Onzekerheid – hoe het onstaat en wat je er tegen doet

Onzekerheid Blijven Leren

Illustratie gemaakt door Paperclear.nl

Zijn we niet allemaal soms een beetje onzeker? De een wat meer dan de ander. Ik denk dat onzekerheid een signaal is. Een signaal dat je niet goed voorbereid bent bijvoorbeeld of dat iets gevaarlijk is omdat je het nog nooit hebt gedaan. Dat is menselijk en allemaal te verklaren uit hoe we vroeger moesten overleven. Vroeger moest je een bepaald signaal krijgen dat je iets maar beter niet kon doen, omdat het gevaarlijk was. Nu krijg je dezelfde lichamelijk reactie, terwijl de gevolgen eigenlijk wel meevallen. Ik vertel je wat ik heb ontdekt over mijn onzekerheid en hoe ik er nu tegenaan kijk.

1. Het wordt aangewakkerd door te vergelijken

Bij mij ontstaat onzekerheid als ik mezelf ga vergelijken met anderen. Dat is eigenlijk best gek, want je zal nooit weten hoeveel tijd en energie iemand ergens in gestoken heeft. Jij ziet alleen het resultaat. Zo is er wel eens iemand die zei dat je jouw startpunt niet moet vergelijken met andermans eindpunt. Daar ben ik het volledig mee eens. Daarnaast doorloopt iedereen een ander proces om ergens te komen, dus dat kan je niet vergelijken.

2. Je eigen verwachtingen

Ik had hele hoge verwachtingen van mezelf. Eigenlijk heb ik die nog steeds. Het is goed om bij jezelf na te gaan waarom je die hebt. Wil je je bewijzen? Heb je het idee dat je anders niet goed genoeg bent? Waarom zou je niet goed genoeg zijn? Als je daar antwoorden op weet, kan je het wat meer loslaten. Mij maakt het nu veel minder uit als dingen mis gaan, omdat het niet zoveel zegt. Ja, dat ik ook fouten kan maken en daar hopelijk van ga leren!

3. Een verkeerd beeld van jezelf

Het kan ook zo zijn dat je geen realistisch beeld hebt van jezelf. Je hebt bijvoorbeeld een lager beeld van jezelf dan anderen. Je kunt bekijken hoe anderen jou zien door iemand die je vertrouwt om feedback te vragen. Ook kan je jezelf filmen (bij presentaties bijvoorbeeld). Ik dacht dat ik met een knal rode kop lesgaf toen ik net startte, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Mijn binnenwereld sloeg dus op hol als ik voor de klas stond, maar van buiten zag je niets. Dat gaf mij heel veel rust toen ik daarna voor de klas stond. De onzekerheid ging vanzelf weg.

4. Nog geen ervaring opgedaan

Onzekerheid ontstaat ook omdat je ergens nog geen ervaring mee hebt. Je stelt jezelf vragen als: Kan ik het wel? Doe ik het wel goed? Wat moet ik verwachten? Dat is logisch… En geloof mij: Dat wordt vanzelf minder. Je gaat steeds meer ervaringen opdoen en ervaren dat dingen ‘gewoon goed’ gingen. Realiseer je ook dat als je nooit wat uitprobeert, je geen ervaringen op doet… Dus hoe dan ook: Uit je comfortone!

5. Fouten maken is slecht

Zeker niet. Dat is onzin. Het is wel fout als je niet van je fouten wil leren. Probeer dingen uit en kijk wat er goed ging en wat beter kan. Pak het de volgende keer anders aan en kijk of het nu beter is gegaan. Zo leer je. Het kan zo zijn dat je geen fouten wil maken, omdat je dat gênant vindt of omdat je van huis uit hebt geleerd dat dat niet goed is. Zelf kijk ik meer naar hoe iemand omgaat met tegenslagen. Leren gaat altijd met vallen en opstaan. Als je op de juiste manier omgaat met een tegenslag, waardeer ik dat des te meer.

6. Wees een beetje lief voor jezelf

Onzekerheid hoort erbij en is geen schande. Het valt mij wel vaak op dat leerlingen goed bezig zijn en niet stilstaan bij wat er allemaal al goed gaat. Ze focussen zich alleen op de slechte dingen, terwijl ze heel veel moois hebben bereikt Zeker op onzekere momenten is het goed om jezelf te herinneren aan wat je goed doet. Vanuit die positieve flow, kan je er weer voor gaan.

Herken jij wat ik schrijf over onzekerheid? Wat kan je meenemen uit dit artikel, zodat je je wat comfortabeler gaat voelen in wie je bent en wat je doet?

Wil je meer studentartikelen lezen, klik dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *