Zelfregulatie in onderwijs: studenten begeleiden naar leven lang ontwikkelen

Zelfregulatie in een notendop Blijven Leren

Als onderwijsprofessionals zoeken we altijd naar manieren om onze studenten te helpen zich te ontwikkelen tot zelfstandige individuen. Het doel is niet alleen om kennis over te dragen, maar ook om vaardigheden te ontwikkelen die hen in staat stellen een leven lang te ontwikkelen, zowel binnen als buiten de school. Binnen ons college zijn we samen op zoek naar manieren om zelfregulatie te bevorderen en studenten de kans te geven om eigenaarschap te nemen over hun leerproces.

Waarom zelfregulatie?

Zelfregulatie is belangrijk bij het ontwikkelen van zelfstandigheid. Het gaat niet alleen om het vermogen om doelen te stellen, maar ook om het vermogen om je eigen leerproces actief te sturen. Dit betekent dat studenten in staat moeten zijn om te reflecteren op hun eigen handelen, zichzelf te motiveren, en zich aan te passen wanneer dat nodig is. Zelfregulatie is dus een essentieel onderdeel van even lang ontwikkelen omdat het studenten in staat stelt om zelfstandig te blijven ontwikkelen, ook buiten de schoolomgeving.

Binnen ons team hebben we geconstateerd dat veel van onze studenten moeite hebben met zelfregulatie. Dit uit zich op verschillende manieren, zoals het niet goed kunnen monitoren van hun eigen voortgang of het niet voldoende kunnen reflecteren op hun leerproces. Wij geloven dat als we hen helpen bij zelfregulatie, ze meer vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen en betere kansen krijgen om te slagen. Daarom willen we hen actief begeleiden in dit proces.

Wat heeft dit te maken met onze visie?

Als team willen we een aanpak ontwikkelen die aansluit bij de behoeften van onze studenten en hen de vaardigheden biedt om een leven lang te blijven ontwikkelen. We willen studenten niet alleen kennis bijbrengen, maar hen ook leren om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Dit betekent dat we hen niet alleen cognitieve kennis moeten bijbrengen, maar ook metacognitieve vaardigheden, zoals zelfreflectie en zelfbeheersing.

De vraag is: hoe geven we dit handen en voeten in de dagelijkse praktijk? Hoe integreer je zelfregulatie in je onderwijs, en wat past bij de specifieke behoeften van je studenten? Door inzicht te krijgen in wat onze doelgroep nodig heeft, kunnen we gerichter werken aan het ontwikkelen van zelfregulatievaardigheden. We hebben geleerd dat de studenten die wij onderwijzen soms moeite hebben met zelfregulatie, bijvoorbeeld door een gebrek aan zelfvertrouwen of onvoldoende inzicht in hun eigen leerproces. Dit is een belangrijke uitdaging, maar met gerichte begeleiding kunnen we hen helpen zich te ontwikkelen.

Het boek ‘Zelfregulatie in een notendop’ als inspiratie

Een mooie bron in dit proces is het boek ‘Zelfregulatie in een notendop’. Dit boek biedt praktische handvatten en inzichten voor het aanleren van zelfregulatie in het onderwijs. Het legt uit hoe we studenten kunnen ondersteunen bij het ontwikkelen van cognitieve en metacognitieve strategieën, en hoe we deze strategieën in de les kunnen integreren. Door studenten strategieën aan te leren zoals het stellen van concrete doelen, het plannen van hun werk en het monitoren van hun voortgang, kunnen we hen helpen actiever eigenaar te worden van hun leerproces.

Het boek biedt ook waardevolle tips voor het geven van constructieve feedback. Feedback is essentieel om studenten bewust te maken van hun voortgang en hen te helpen hun eigen leerproces beter te sturen. Het helpt hen te begrijpen wat goed gaat, maar ook waar verbetering mogelijk is zodat ze gericht kunnen bijsturen.

Wat vraagt dit van jou als docent en team?

Het succesvol implementeren van zelfregulatie in de school vraagt om een doordachte aanpak. Als team moeten we gedeelde beelden ontwikkelen over wat zelfregulatie is en hoe we dit in onze onderwijspraktijk kunnen integreren. Dit betekent niet alleen dat we zelfregulatie in de lessen moeten verwerken, maar ook dat we een cultuur creëren waarin zelfregulatie en eigenaarschap gewaardeerd worden.

Als docent is het belangrijk om te begrijpen dat zelfregulatie niet iets is wat studenten van nature ontwikkelen. Het moet aangeleerd worden en dat vraagt om tijd en herhaling. Het is een proces dat stapsgewijs moet worden opgebouwd. Dit vraagt om actieve begeleiding en coaching. Door studenten te coachen, kunnen we hen niet alleen leren hoe ze hun doelen kunnen stellen, maar ook hoe ze hun voortgang kunnen monitoren, hoe ze zichzelf kunnen bijsturen wanneer dat nodig is, en hoe ze hun motivatie kunnen behouden. Hiervoor het is van belang dt we reflectiemomenten creëren waarin studenten terugkijken op hun leerproces.

Reflectievragen

Elk blog sluit ik af met een aantal reflectievragen waarmee je zelf aan de slag kunt in jouw onderwijspraktijk. Heb jij een antwoord op deze reflectievragen? Wil je jouw ervaringen delen in een community? Dat kan via de Blijven Leren Academy.

1. Hoe pas ik zelfregulatie toe in mijn eigen onderwijspraktijk?
2. Welke specifieke strategieën kan ik gebruiken om studenten meer eigenaarschap te geven over hun leerproces?
3. Wat zou er veranderen in mijn lespraktijk als ik meer focus op zelfregulatie en eigenaarschap?
4. Welke ondersteuning heb ik nodig van mijn collega’s of leidinggevenden om zelfregulatie effectiever te implementeren?

Wil je meer over het boekje weten? Hier kun je het aanschaffen.

Leuk dat je er weer bij was, tot de volgende!

Word ook onderdeel van de Blijven Leren Community!

Hi, ik ben Shauna! Ik help gepassioneerde en nieuwsgierige onderwijsmakers om met vertrouwen en energie tot goed onderwijs te komen. Onze studenten verdienen het beste, en dat begint bij onderwijsprofessionals die met plezier en vanuit overtuiging werken. In de Blijven Leren Community delen we inzichten, reflecteren we op complexe uitdagingen en delen we denkrichtingen die het verschil kunnen maken. Volg Blijven Leren op Instagram en LinkedIn en praat met ons mee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *