Naar de inhoud springen
Menu
  • Docenten
    • Didactiek en lesideeën
    • Digitale didactiek/blended learning
    • Loopbaanbegeleiding/mentorles
    • Omgaan met leerlingen
    • Zelfzorg en werkgeluk
    • Professionalisering en teamleren
    • Boeken of werkvormkaarten
  • Studenten
    • Studietips
    • Studentverhalen
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Downloads
  • Diensten en Samenwerken
  • Over Shauna
    • Contact
    • In de media
  • Archief
  • Zoeken
  • Docenten
    • Didactiek en lesideeën
    • Digitale didactiek/blended learning
    • Loopbaanbegeleiding/mentorles
    • Omgaan met leerlingen
    • Zelfzorg en werkgeluk
    • Professionalisering en teamleren
    • Boeken of werkvormkaarten
  • Studenten
    • Studietips
    • Studentverhalen
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Downloads
  • Diensten en Samenwerken
  • Over Shauna
    • Contact
    • In de media
  • Archief
Blijven Leren

Algemene voorwaarden

In dit document vind je de Algemene Voorwaarden van Blijven Leren.

Algemene Voorwaarden Blijven Leren 2020Download

blijvenleren_academy

nieuw instagramaccount

blijvenleren_academy
Het zijn de kleine dingen, die een groot verschil Het zijn de kleine dingen, die een groot verschil maken ✨ Maak het wekelijks inplannen van zelfzorg activiteiten vaste prik. Schrijf ze bijvoorbeeld op een weekplanner. Welke activiteiten komen bij jou wekelijks terug?

Oh, en voor als je je afvraagt wat ik aan het scrollen ben. Ik zocht ter inspiratie een artikel op waar ik me komende week in wil verdiepen met het thema maatwerk 🥳

#onderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #zelfzorg #ontspanning #startschooljaar #beroepsonderwijs #leraar #lesgeven
In de zomervakantie ben je lekker aan het uitruste In de zomervakantie ben je lekker aan het uitrusten en houd je alles wat met onderwijs te maken hebt het liefst nog eventjes buiten de deur. Maar nu je weer mag beginnen, is het heerlijk om weer te luisteren naar gesprekken over onderwijs. Althans, als je het mij vraagt 😌

Vlak voor de zomer had ik de eer om in gesprek te gaan met Sander Denneman voor de podcast van @thiememeulenhoff 🥳 In de podcastserie “Uit liefde voor het vak” komen steeds andere gasten aan bod en wordt gesproken over het beroepsonderwijs. 

En waar hadden we het zoal over? We gingen in gesprek over didactiek, trends, voorbeelden van het heden en het verleden uit het beroepsonderwijs. Daarnaast bespraken we kort mijn rol als opleidingsmanager in het mbo, hoe wij samenwerken met de beroepspraktijk, hoe we bezig zijn met maatwerk en welke zoektocht we nog af te leggen hebben. En ik beantwoordde stellingen waaronder of we AI moeten integreren in het onderwijs of juist niet… 

Altijd spannend om ‘on the spot’ te antwoorden, superleuk om terug te horen. Dank voor de uitnodiging!

Ik vind het leuk als je meeluistert! Je kunt de aflevering checken via Spotify 🥳

Later luisteren? Sla de post even op ✅

#onderwijs #blijvenleren #beroepsonderwijs #mbo #ditismbo #lesgeven
Veel docenten zijn nu de onderwijsperiode aan het Veel docenten zijn nu de onderwijsperiode aan het uitdenken. Ik deed dat altijd aan de hand van een periodeplanning. Aan de hand van de leeruitkomsten van een periode, die bij een leereenheid passen, maakte ik een weekindeling. Daarin verwerkte ik de kennis en vaardigheden die studenten zouden (aan)leren en ook welke houding je van ze mag verwachten in het werkveld. 

Vaak koos ik dan voor een opbouw waarin spaced practice verwerkt zat. En ik leg je graag uit wat dat is 😄 

Het is een van de meest effectieve strategieën bij leren. Je spreidt hierbij de leermomenten in de tijd en geeft de studenten de tijd om verbindingen te leggen tussen verschillende concepten en ideeën. Door deze verbindingen zullen de studenten het geleerde gemakkelijker kunnen ophalen uit hun geheugen. 

Simpelgezegd zorg je bij spaced practice voor herhaling. Het maakt uit of je stapsgewijs naar een examen toewerkt en vaker concepten (mogelijk in verschillende contexten) herhaalt of dat je de leerstof in 1x in de hoofden van je studenten probeert te krijgen met een eenmalige stevige examentraining.

Hoe kun je dit aanpakken? 
1. 𝘌𝘭𝘬𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘬 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘶𝘬𝘫𝘦 𝘭𝘦𝘴𝘴𝘵𝘰𝘧 𝘩𝘦𝘳𝘩𝘢𝘭𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘷𝘰𝘳𝘪𝘨𝘦 𝘭𝘦𝘴𝘴𝘦𝘯. Dit kun je doen met vragen die je willekeurig pakt of een terugblik waar je in deze les op voortborduurt met nieuwe kennis of vaardigheden. 
2. 𝘐𝘯 ‘𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦’ 𝘱𝘦𝘳𝘪𝘰𝘥𝘦𝘴 𝘭𝘦𝘴𝘴𝘵𝘰𝘧 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘳𝘥𝘦𝘳 𝘩𝘦𝘳𝘩𝘢𝘭𝘦𝘯. Dan kun je doen met quizzes of door expliciete verwijzingen te maken naar eerder onderwezen leerstof. Het is ook slim om te werken met checklists en samenvattingen.

Hoe zorg jij ervoor dat je de leermomenten spreidt? Deel handige tips of werkvormen in de comments! 💭 

Handige post? Sla hem op! ✅

#onderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #voortgezetonderwijs #beroepsonderwijs #lesgeven #didactiek
Ieder jaar weer vraag ik mezelf het af… Hoe houd Ieder jaar weer vraag ik mezelf het af… Hoe houd ik dat fijne vakantiegevoel vast? 🤔 Telkens bedenk ik goede voornemens en toch overvalt de hectiek van het onderwijs je weer. Keer op keer. En toch is het dit jaar anders. Dat heb ik bij deze namelijk besloten.

Ik merk namelijk dat al die goede voornemens, niet volledig zijn weggevaagd. In coronatijd besloot ik gezonder te gaan eten en veel goede eetgewoonten van die tijd zijn blijven hangen. Ook wéét ik nu wáárom, als ik met de zoveelste suikerdip zit te mokken op het werk. Het is geen verrassing als ik niet scherp ben en wat sneller voel dat dingen me raken, want ik weet dan precies wat ik de afgelopen dagen of weken niet goed heb gedaan. 

Dus ook jij mag jezelf dit schooljaar weer gezonde gewoonten aanmeten. Bekijk het eens van de positieve kant… Met een beetje mazzel word je er een blijer mens van en in het ergste geval lukt het nu even niet, maar is er wel een route ontstaan die je later weer kan hervatten. 

En ja, dan is nu de hamvraag… Wat voor goede voornemens… Oké, ik deel hierbij die van mij. 

💛 Elke week wil ik (bij mooi weer, want ik ben nog niet zó gek) wandelen naar school. Goed voor de beweging, een fijne start van de dag en ook een heerlijk moment om de dag te verwerken op de terugweg. Daarvoor kies ik een dag uit waarbij ik weet dat ik niet om 8.30u stipt in een afspraak zit.
💛 Ik mediteer elke ochtend en sluit de dag af met 5 minuten ‘wind down’ van Headspace. Van mezelf moet het nu ook in de weekenden beter, want vooralsnog lijkt mijn brein dan te denken dat ik een totaal ander mens ben en dat mediteren ineens niet meer hoeft. 
💛 In gesprek met anderen probeer ik mijn impulsen beter te beheersen. Uit enthousiasme wilde ik vaak in een gesprek vervolgvragen stellen, dacht ik mee of ging ik op andere wijze op dingen in. Steeds meer focus ik me nu op alleen het luisteren. Zelf geeft me dit rust en ik merk dat de ander dat (vaak) ook heeft. Op een dag voer ik ontzettend veel gesprekken, en dit helpt om relaxed te blijven. 

Sla deze post op als je hem handig vindt ✅

#onderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #goedegewoonten #startschooljaar #beroepsonderwijs #lesgeven #voordeklas
Volgende week zijn de studenten weer in huis! De d Volgende week zijn de studenten weer in huis! De docenten hebben een introductieprogramma bedacht met wat informatie. De dagen staan vooral in het teken van kennismaken met elkaar en met hun studentcoach/studieloopbaanbegeleider. 

Ik weet nog dat ik als docent de lat erg hoog legde. Zo wilde ik direct alle namen weten, moesten de studenten helderheid hebben over hoe het jaar eruit ziet en hoe alles werkt binnen de school. Het liefst zou ik zien dat alle studenten een maatje gevonden hebben in de klas. Oh ja, en het streven was dat studenten die elkaar al kenden nu (weer) goed door een deur konden want op het mbo verwachten we een andere beroepshouding…

Inmiddels weet ik beter. Je komt namelijk van alles tegen in je groep. Student X weet het liefst van de hoed en de rand na de introductie, zodat ze het hele jaar kan uitdenken. Student Z wil er eigenlijk niet zijn. Je hebt student A en B die vooral lol willen trappen, en ook student C die ontzettend zenuwachtig is. School is voor hem namelijk even geleden en hij wil heel graag dat alles goed gaat. En zo zit er nog van alles tussenin. 

De realiteit is dat je programma veelzijdig kan zijn, en toch ga je het nooit voor iedereen helemaal goed doen. Daarbij komt dat de studenten - net als jij - ook even moeten landen.

Natuurlijk is het een aanrader om de namen snel te leren kennen. Doe verder gerust wat rustiger aan. Focus je op het maken van contact, ontdek wie je in de klas hebt en wat hun verhaal is. Voel aan of studenten elkaar al kennen, pols eventueel welke geschiedenis nuttig is om te onthouden. Geef informatie, want de inhoudelijke doelen kunnen de groep verbinden. En laat zien wie jij bent en wat ze aan jou zullen hebben dit jaar.

Oh ja, en als je je dan toch wil voorbereiden. Dan zou ik je de 5 tips die je op deze post leest aanraden. Op Blijvenleren.net kun je voldoende inspiratie vinden. 

Enjoy! 🥳

Sla deze post op als je hem handig vindt! ✅

#onderwijs #blijvenleren #mbo #beroepsonderwijs #mentor #slb #docent #studieloopbaanbegeleiding
Introductiedagen, de eerste lessen met je coachgro Introductiedagen, de eerste lessen met je coachgroep… Wat voor werkvormen of ijsbrekers kun je allemaal inzetten? Er is van alles mogelijk. Ik koos altijd een paar goede vormen en combineerde dat met beroepsgerelateerde zaken. Wat voor ervaringen hebben studenten al in de zorg? Welk beeld hebben ze van het beroep? Wat willen zij graag leren en waar kijken ze misschien een beetje tegenop? 

De groepsvorming is van groot belang. Je wil dat studenten zich prettig voelen op school en dat ze op elkaar kunnen steunen in lastigere tijden. Er komt namelijk nogal wat op je af tijdens zo’n studie. Het is belangrijk om de groep een beetje te helpen bij die groepsvorming. Bijvoorbeeld met gebruik van ijsbrekers! En omdat elke groep anders is, is een goedgevulde rugzak aan werkvormen altijd prettig. Vandaar een aantal suggesties in deze post!🥳

- Naam En Eigenschap
- Het Geheime Woord
- Emoji-introductie
- Interview Je Klasgenoot
- Never Have I Ever Challenge
- Picture Me
- Vind Je Plek

Leuk aan ijsbrekers is dat je er zelf ook nuttige informatie opdoet over de studenten en de groepsdynamiek. Je kunt daarmee een beginsituatie schetsen wat je gedurende het jaar enorm gaat helpen. Welke werkvormen of ijsbrekers ga jij inzetten de komende week?💭

Handige tips? Sla de post op ✅

#onderwijs #blijvenleren #kennismaken #mentor #studieloopbaanbegeleider #loopbaanklas #werkvorm #startschooljaar #beroepsonderwijs
Yeeey! Ik las voor jullie 𝙯𝙚𝙡𝙛𝙧𝙚 Yeeey! Ik las voor jullie 𝙯𝙚𝙡𝙛𝙧𝙚𝙜𝙪𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙞𝙣 𝙚𝙚𝙣 𝙣𝙤𝙩𝙚𝙣𝙙𝙤𝙥 📚🙋🏼‍♀️ In het onderwijs wordt veel gesproken over het belang van het ontwikkelen van eigenaarschap bij leerlingen. En zo simpel is dat nog niet. Er bestaat een verband tussen eigenaarschap en zelfregulatie: eigenaarschap is het zichtbare gedrag dat mede het effect is van voldoende zelfregulering. Onder andere de mate van zelfregulatie bepaalt of en hoe de leerling verantwoordelijkheid kan nemen voor het eigen leerproces. Op Blijvenleren.net kun je in een blog meer lezen. Hierbij alvast wat highlights ☺️

𝙒𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙯𝙚𝙡𝙛𝙧𝙚𝙜𝙪𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙚𝙣 𝙬𝙚𝙡𝙠𝙚 𝙧𝙤𝙡 𝙝𝙚𝙚𝙛𝙩 𝙙𝙚 𝙡𝙚𝙧𝙖𝙖𝙧? 🤷🏼‍♀️
Op hoofdlijnen kun je zeggen dat zelfregulering het vermogen is om zelfstandig te handelen en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen in de context van een bepaalde situatie en/of omgeving, rekening houdend met de eigen capaciteiten. Het is een actief en constructief proces waarin leerlingen met de juiste begeleiding en ondersteuning van de leraar doelstellingen bepalen, zelfinitiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces.

𝙒𝙖𝙖𝙧𝙤𝙢 𝙨𝙥𝙧𝙚𝙚𝙠𝙩 ‘𝙕𝙚𝙡𝙛𝙧𝙚𝙜𝙪𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙞𝙣 𝙚𝙚𝙣 𝙣𝙤𝙩𝙚𝙣𝙙𝙤𝙥’ 𝙢𝙞𝙟 𝙖𝙖𝙣? 🥳
Je ziet in de uitgave terug welke theoretische basis hieraan ten grondslag ligt; er komt literatuur voorbij over leerstrategieën, executieve functies, motivatie, formatief handelen en feedback geven, reflecteren en deep learning. Ik vind het bewonderenswaardig hoe verschillende facetten van zelfregulatie voldoende de revue passeren in zo’n beknopte uitgave. De uitgave nodigt uit om je verder te verdiepen en is een perfect naslagwerk voor onderwijsteams die op gedegen wijze aan de slag willen met zelfregulatie bij hun leerlingen.

@onderwijsmaakjesamen dankjewel dat ik deze uitgave mocht lezen. Mooie inspiratie zo op deze zonnige dag! ☀️ 

#onderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #eigenaarschap #zelfregulatie #leesvoer #basisonderwijs #voortgezetonderwijs #beroepsonderwijs
Hoe zorg je voor een goede werk-privébalans? 🌟 Hoe zorg je voor een goede werk-privébalans? 🌟 Sinds dit schooljaar heb ik een andere baan. Als je wisselt van werkcontext vraagt dat altijd tijd om te acclimatiseren en om je draai te vinden. Je doet nieuwe indrukken op, leert veel bij, staat veel aan.

Waar ik eerder altijd en-en-en deed: en werken, en bloggen, en video’s maken, en veel tijd met familie en vrienden doorbrengen. Maak ik nu bewust keuzes. Dat is waar het om draait bij een goede werk-privébalans: je kunt je werkpatroon zodanig aanpassen dat je een ritme vindt waarin je je werk kunt combineren met je andere verantwoordelijkheden en behoeftes. Als je werkbelasting niet in evenwicht is met je privéleven, kan er stress ontstaan. 

Aan welke knoppen kan je draaien? Een paar suggesties:
1. 𝘔𝘢𝘢𝘬 𝘦𝘦𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘢𝘭 𝘫𝘦 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘯, 𝘷𝘦𝘳𝘢𝘯𝘵𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘩𝘦𝘥𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘩𝘰𝘦𝘧𝘵𝘦𝘴 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘬; 𝘻𝘰𝘸𝘦𝘭 𝘸𝘦𝘳𝘬𝘨𝘦𝘳𝘦𝘭𝘢𝘵𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘢𝘭𝘴 𝘱𝘳𝘪𝘷é. Reflecteer daarop: ben je tevreden met deze verhouding of zou je meer van het een willen doen en minder van het ander? Dit gaat over het stellen van prioriteiten, het maken van keuzes (daarbij grenzen aangeven) en aandacht hebben voor zelfzorg.
2. 𝘡𝘰𝘳𝘨 𝘦𝘳𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘸𝘦𝘳𝘬𝘵. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om productiever te werken, zodat je meer tijd over houdt voor wat er werkelijk toe doet voor jou. Dat gaat over bepaalde hacks om slimmer of sneller te werken of dingen die je kunt doen zodat je jezelf beter kunt focussen.
3. 𝘌𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦𝘦𝘳 𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘯𝘦𝘦𝘮 𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦. De kans is groot dat je nadat je voornemens hebt geformuleerd weer terugvalt in je oude patroon. Jezelf wekelijks een evaluatiemoment gunnen waarbij je even de week doorneemt en nagaat of je nog doet wat je zou willen, is belangrijk. In het onderwijs heb je perioden van piekbelasting en weinig balans, maar over de linie wil je wel een fijn patroon creëren.

Ik ben erg benieuwd naar jouw tips voor een goede balans. Deel je ze in de comments? ☺️

#onderwijs #voortgezetonderwijs #beroepsonderwijs #basisonderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #balans #productiviteit #zelfzorg
Volg Blijven Leren

Nieuwsbrief ontvangen

Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuwe online cursussen en e-books van Blijven Leren.

2,045 Subscribers
  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • Contact

Auteursrecht © 2023 Blijven Leren. Alle rechten voorbehouden.