortgezegd een roep om actie. Positieve gevoelens zijn de beloning voor het ondernemen van een goede actie. Emoties zijn een onderdeel van de balans in ons leven, maar ze zijn niet de hele balans. Veel mensen leren hun emoties onderdrukken, ook zijn er mensen die zich bovenmatig identificeren met hun emoties. Ze verantwoorden hun keuzes dan aan de hand van ‘dat iets gewoon goed voelde’.

Een obsessie of investeren in emoties werkt niet omdat emoties nooit blijvend zijn. Wat ons gelukkig maakt, maakt ons morgen niet meer gelukkig omdat we altijd meer nodig hebben. Psychologen verwijzen naar dit concept met de hedonistische tredmolen. Je doet je best om je leven te veranderen, terwijl je je in wezen nooit echt anders voelt.

Kies je worsteling

Een interessante vraag is: ‘Welke pijn wil je in het leven? Waar ben je bereid voor te vechten?’ Dat lijkt veel bepalender voor hoe het leven echt uitpakt. Wil je inderdaad een riante kantoorbaan met een hoog salaris, maar ben je niet bereid om daar werkweken van 60 uur voor te draaien en te forensen? Wil je een geweldige relatie, maar ben je niet bereid om moeilijke psychologische gesprekken hierover te voeren?

“Wie jij bent wordt gedefinieerd door waar je bereid bent voor te vechten. Mensen die genieten van het geploeter in de sportschool zijn de mensen die een marathon lopen, mensen die genieten van lange werkweken zijn de mensen die carrière maken”.

Maak zelf je keuzes

In het boek wordt een voorbeeld gegeven van het lopen van een marathon. Stel dat iemand jou onder bedreiging van een vuurwapen aangeeft dat je een marathon in 5 uur moet lopen. Of dat je er zelf voor kiest om een marathon in 5 uur te lopen, waarbij je bij de finish wordt toegejuicht door familie en vrienden. Je hebt dan in feite dezelfde prestatie geleverd, maar de tweede variant zal toch een stuk beter voelen. Als je je ongelukkig voelt in een situatie, is dat vaak omdat je het gevoel hebt er geen controle over te hebben. Als je het gevoel hebt dat je je problemen zelf kiest, geeft dat een beter gevoel.

We hebben niet altijd de controle over wat er gebeurt, maar je hebt altijd de keuze om de situatie op eigen wijze te interpreteren en hoe je daarop wil reageren. Ook hier geldt dus weer; waar wil je een fuck om geven? Vanuit welke waarden wil je je leven leiden?

Mijn eigen worstelingen

Het boek bezorgde mij een heleboel ‘aha-momenten’. Fijn aan het boek vind ik dat het zo logisch is geschreven. Ik worstel er soms mee dat ik enerzijds heel down to earth ben en anderzijds heel gevoelig. Toen ik opgroeide was ik vaak genoeg zoekende naar de manier waarop ik met situaties om wilde gaan. Dit boek heeft mij de ogen doen openen, het is goed om na te gaan waar je ‘een fuck’ om wil geven. Daarvoor is het belangrijk om te weten welke waarden voor jou belangrijk zijn. Daarnaast kies je altijd zelf hoe je met situaties om wil gaan. Ik zal me nu minder snel zorgen maken over de kleine dingen, omdat ik mij realiseer dat het verspilde energie is.

Daarnaast kan ik met terugwerkende kracht zien waarom bepaalde worstelingen in mijn leven anders hebben aangevoeld dan andere. Er zijn worstelingen of doelen in mijn leven geweest waar ik achteraf gezien niet helemaal voor wilde gaan. Bij het behalen van die doelen, voelde dat als iets wat ik kon afvinken. Er zijn echter ook doelen waar ik volledig voor wil gaan. Dat wil ik vanuit mijn waarden en vanuit mijn passie. Denk hierbij aan het platform Blijven Leren. Bij dit platform heb ik eerst veel geïnvesteerd in een mooie basis met artikelen, video’s en werkvormen. Momenteel zijn mijn diensten flink uitgebouwd en bied ik online cursussen en e-books aan.

Het kost inderdaad veel tijd om dit naast een baan op te zetten. Het heeft meer tijd gekost dan ik aanvankelijk had verwacht. Tegelijkertijd levert het mij vooral energie en voldoening op, waarschijnlijk omdat vooral Blijven Leren iets is wat naadloos aansluit bij wie ik ben, wat ik wil zijn en wat ik wil uitdragen.

Hoe ik het boek vond

Ik heb het boek met veel interesse gelezen. De teksten in het boek zijn herkenbaar en leuk om te lezen. Mijn enthousiasme over het boek was zo groot, dat ik al snel aangaf bij mijn moeder dat het ook iets voor haar zou kunnen zijn. Later realiseerde ik me pas dat het taalgebruik in het boek vrij grof is. Mijn moeder wordt daar misschien minder vrolijk van. Dat moet ik maar loslaten, want het gaat om de inhoud, toch?

Meer informatie over het boek

Het boek heet ‘De edele kunst van not giving a fuck’ en is geschreven door Mark Manson. Het boek is zowel in het Engels als in het Nederlands te verkrijgen in verschillende boekwinkels en op Bol.com.

Heb jij het boek al gelezen? Voor welke worstelingen kies jij in het leven? Vanuit welke waarden wil jij je leven graag leiden? Sta je achter wat Mark Manson schrijft, of heb je een andere visie op het leven van een goed leven?

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

De edele kunst of not giving a fuck

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *