Een studentenleven is geen luizenleven

Studentenleven Blijven Leren

Je hoort het vaak genoeg: ‘Wacht maar tot je gaat werken, geniet nog maar even van je studententijd!’ Hierin wordt verwezen naar de drukte die je tegemoet gaat als men begint met werken na het afstuderen. Hoe gemakkelijk is een studentenleven eigenlijk? Is een studentenleven nog wel een luizenleven tegenwoordig? Ik vraag me dat af en ik vertel in dit artikel waarom.

1. De combinatie van school en een bijbaan

Het eerste waar ik aan moet denken is de wijze waarop studenten hun school moeten zien te combineren met een bijbaan. Veel studenten hebben de bijbaan nodig om hun woonruimte te kunnen bekostigen of om schoolboeken te kunnen betalen. Tegenwoordig wordt op elke school verwacht dat je ‘your own device’ mee brengt. Een product waarvoor je moet sparen.

Je hebt te maken met wisselende roosters en het regelen van werkmomenten bij je bijbaan is dus lastig. Het kan zelfs voor komen dat je tot laat naar school moet en de andere dagen stage moet lopen, waardoor je geen tijd meer hebt om door de weeks te werken. Dat zou wat minder vervelend zijn als je een stagevergoeding krijgt, maar tegenwoordig mag je in verschillende werkvelden al blij zijn als je een stageplek kunt vinden. Laat staan een betaalde stageplek.

2. Een middelmatig inkomen

Ook is het zo dat je nog niet afgestudeerd bent, waardoor je vaak nog niet voor hogere lonen wordt aangenomen. Of je hebt een bijbaan in de detailhandel of in de horeca waarbij de kans aannemelijk is dat je het minimumloon verdiend. Waarschijnlijk heb je nog te weinig kwalificaties om naar een diploma betaald te worden, waardoor je mogelijk hetzelfde werk doet voor minder geld. Wat niet bijdraagt in dit geval is dat veel supermarkten al gauw vinden dat je te duur wordt vanaf een bepaalde leeftijd. De kans is dan groot dat je contract niet verlengd wordt en dan zit je zonder werk. Tegelijkertijd moet je wel de huur betalen voor je kamer en wordt verwacht dat je de schoolboeken voor de nieuwe periode op tijd in huis hebt.

3. Iedereen doet een appèl op je

Wellicht is dit wel herkenbaar. Je hebt het eindelijk voor elkaar; je hebt een kamer in een leuk studentenhuis. Een fijne bijbaan. Aanvankelijk dacht je dat het fijn was, zo’n eigen plekje. In de praktijk betekent het dat er om de haverklap iemand voor de deur staat die wat met je wil. Je ouders vinden het ook leuk om je om de week nog even te zien. Je hebt een bijbaan zoals hiervoor beschreven. En tussendoor moet je eigenlijk ook nog studeren…

Veel studenten wonen voor het eerst op zichzelf en realiseren zich niet meteen wat dat betekent voor hun tijdsindeling.

4. Je ritme verandert

Waar je eerst thuis kwam, op de bank plofte en wachtte tot het eten klaar was, is het nu de bedoeling dat je zelf gaat koken als je thuis komt. Je moet zelf de was doen zodat je niet zonder schone sokken komt te zitten en de eerste keer strijken duurt ook wat langer dan dat je had verwacht. Er is niemand die je vertelt dat je naar bed moet, dus je moet zelf de discipline opbrengen om tijdig te gaan slapen als je ’s morgens weer vroeg op moet. Ook dat is niet altijd gemakkelijk want er wordt weer een appèl op je gedaan. Donderdagavond is ten slotte uitgaansavond, dat kan je toch niet vergeten?!

5. Er wordt een hoop verwacht

Je bent inmiddels oud genoeg om voor jezelf te zorgen en dat zal gaan met vallen en op staan. Waar de een heel lang bezig is om alles voor elkaar te krijgen, zorgde een ander ook al voor zichzelf toen hij/zij nog thuis woonde. De verschillen tussen studenten zijn natuurlijk enorm. De druk vanuit school houdt alleen niet op met op tijd in de les zitten, er wordt van je verwacht dat je ook een eigen stageplek kunt regelen.

Dat geeft enorm veel vrijheid, want je mag zelf beslissen waar je een heel jaar lang gaat vertoeven voor twee dagen in de week. Maar het is ook spannend, want wat doe je als je niet tevreden bent met je plek? En wat ga je doen als alle stageplekken al bezet zijn? Het is mogelijk voor het eerst dat je solliciteert voor een serieuze functie die past bij je opleiding. Je hebt nog niet al te veel op je cv staan, dus hoe zorg je ervoor dat het toch aantrekkelijk is voor een werkgever om jou aan te nemen?

6. Wat ga je later doen?

Als het dan gelukt is met je stageplek en je hebt het naar je zin, verneem je dat de arbeidsmarkt continu aan het veranderen is. Het is nog maar de vraag of de baan waarvoor jij wordt opgeleid er over 4 jaar nog hetzelfde uit ziet. Daar zit je dan met je goede gedrag in de schoolbanken, je uiterste best te doen om gemotiveerd te zijn en naar een doel toe te werken. Het doel is alleen nog abstract, want de toekomst is niet te voorstellen. Hoe zorg je dan voor een succesvolle toekomst, waarbij je geld verdient? Je studiefinanciering houdt op een gegeven ogenblik ook op…

Een studentenleven is geen luizenleven

Dit zijn een aantal voorbeelden waaruit blijkt dat een studentenleven geen luizenleven is. Persoonlijk heb ik de studententijd ervaren als een leuke tijd. Het hielp bij mij ook mee dat ik nog thuis woonde en dat ik vrij flexibel om kon gaan met mijn bijbaan.

Mijn klasgenoten zijn allemaal goed terecht gekomen, ook al was het niet altijd gemakkelijk om alle ballen in de lucht te houden. Ik vertrouw erop dat studenten van deze tijd er ook wel komen. Wel vind ik het belangrijk om te delen met jullie dat het niet altijd gemakkelijk is als je op jezelf woont en als je alles zelf moet regelen. Dat is zeker niet gemakkelijk als je het voor het eerst moet doen. En vooral ook als je het gevoel hebt dat je het meteen moet kunnen.

Kijk een beetje uit naar de studenten om je heen. Doe soms wat minder een appèl op elkaar als je in een drukke tijd zit. Dan is je studententijd een mooie tijd waarin je mooie mensen ontmoet met eenzelfde doel in het leven. Je hebt tenslotte niet voor niets eenzelfde richting gekozen als opleiding.

Succes en tot de volgende keer!

11 reacties

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Dank voor je reactie. Het was zeker een fijne tijd! Binnenkort wil ik een master gaan doen, dan mag ik weer genieten van het zitten in de schoolbanken. Wel ben ik blij dat ik daarnaast werk en dat ik beter keuzes kan maken dan destijds!

  • Shauna Beantwoorden

   Gefeliciteerd met je afstuderen! Ik mis vooral het geïnspireerd raken door anderen die met hetzelfde bezig zijn als jij! Hoe is dat voor jou?

 1. Manon Beantwoorden

  Ik heb niet echt een studententijd gehad dus ik kan er niet echt over meepraten, ik denk wel dat het een bijzondere, drukke, maar toch wel leuke tijd is.

 2. Mariëlle | Me-licious Beantwoorden

  Soms vind ik het jammer dat ik altijd zo hard leerde in mijn studententijd en niet wat meer genoten heb van de vrijheid die ik toen had. Nu werk ik 5 dagen in de week, dus is het wat lastiger om spontaan dingen te plannen. Toen had ik er wel de tijd voor, maar ik was liever aan het leren. Klinkt gek hé?

 3. Liset Beantwoorden

  Ik vond studeren best pittig! Net wat je zegt; je hebt een eigen woning, je moet naar colleges, opdrachten maken, studeren, ook nog eens erbij werken en een sociaal leven leiden. Druk, druk! Ik vind het werken veel fijner, het is veel meer afgekaderd en zit niet meer tot ’s nachts te studeren, haha.

 4. kristof Beantwoorden

  De studententijd was met voorsprong de leukste tijd uit mijn leven. Je leert nieuwe mensen kennen, er zijn iedere dag wel feestjes ( voor Corona ), is het geen fuif, dan is het in een fakbar of kotfuif.

  Je hebt weinig verplichtingen, veel vrienden om u heen, tal van activiteiten, … op het ogenblik denk je dat het eeuwig zal blijven duren maar ineens word je wakker, en is het allemaal voorbij.

  Verplichtingen en verantwoordelijkheden nemen toe, sociale contacten verwateren en het is steeds moeilijker om nieuwe mensen te leren kennen. De sleur van het echte leven sijpelt langzaam maar zeker binnen.

  Geniet van deze speciale tijd want ooit zal je er met heimee naar terugkijken… die goede oude tijd en dan blijven alleen de goede herinneringen over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *