Zijn jouw socials sollicitatieproof?

Solliciteren Blijven Leren

Ben je net afgestudeerd en ga je dus op zoek naar een baan of is het misschien tijd voor een stage? In allebei de gevallen betekent dit dat je moet gaan solliciteren. Tegenwoordig zoeken recruiters sollicitanten eerst online op, vaak zelfs nog voordat ze je brief gaan lezen. Om die reden is het belangrijk dat je eerst je sociale media checkt, zodat je zeker weet dat er niks geks over jou te vinden is. Of nog beter: zodat je ervoor zorgt dat jouw socials voor een verpletterende indruk zorgen! Hoe je dat aanpakt? Ik geef je een aantal tips.

Je sociale media zijn belangrijk: ze zeggen veel over jou. Ze vormen eigenlijk een eerste indruk voor recruiters. En je wil dat de eerste indruk van jou een goede is, toch? Aan de hand van dit artikel kun je checken wat er over jou te vinden is online, om te zorgen dat die informatie positief is en om er zeker van te zijn dat profielen die op privé moeten staan, ook daadwerkelijk op privé staan. Dit is een gastblog van Benthe.

Stap 1: Typ je naam in op Google

Wat valt er over jou te vinden online? Stap in de schoenen van de recruiter en zoek jezelf op, op je voor- en achternaam. De eerste resultatenpagina staat – als het goed is – vol met links naar jouw sociale kanalen. Het liefste wil je dat LinkedIn hier ook naar voren komt. Is dit niet het geval? Kijk dan alvast bij stap 2 en zorg ervoor dat je LinkedIn profiel volledig is ingevuld. Het is namelijk altijd handig als deze ergens bovenaan in Google verschijnt. Verschijnen er nog oude kanalen? Zoals een oud blog, of een oud Twitter account waar je al jaren geen gebruik meer van maakt? Zorg ervoor dat je deze kanalen dan verwijdert of op privé zet.

Stap 2: Zorg voor een net ingevuld LinkedIn profiel

LinkedIn is een professioneel netwerk en wordt veel door recruiters gebruikt om talenten te vinden, maar ook om naslagwerk te doen op mensen die op een functie of stage gesolliciteerd hebben. Zorg er dus voor dat jouw profiel netjes ingevuld is en dat alles wat erop staat nog steeds klopt. Deze onderdelen zijn het belangrijkst:

  • Je profielfoto. Zorg voor een nette foto waarop je lacht, met een rustige achtergrond en kleding die past bij het werkveld waarin je graag terecht wil komen. Zorg er ook voor dat je herkenbaar bent op de foto. Recentelijk voor een rigoureuze kapselverandering gekozen? Tijd voor een nieuwe foto 😉 !
  • Je LinkedIn headline. “Student aan de/het Universiteit Leiden” is echt niet meer OK! Wat studeer je? Wat wil je graag met je studie doen? Wat kun jij betekenen voor bedrijven? Daar moet je LinkedIn headline antwoord op geven.
  • Je ervaring. Wanneer je je CV update, kun je het beste ook je LinkedIn profiel erbij nemen en deze tegelijkertijd updaten. Alles wat er op staat, moet relevant zijn. Heb je dus op je 16e bij de Hema gewerkt en wil je in de toekomst niets met detailhandel gaan doen? Dan is deze baan misschien minder relevant voor op je LinkedIn profiel. Heb je echter de opleiding detailhandel gedaan en wil je op het hoofdkantoor van Hema werken? Dan zou ik het er zeker op laten staan.
  • Je privacy-instellingen. Je LinkedIn profiel mag dan wel netjes up-to-date zijn, maar als niemand kan zien wat erop staat, heb je daar vrij weinig aan. Gelukkig kun je op LinkedIn precies zien wat ‘outsiders’ (dus mensen waarmee je geen link hebt) kunnen zien van jouw profiel. Zorg dat de belangrijkste elementen (dus de punten die ik hiervoor noemde) op openbaar staan. Zo word je gevonden en vinden recruiters de informatie die ze zoeken.

Stap 3: Maak je Facebook-account privé

Facebook heeft een informelere insteek dan LinkedIn. Het is dus niet raar als er vakantiekiekjes en partypics op je profiel staan. Zorg ervoor dat dit soort foto’s niet door onbekenden te zien zijn door je profiel op privé te zetten. Upload een ‘normale’ profielfoto, want deze kan iedereen gewoon zien. Check ook even je posts. Je kunt per post aangeven met wie je hem deelt, bijvoorbeeld met “alleen vrienden” of ook met “vrienden van vrienden”. Zelf kies ik voor de eerste optie, je weet maar nooit met welke recruiters je vrienden allemaal een connectie hebben op Facebook.

Stap 4: Check je Twitter- en Instagramaccount

Kijk met een neutrale blik naar je Twitter- en Instagramaccount. Staat er veel op dat niet voor ieder oog bestemd is? Zet je profiel dan op privé. Plaats je serieuze tweets en berichten met inhoud en bijvoorbeeld links naar interessante artikelen? Dan is het juist goed om hem op openbaar te laten staan. Scroll wel even helemaal terug om die enkele tweets die er misschien tussendoor geglipt zijn, te verwijderen.

Als jij alle vier de stappen hebt doorlopen, ben je helemaal klaar om te gaan solliciteren. Veel succes!

Meer informatie over Benthe

Deze blog is geschreven door Benthe Bemelman. “Hoi! Ik ben Benthe en ik blog op LifeJunkie over mijn dagelijkse struggles als young professional. Ook geef ik tips over personal branding & social media en schrijf ik af en toe over mijn bullet journal”. Blijf op de hoogte van haar artikelen door Benthe te volgen op Instagram.

Zijn jouw socials sollicatieproof Blijven Leren

2 reacties

    • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

      Beste Barbara, dank voor je reactie! En graag gedaan natuurlijk. Hartelijke groet, Shauna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *