Visueel denken toepassen in de klas of in jouw bedrijfsvoering

De visual thinking gemeenschap verspreidt zich snel over de wereld. Steeds vaker zie je dat vergaderingen visueel worden vastgelegd en dat belangrijke stappenplannen visueel worden gemaakt. Dat is niet gek, want visueel denken en doen versterkt de communicatie op veel niveaus. Je verhaal zal meer resoneren met het publiek, het maakt co-creatie mogelijk en veel mensen vinden het veel leuker. Visuals tekenen helpt je jezelf uit te leggen en boodschappen duidelijk over te brengen. In dit artikel schrijf ik over het praktijkboek ‘Visual Doing‘. Een interessante lees- en doe-tip voor als je jezelf op dit gebied wil ontwikkelen.

Waarom is het relevant om je hier in te verdiepen?

Onderzoekers van de Universiteit van Waterloo hebben ontdekt dat het tekenen van foto’s van informatie die moet worden onthouden, een sterke en betrouwbare strategie is om het geheugen te verbeteren. De onderzoekers ontdekten dat deelnemers die woorden tekenden, vaak meer dan twee keer zoveel woorden onthielden, dan geschreven woorden. Tekenen leidde in het onderzoek tot betere latere geheugenprestaties dan het opsommen van fysieke kenmerken en het creëren van mentale beelden. Ditzelfde geldt voor het bekijken van afbeeldingen van de objecten afgebeeld door de woorden. Belangrijk is dat de kwaliteit van de tekeningen die mensen maakten niet belangrijk leek, suggererend dat iedereen kon profiteren van deze geheugenstrategie, ongeacht hun artistieke talent. Ook de Betekenaar schreef hier een blog over.

We verwerken dagelijks heel veel informatie: reclames, social media, infographics. Tegenwoordig moet je steeds meer doen, om de aandacht van mensen vast te houden. Informatie moet niet alleen logisch geordend zijn, het moet mensen ook raken. Een gepassioneerde presentatie schenkt aandacht aan het hoofd en aan het hart. In het boek Visual Doing wordt uitgelegd hoe je dat doet met gebruik van illustraties.

Hoe is het boek opgebouwd?

Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken. Ik zal ze voor jullie opsommen:

  1. Hoofdstuk 1: Het belang van Visual Doing
  2. Hoofdstuk 2: The next level basics (je visual voorbereiden, metaforen, lay-out en samenhang, visuele hiërarchie, frames en verbindingen, visuele articulatie en hoe een visual te maken)
  3. Hoofdstuk 3: Let’s get visual (typografie, gedeconstrueerd tekenen, mensen en acties, gecombineerde icoontjes, visueel alfabet, tekeninspiratie)
  4. Hoofdstuk 4: Day-to-day business: me (hoe je jezelf presenteert, jijzelf in het grotere plaatje, visueel notities maken, hart-tot-hart conversaties, visueel organiseren, visueel problemen oplossen)
  5. Hoofstuk 5: Day-to-day business: we (nieuw product idee, visuele brainstorm, verzamelen en structureren van input, selecteren en elimineren, teamfunctioneren zoals retrospectie en belangrijkste waarden, een teamvisie-poster, een roadmap, visualisatie van zoals iets is  is en moet worden, persona’s)
  6. Hoofstuk 6: Day-to-day business: us (verandering van gedrag, plannen maken, strategie begrijpen, een organisatie veranderen)
  7. Hoofdstuk 7: Keep on drawing and doing (tips, over de auteur, met input van, hoe het boek is gemaakt)

Het boek geeft concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met visueel werken. Er wordt bijvoorbeeld aandacht geschonken aan hoe je jouw idee op papier krijgt, hoe je selecteert welke informatie je wil overbrengen en hoe je dat dan op een duidelijke manier kunt vormgeven. Zowel inhoudelijk als op het gebied van het uiterlijk, wordt er met je meegedacht en krijg je aanwijzingen.

Wat beelden uit het boek

Meer informatie over het boek

Visual Doing (144 pagina’s) leert je hoe je nieuwe tools op de juiste manier gebruikt, hoe je je visuele vakmanschap verbetert en je skillset verruimt. Het is een praktisch en toegankelijk handboek voor het opnemen van visueel denken in je dagelijkse activiteiten en communicatie. Je kunt het boek Visual Doing van Willemiek Brand voor €20,99 kopen op Bol.com of in boekwinkels. Er is ook een eerder boek verschenen en dat heet Visual Thinking.

Gebruik jij illustraties in jouw lessen of geef je op een andere manier visueel les? Wat levert het jou op? Op welke manier kan jij gebruik maken van visual doing in jouw onderwijspraktijk of in jouw bedrijfsvoering? Bijvoorbeeld in lessen, maar ook in vergaderingen en werkgroepen?

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *