Waar je mee omgaat, daar raak je mee besmet

Waar je mee omgaat Blijven Leren

Illustratie gemaakt door Paperclear.nl

Je hebt deze uitspraak vast wel eens gehoord van je ouders of van een leraar. Anders heb ik de eer om het je als eerste te mogen delen. De uitspraak gaat erover dat je vergelijkbaar gedrag gaat laten zien als je met mensen om gaat. Dat kan in negatieve zin zo zijn, maar zeker ook in positieve zin. Hoe de mensen waar je mee om gaat je in positieve zin kunnen beïnvloeden, leg ik je uit in dit artikel. Lees je weer mee?

Ik merk aan mezelf dat ik sfeergevoelig ben. Op het moment dat ik met mensen contact heb die negatief zijn, word ik ook negatiever. Als ik optrek met mensen die gepassioneerd zijn en vol energie werken aan dingen, inspireert mij dat ook om er met overgave voor te gaan. Dit is een menselijk mechanisme. Ik deel 4 manieren om dit gegeven op een positieve manier in te zetten.

1. Zoek enthousiaste/gemotiveerde klasgenoten op

Zij hebben een positieve mindset ontwikkeld of ze krijgen het voor elkaar om ondanks tegenslagen, toch weer met frisse moed aan de slag te gaan. Daar kan jij van leren. Het zorgt ervoor dat ook jij als je er even doorheen zit, weer de kracht krijgt om door te gaan. Ook kan je meeliften op hun flow en gemakkelijker je werk gedaan krijgen.

2. Vind je huiswerkmaatje!

Als je kiest om om te gaan met mensen die school leuk vinden of met mensen die graag efficiënt werken (lees: tijdig beginnen met schoolwerk en plannen), helpt jou dat ook met je studieloopbaan. Misschien kunnen jullie wel samen huiswerk maken of even doorpakken in een tussenuurtje, zodat er geen huiswerk meer is! Kan je na school (samen) leuke dingen gaan doen. Beter, toch?

3. Misschien wel samen excelleren?

Wanneer je iemand gevonden hebt die net zo enthousiast is over school of je toekomstig beroep als jij, kan je samen met een excellentieprogramma mee doen. Vaak kosten zulke programma’s extra tijd, die je samen kunt doorbrengen om het voor elkaar te krijgen. Je hebt een maatje die je er even doorheen sleept als je het allemaal wat veel vindt, terwijl je het wel graag af wil ronden omdat je een extraatje op je diploma wil!

Zelf heb ik met een klasgenoot in de avonduren een cursus gevolgd waardoor ik nu extra bevoegdheden heb voor de klas. In m’n eentje had ik dat een stuk minder gemakkelijk volgehouden!

4. Samen een goede klik met de klas

Alle individuen en groepjes in de klas hebben invloed op elkaar en op de groepssfeer. Hoe meer klasgenoten positief zijn in een groep, hoe meer er gemotiveerd zijn in de klas, hoe beter dat is voor de werksfeer in de klas! Dat willen we bereiken toch? Dan wordt school echt leuk.

5. Leren van talenten van een ander

Stel je voor dat je iedere dag meeloopt met een ondernemer of een muzikant. Je krijgt elke dag mee met welke mindset hij/zij dingen oppakt en je kunt meekijken met het maken van muziek. Daar leer je van. Zo is het ook met klasgenoten. Als jouw klasgenoot goed kan plannen, zal je dat gaandeweg ook mee krijgen. Misschien heeft hij/zij wel een talent waar je van kunt meegenieten. Door te oefenen kan jij er zelf ook beter in worden. Daarvoor moet je natuurlijk wel open staan voor het leren van anderen, maar dat is een mindset die je zelf in de hand hebt.

Even een disclaimer: natuurlijk zijn vriendschappen niet te sturen. Dat wil ik ook niet zeggen met dit artikel. Wel hoop ik dat je ervoor kiest om bewust met positieve mensen om te gaan in de klas of dat je zelf ervoor kiest om een gemotiveerde leerling/student te zijn, zodat je vanuit een positieve flow je studieloopbaan doorloopt. Daar gaat het uiteindelijk om, toch? Bekijk ook wie er in je groep zitten die het lastiger vinden om mee te komen, misschien kan jij ze wel helpen?

Hoe ben jij als klasgenoot denk je? Zouden klasgenoten jou opzoeken omdat je enthousiast bent of juist om andere redenen? Kan het jou helpen om andere keuzes te maken als het gaat om met wie je om gaat in de klas? Let jij wel eens op wie er een steuntje in de rug zou kunnen gebruiken in de klas, hoe ga je daar mee om?

Wil je meer studentartikelen lezen, klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *