Een bijbaan naast je studie

Bijbaan Blijven Leren

Illustratie gemaakt door paperclear.nl

Het studentenleven is enorm druk en soms hectisch. Lesuren, huiswerk, sporten en leuke dingen doen met je vrienden en familie. Je agenda zit helemaal volgepland, maar hoe gaan al deze leuke afspraken betaald worden? Er moet toch tijd vrijgemaakt worden voor een bijbaan. Maar hoe combineer je het werken werken naast je studie? Dat lees je in deze blog.

Het draait allemaal om plannen

Daar heb je het weer hoor, het welbekende plannen. Misschien wel het meest gebruikte woord tijdens je studie of schooltijd. Ik hoor het de leraar nog zeggen: “Als je beter leert plannen, haal je het volgende tentamen wel”. Destijds dacht ik dat het plannen helemaal geen zin had voor mij, want er kwam altijd wel wat tussen aan opdrachten en viel mijn planning weer in de soep. Nu ben ik inmiddels bijna afgestudeerd en begrijp ik heel goed waarom plannen zo belangrijk is. Ik kan wel zeggen dat ik zonder planning alles niet zo goed heb kunnen combineren.

Nu ik inmiddels bijna afgestudeerd ben, begrijp ik heel goed waarom plannen zo belangrijk is. Zonder planning had ik alles niet zo goed kunnen combineren.

Prioriteiten stellen

Het begint allemaal met prioriteiten stellen. Wat is voor jou het belangrijkste, dat is het middelpunt waar je focus op moet liggen. Dit is uiteraard je studie! Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen hoe belangrijk dit is voor de toekomst. Daarom ga ik het daar ook niet over hebben, maar je studie moet centraal staan. Dus eerst vul eerst het aantal uren in wat je aan school wilt zitten om je doelen te bereiken. Heb je moeite met inschatten hoeveel uur je hiervoor nodig hebt? Vraag dit dan aan je leraar of een klasgenoot wat zij doen. Deze kunnen je altijd helpen, dus wees daar vooral niet bang voor. Dan ga je verder met de volgende prioriteit.

Dit zijn de bijkomstigheden: werken, sporten en tijd doorbrengen met familie en vrienden. Deze zijn allen heel belangrijk, dus zorg ervoor dat je hier een balans in vindt. Is dit moeilijk te combineren? Probeer dan de ene week bijvoorbeeld meer tijd besteden aan werk, de week erop aan vrienden en familie etc. Dit is hoe ik het persoonlijk doe, zie dit vooral niet als hoe het plannen moet. Prioriteiten stellen helpt wel enorm om structuur in deze activiteiten te krijgen.

Werken naast je studie

Wat voor mij persoonlijk heel erg heeft geholpen is dat mijn bijbanen die ik heb gehad erg flexibel waren. Er zijn banen die een minimum van 20 uur per week hanteren, als dit past in jouw agenda moet je dit zeker doen. Maar vaak is dit lastig te combineren met je studie. Zoek een baantje die jou erg aanspreekt en kijk daarna of de functie flexibel is. Kan je bijvoorbeeld in de weekenden en in de avonden werken dan past dit vaak al veel beter je planning.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een horecabaan, met vaak hele gezellige collega’s. Ook helpt het als je bijbaan in de buurt zit, dit bespaart vooral tijd, altijd handig als je het mij vraagt. Laat je hier overigens niet door leiden, een baan waar je plezier en energie uit kan halen is het belangrijkste. Dat is een tip die ik kan meegeven. Kijk bijvoorbeeld ook naar de mogelijkheden om te groeien binnen een bedrijf. Zo kan je aan een bijbaan later misschien wel een fulltime baan overhouden, dat staat super goed op je cv!

Wat voor mij heel erg geholpen heeft,
zijn bijbanen die flexibel waren!

Meer over Yannick

Yannick Bos is student Commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Momenteel zit hij in zijn laatste studiejaar en gaat hij dus afstuderen! Yannick werkt bij YoungCapital als Junior Online Marketeer. Dit houdt in dat hij medeverantwoordelijk is dat YoungCapital goed gevonden wordt in de zoekresultaten van Google. Daarnaast schrijft hij graag gastblogs om jongeren, studenten en starters te informeren en inspireren over alles wat te maken heeft met leren, werken en solliciteren. Voor Yannick is het een uitdaging om werk en studeren te kunnen combineren en dit deelt hij ook graag!

Wil je meer studentartikelen lezen, klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *