Hoe kun je kiezen voor rust in een 24-uursmaatschappij?

Het moderne leven is een druk bestaan, waarin de scheidslijnen tussen werk en ontspanning steeds meer vervagen. Lichaam en geest zijn heel nauw met elkaar verweven. Door je lichaam te kalmeren, kan ook je geest rustig worden. Een goede manier om de rust te vinden is mindfulness. Mindfulness is een vaardigheid die aan te leren is met meetbaar positieve effecten. Ooit ging ik op bezoek bij een school in Finland.  k ervoer daar heel veel rust. Rust die ik in onze 24-uursmaatschappij niet altijd kan vatten. In dit artikel lees je hoe je kunt kiezen voor rust. Hoe creëer je een omgeving waarin je je terug kunt trekken, waarin je kunt zeggen: ‘En nu… Nu even helemaal niets…’

 

Even helemaal niets...     Even helemaal niets...


Lichaam en geest; geest en lichaam

In je neus zit een klein gebied met speciale cellen die direct zijn verbonden met het emotionele deel van de hersenen. Geur kan herinneringen oproepen, zowel prettige als vervelende. Vandaar dat je prettige luchtjes kan gebruiken in je huis om tot rust te komen. Denk hierbij aan de geur van lavendel.

Er zijn nog meer manieren om de verbinding lichaam en geest in positieve zin te gebruiken:

 • Lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van stemmingsgevoelige endorfines. Een wandeling kan je stemming verbeteren en je rustig maken;
 • Heel bewust langzaam en regelmatig ademen stuurt een seintje naar je lichaam dat je je fysiek rustig voelt;
 • Als je lacht, vertelt de samenstelling van je gezichtsspieren aan je hersenen dat je blij bent, wat je optimistischer kan doen voelen;
 • Luisteren naar muziek die past bij de alfagolven – relaxed, rustig – in je hersenen, stimuleert je om je inderdaad rustig te voelen.

Tot rust komen

Je kunt tot rust komen door er bewust mee bezig te zijn. Sta stil bij de gevoelens die je ervaart en bedenk waar ze vandaan komen. Relativeer, want waarom zou je je zorgen maken als het probleem opgelost kan worden. En wat heeft het voor zin om je zorgen te maken als het probleem niet kan worden opgelost?

Daarnaast kan je bewust leren ademhalen. Er zit een verschil in oppervlakkig ademhalen en bewust ademhalen. Oppervlakkig adem halen is vermoeiend omdat je vaker adem moet halen en dat vergt spierkracht. Het is onderdeel van de vecht-vluchtreflex waarbij stresshormonen worden afgegeven. Het verandert de verhouding zuurstof-kooldioxide in het bloed. Je bloed wordt rijker aan zuren, wat op den duur je spieren chronisch vermoeit en verzwakt. Spieren trekken dan samen, wat tot fysieke spanning kan leiden.
Je zou ervoor kunnen kiezen om te mediteren. Onderzoeken tonen aan dat mediteren ervoor zorgt dat je minder cortisol (het stresshormoon) aan maakt en dat er veranderingen te zien zijn in de amygdala. Ook kan je kiezen voor een visualisatieoefening.

Neem gas terug

“Doe rustig aan en geniet van het leven. Als je te snel gaat, mis je niet alleen het landschap maar ook de strekking van waar je naartoe gaat”. Manieren om gas terug te nemen:

 • Laat ruimte in je schema;
 • Bouw elke dag een moment in waarin je alle technologie die je afleidt uitzet;
 • Maak tijd voor ten minste één activiteit waar je plezier in hebt en die je tot rust brengt zoals lezen, schilderen, tuinieren, yoga, muziek. En doe dan één ding tegelijk;
 • Eet aan tafel in plaats van achter je laptop of voor de tv. Ook je spijsvertering zal dat op prijs stellen;
 • Houd altijd je snelheid in de gaten.

Let op je eten

Het is belangrijk om de bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Bij een te lage bloedsuikerspiegel, wordt cortisol aangemaakt dat de koolhydraathuishouding regelt en ook een stresshormoon is. Je kunt je hierdoor nerveus gaan voelen. Het is verstandig om voor langzame koolhydraten te kiezen, regelmatig te eten en zorgvuldig te kiezen wat je eet. Ook is veel drinken belangrijk omdat het je lichaam in balans houdt.

Er is enig bewijs dat foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 een rol spelen in de vorming van het ontspannende serotonine en andere neurotransmitters. Goede bronnen zijn volkorenbloem, bruine rijst, havermout, eieren, groene bladgroenten, amandelen en linzen. Ook magnesium is belangrijk omdat het nodig is om serotonine te kunnen binden. Het is tevens een natuurlijke spierontspanner waardoor spierspanning en vermoeidheid en de daaraan verbonden stress afnemen. Goede bronnen zijn bladgroenten, tarwekiemen, pompoenpitten en amandelen.

Een rustig plekje thuis

In de ideale wereld is je huis een plek waar je kunt onthaasten, een toevluchtsoord waar je naartoe kunt aan het eind van de dag. Als het niet zo voelt, moet je stappen ondernemen om het wel zo te laten voelen. Misschien heb je wel een aparte werkplek, maar ben je op tal van manieren bereikbaar. Creëer voor jezelf een eigen plekje waar geen eisen aan je worden gesteld, waar niets hoeft.

Volgens een oude hindoeïstische wijsheid hebben kleuren een trillingsenergie op hoe we ons voelen. Je kunt dit meenemen in het creëren van een plek waar je tot rust kunt komen. Ook kan je tegenwoordig veel doen met verschillende kleuren verlichting. Ter informatie:

 • Roze en lichtrood kunnen het gemoed tot rust brengen;
 • Een lichte citroenkleur is fris en optimistisch, het verfrist de geest zonder schel te zijn;
 • Groen wordt geassocieerd met balans, harmonie, wijsheid en vrede;
 • Blauw is ontspannend en kalmerend, creëert sereniteit en neemt spanning weg;
 • Indigo en lila zijn kleuren die worden geassocieerd met het helpen om de zenuwen in balans te krijgen, vooral als het gaat om angst en frustratie.

Zoals eerder beschreven kunnen ook geuren bijdragen aan een ontspannen gevoel. Het branden van geurkaarsen en wierook zijn daarin mogelijkheden.

Websites en apps

Inmiddels zijn er meerdere websites en Apps beschikbaar als het gaat om ‘tot rust komen’. Een kleine greep hieruit zijn:

 • Yogaonline.nl 
 • De App: Buddhify
 • De App: Calm – Meditate, Sleep, Relax
 • De App: Headspace
 • De App: Mental Workout
 • De App: VGZ Mindfulness Coach

Misschien komen er nu veel vraagtekens naar boven of denk je hier geen tijd voor te kunnen vinden. Dat is herkenbaar. Wees je ervan bewust dat je zelf je grootste instrument bent. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het is niet mogelijk om overal invloed op uit te oefenen, focus je op de manieren die je wel zelf in de hand hebt. En laat de rest los.
Voor velen breekt binnenkort de zomervakantie aan. Gebruik deze weken om een plekje te maken waar je je terug kunt trekken. Experimenteer met voeding en mindfulness. En wees je vooral bewust van het volgende: ‘De komende weken hoef ik even helemaal niets…’

In het boekje (Ik wil rust – Harriet Griffey) staan nog meer tips voor het creëren van rust op werk, rust voor je kinderen en rust in relaties. Ook vind je er verwijzingen naar andere boeken die wellicht interessant zijn als je je verder wilt verdiepen in dit thema.

Dit artikel is deels geïnspireerd op de buitenlandreis naar Finland. Bekijk het volgende artikel als je daar meer over wilt lezen.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Word bijvoorbeeld lid van de besloten groep en volg Blijven Leren op Facebook en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

1 reactie

 1. Shauna Bericht auteurBeantwoorden

  Hi Eric, interessant dat je ook bezig bent met wat allemaal bijdraagt aan het optimaliseren van ons lijf 😉 Momenteel lees ik een boek waarin organiseren en managen bekeken wordt vanuit antropologisch oogpunt. Ook hier zie je dat er veel te leren valt van stammen en hoe zij dingen aan pakken. Zal de groetjes doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *