Het studentenleven: lid worden bij een vereniging of niet?

Blijven_Leren_studentenvereniging

Illustratie door Paperclear.nl

Geschreven door Marloes. Op haar eigen blog, www.mevrouwmarloes.nl, post Marloes wekelijks berichten over lesgeven, studeren, theevragen en over wat haar verder bezighoudt in het dagelijks leven. Marloes zit in het derde jaar van de lerarenopleiding Nederlands en vindt het leuk om daarnaast haar creativiteit kwijt te kunnen in het schrijven van verhalen.

De eindexamens zijn alweer een tijdje voorbij en de uitslagen zijn bekend. Als het goed is ben je geslaagd voor je examens en heb je je een tijd terug ingeschreven voor een studie. Een studie betekent een nieuwe fase van je leven. De middelbare school laat je achter je en het “volwassen” leven begint nu echt! Volwassen staat tussen aanhalingstekens, want voor de overheid ben je (als je 18 bent) volwassen, maar de komende jaren zal je leren dat dit nog niet zo is. Als je op kamers gaat, ik spreek uit ervaring, bel je je ouders waarschijnlijk minstens één keer per week met de vraag hoe iets precies zit (‘Mam, de stoppen zijn doorgeslagen, hoe moet ik dit oplossen?’).

Over op kamers gaan gesproken: de meeste studenten gaan studeren in een andere stad. Dit betekent weggaan uit je oude, vertrouwde omgeving en nieuwe contacten moeten leggen. Voor toekomstige studenten van een universitaire of hbo-opleiding worden in verschillende steden introductieweken georganiseerd. Op die manier kun je kennismaken met je nieuwe stad en andere studenten. Tijdens zulke weken staan er mensen van verschillende studentenverenigingen die hopen dat je lid wordt bij hun vereniging. Aangezien er al een heleboel nieuws op je afkomt, zal ik vertellen wat mijn ervaring is met een studentenvereniging. Dan kun je daarna zelf beslissen of je het een leuke toevoeging vindt aan je studententijd.

Negativiteit

Wat ik jammer vind, is dat de verenigingen vaak in slecht daglicht zijn geplaatst en nog steeds worden geplaatst. Tuurlijk gebeuren er weleens dingen die echt absoluut niet kunnen, maar dit zorgt er wel voor dat er meteen naar alle verenigingen zo wordt gekeken. Mijn advies is dan ook: kijk lekker veel rond, tijdens de introductieweek, maar ook online. Op de websites staat vaak beschreven waar de vereniging voor staat en welke normen en waarden er gelden. Daarnaast zie je op sociale media veel foto’s voorbijkomen van feesten en activiteiten die door de vereniging worden georganiseerd. Spreek studenten aan en vraag naar hun ervaringen. Als je je hebt ingeschreven en het blijkt toch niks voor je te zijn, kun je je altijd weer uitschrijven.

Een tip: deze maanden worden er vaak ook al pre-introductieweekfeesten georganiseerd door de verschillende verenigingen. Wil je al een tipje van de sluier meekrijgen, mail dan naar de verenigingen of kijk op hun sociale media.

Mijn ervaring

In het tweede jaar van mijn opleiding werd ik lid van een studentenvereniging in Rotterdam. Deze stad heeft een aantal verschillende verenigingen en dus genoeg keuze. Door online op de websites en sociale media van de verschillende studentenverenigingen te kijken, kwam ik erachter waar elke studentenvereniging voor staat. Ik raad je ook zeker aan om online research te doen, zodat je al een hele hoop over de verenigingen te weten kan komen. Daarnaast vind je makkelijk via Google welke verenigingen er in jouw studentenstad aanwezig zijn. Ik koos ervoor om mij in te schrijven bij een vereniging die promoot met dat ze geen ontgroening hebben en staat voor ‘gelijkwaardigheid’. Wat volgde was een leuk introductiekamp gevolgd door een week lang kennismakingsactiviteiten. In een korte tijd leerde ik heel veel verschillende mensen kennen, die ik anders nooit was tegengekomen. Ik sloot mij aan bij verschillende commissies (werkgroepen), waardoor ik nog meer mensen leerde kennen. Elke woensdagavond stond ik te feesten, soms tot het weer licht werd. En ja, dan zat ik de volgende ochtend gewoon weer in de schoolbanken (mijn colleges zijn namelijk allemaal verplicht). Ondertussen ben ik alweer tweedejaars op deze vereniging en veel vrienden rijker.

Wat je wel moet weten is dat ik ook al heel mijn leven in Rotterdam woon. Waarom ik er dan toch voor heb gekozen om lid te worden? Ik wilde dit deel van het studentenleven meemaken en vooral andere studenten leren kennen. Bij mijn faculteit heerst het studentenleven niet echt: iedereen volgt de colleges om vervolgens weer zijn/haar eigen leven thuis verder te leiden. Alle verhalen van andere studenten die gezellig elke week borrelen en feesten zorgden ervoor dat ik enthousiast werd over het verenigingsleven. En ik moet zeggen dat ik er nog geen moment spijt van heb gehad dat ik lid ben geworden. Het enige jammere is dat ik niet vaak aanwezig kan zijn, omdat ik naast mijn colleges ook nog eens stageloop. In het eerste jaar werd er van mij verwacht dat ik zes keer meehielp met klus- en schoonmaakverplichtingen binnen het pand. Verder was het voor mij vrij om te bepalen wanneer ik naar de vereniging zou komen en wanneer niet. Dit verschilt wel enorm per vereniging. Ik weet dat je op sommige andere verenigingen meer verplichtingen hebt, vandaar dat ik je aanraad om online research te doen en te praten met studenten die ergens lid zijn.

En verder wens ik jullie allemaal veel plezier tijdens deze mooie periode in jullie leven!

Ben jij lid van een studentenvereniging? Welke voor- en nadelen zie je? Hoe bereid jij je voor op je studententijd? Heb je je al verdiept in de stad waar je gaat studeren?

Wil je meer studentartikelen lezen, klik dan hier.

Studentenleven Blijven Leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *