De zomer komt er weer aan – Anonieme Blogger

Deze zomer Blijven Leren

Het schooljaar is alweer bijna voorbij. Voor mij nog 6 weken te gaan en dan heb ik zomervakantie. Het wordt weer warmer, mensen gaan weer naar buiten. Mensen hebben weer zin om dingen te ondernemen, de zon gaat weer schijnen en we ontkomen er niet aan om met korte broeken en shirts te lopen. En juist daar hou ik totaal niet van. Ik heb een huidziekte. Psoriasis genaamd. Psoriasis is een ziekte waarbij je huid te snel verveld en dit zorgt voor rode vlekken over je hele lichaam verspreid. Ik heb ze dan ook overal, op mijn armen, benen, gezicht en buik.

En ik moet toegeven, soms is dat best moeilijk. Mensen kijken, mensen staren en mensen oordelen. Elke keer als de zomer eraan komt moet ik weer opnieuw over de drempel heen om met blote benen te durven lopen, want zodra je iets anders bent dan normaal dan kijken mensen, dan oordelen mensen. Waarom kijken mensen eigenlijk zo, als je anders bent dan normaal? Wat is eigenlijk normaal? Is het normaal om een perfect lichaam te hebben, dunnen benen, mooie benen, een mooie buik, een effen gezicht?

Reclames op tv

Laatst zat ik televisie te kijken en het viel me op dat in elke reclame het perfecte beeld wordt geschetst van wat de wereld ziet als maatstaf: een mooi en dun persoon. Zo wilt iedereen zijn eigenlijk. Bijna elk persoon heeft een perfect beeld in zijn of haar hoofd van hoe hij of zij wilt zijn. Ik zou bijvoorbeeld graag een egale huid willen hebben en wat dunnere benen. Maar als ik continu bezig ben met hoe ik zou willen zijn, word ik er niet gelukkiger van. Sterker nog, ik word er eerder ongelukkig van. Ik ben continu bezig met het vergelijken van mezelf met anderen. Als iemand langs loopt heb ik er meteen een gedachte bij, bijvoorbeeld: ‘Zo zou ik wel willen zijn, of zo zou ik totaal niet willen zijn’.

Ik ben heel goed in het mezelf wijs maken dan dunnere mensen gelukkiger zijn. Is dat waar? Totaal niet. Ik probeer mezelf elke keer de uitdaging te geven om mijzelf niet met anderen te vergelijken. Ook wil ik niet oordelen over andere mensen. Ik word er niet gelukkiger van en andere mensen worden er ook niet gelukkiger van.

Een mens trachten te begrijpen is zo moeilijk dat men hem gemakkelijkheid halve veroordeelt. – Georges van Acker

Schoonheidsideaalbeeld

Waarom heeft ‘de wereld’ een schoonheidsideaalbeeld geschetst voor ons als wereldbewoners? Waarom vergelijken we? Ik denk dat dit allemaal komt omdat we gelukkig willen zijn en we op zoek zijn naar geluk. Het klinkt zo cliché maar uiteindelijk gaat het om het innerlijk.

Mensen gaan je niet leuker vinden als je dun bent of als je een egale huid hebt. Ben jij met je vrienden om gegaan omdat ze er goed uit zien? Of omdat ze aardig zijn? De mensen die écht bij je ‘binnenkomen’ doen dit niet met hun geweldige kleding en hun mooie benen, maar met hun persoonlijkheid, met hun uitstraling en met hun lichaamshouding.

Metafoor

In de tijd van Sinterklaas hangen er overal mooie cadeaus. Althans, ze zien er mooi uit. Maar als je ze uitpakt zal je zien dat in de meeste mooie cadeaus gewoon een kartonnen doos zit. Ondanks dat het er supermooi uit ziet, is het geen mooi cadeau. Je hebt er niks aan. Het staat leuk maar that’s it.

Wat wil je liever zijn? Een doos met een mooi papiertje aan de buitenkant of een pakket met inhoud? Een mooie persoonlijkheid, met een mooie glimlach, open en liefdevol?

Het liefste zou ik het beide willen, want mensen zijn nou eenmaal geneigd om naar de buitenkant te kijken en te oordelen zonder dat ze weten wat voor persoon je bent. Maar uiteindelijk vind ik de persoonlijkheid zoveel belangrijker dan het uiterlijk. Dus uiteindelijk ben ik vele male liever die persoon met een mooi karakter en een mooie persoonlijkheid.

En jij?

Op de hoogte blijven

Op Blijven Leren geef ik studenten graag een podium. Twee Anonieme Bloggers zullen artikelen schrijven over wat zij zoal meemaken. Eerder schreef de ‘Anonieme Blogger’ al een artikel. Blijf jij het ook volgen?

4 reacties

 1. Ageeth Lahuis Beantwoorden

  Inderdaad. Het is heel jammer dat wij mensen vaak te weinig tijd nemen om de “cadeautjes” uit te pakken om te zien wat de inhoud is! Vervelend dat je zoveel last hebt van psoriasis. Sterkte ermee.

  • Shauna Bericht auteurBeantwoorden

   Dank je wel voor je reactie. We zouden inderdaad meer tijd moeten nemen om de cadeautjes uit te pakken. Ik sluit me daar bij aan!

 2. Carolien van de Hoef Beantwoorden

  Zeker jammer dat je zoveel last heb van Psoriasis. Maar het gaat erom wie je bent. Als wij ons niet mooi vinden omdat we een lelijke neus hebben, of je benen dikker zijn dan gemiddeld dan voelen we ons vaak geidentificeerd met ons lichaam. Maar je bent je lichaam niet, je hebt je lichaam.
  Jij bent en blijft prachtig met al je talenten en kwaliteiten. Jij bent lief, sterk, ijverig, mooi, slim en nog heel veel meer.
  Denk hieraan als je je even niet zo sterk voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *