De basisbeurs in het hbo komt weer terug (lees tot het einde!)

Fake-news Blijven Leren

Misschien heb je het heugelijke nieuws al wel gehoord, maar vanaf het schooljaar 2018/2019 komt de basisbeurs in het hbo weer terug. Jippie! Er zijn een hele hoop politieke partijen die hier al een tijdje voor hebben gestreden. Eindelijk is het door de eerste kamer. Door het afschaffen van de basisbeurs in het hoger onderwijs en op de universiteit, zijn er veel minder studenten gaan studeren. Jongeren kiezen sneller om te gaan werken in plaats van om te gaan studeren. Daarnaast mist onze samenleving een hoop hoogopgeleiden. In verschillende sectoren, zoals onderwijs, missen ze mensen met een hbo-diploma of hoger. ‘’Afgelopen studiejaar zijn er 7 procent minder inschrijvingen in het hoger onderwijs. Deze week werd bekend dat het vooral om kwetsbare jongeren gaat die niet meer studeren. Voor tegenstanders van het leenstelsel is dat hét bewijs dat studeren voor sommige mensen te duur wordt.’’ (artikel NOS)

Dit zijn een aantal redenen waarom de regering ervoor heeft gekozen om de basisbeurs weer terug te laten komen. Hier zijn we natuurlijk super blij mee! We hebben even opgezocht of er toevallig nog een addertje onder het gras zat, maar nee! Hieronder lees je wat duo hierover zegt.

“U heeft recht op studiefinanciering als u een opleiding aan een erkende hogeschool of universiteit volgt. Studiefinanciering op het hbo en de universiteit bestaat uit een basisbeurs, een aanvullende beurs, een studentenreisproduct en collegegeldkrediet”.

Hoelang studiefinanciering hbo?

“Je krijgt voor een hbo-studie 4 jaar beurs. Daarna kun je nog 3 jaar lenen en 1 jaar reizen. Je moet al je studiefinanciering binnen 10 jaar opgebruiken”.

… Goed nieuws?!

Al met al enorm goed nieuws! Voor alle in’s en out’s kan ik je beter doorverwijzen naar de website van duo.

Ps. geloofde je dit? Er klopt namelijk helemaal niks van. Helaas komt de basisbeurs niet terug. Sorry dat ik jullie heb blij gemaakt met een dode mus. We wilden testen hoeveel mensen dit zouden geloven. Op internet heb je tegenwoordig namelijk zoveel nepnieuws. Nepnieuws is eigenlijk niets meer dan mensen op het verkeerde been zetten, maar ook om extra views of extra geld te krijgen. Een paar tips om de volgende keer te controleren of het echt of nep nieuws is:

  1. Controleer altijd de afzender. Is deze website betrouwbaar of is de schrijver betrouwbaar
  2. Kan je het controleren op andere nieuwspagina’s? of is het alleen iets wat op sociale media staat.
  3. Nep nieuws kan waarheden bevatten, alleen soms zijn waarheden omgedraaid. Ook kunnen meningen erin verwerkt zijn waardoor de waarheden niet echt meer waarheden zijn.
  4. Kijk kritisch, is het nieuws realistisch?
  5. En als laatste, welke bron is er gebruikt. Is er überhaupt een bron gebruikt? En kloppen die bronnen überhaupt wel?

Deze tips komen van deze site. Hier staat alles nog iets beter uitgelegd.

Ik hoop dat jullie hiervan geleerd hebben en dat jullie, ondanks dat het super mooi nieuws lijkt te zijn, toch even controleren of het wel klopt.

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *