Naar de inhoud springen
Menu
  • Docenten
    • Didactiek en lesideeën
    • Digitale didactiek/blended learning
    • Loopbaanbegeleiding/mentorles
    • Omgaan met leerlingen
    • Zelfzorg en werkgeluk
    • Professionalisering en teamleren
    • Boeken of werkvormkaarten
  • Studenten
    • Studietips
    • Studentverhalen
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Downloads
  • Diensten en Samenwerken
  • Over Shauna
    • Contact
    • In de media
  • Archief
  • Zoeken
  • Docenten
    • Didactiek en lesideeën
    • Digitale didactiek/blended learning
    • Loopbaanbegeleiding/mentorles
    • Omgaan met leerlingen
    • Zelfzorg en werkgeluk
    • Professionalisering en teamleren
    • Boeken of werkvormkaarten
  • Studenten
    • Studietips
    • Studentverhalen
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Downloads
  • Diensten en Samenwerken
  • Over Shauna
    • Contact
    • In de media
  • Archief
Blijven Leren

Downloads

Een van mijn doelstellingen is om jullie te inspireren met lesideeën en werkvormen. Als je een rugzak vol met ideeën hebt, helpt dat om met een goed gevoel voor de klas te staan. Zelf houd ik van simpele vormen die met een kleine aanpassing in te zetten zijn voor mijn eigen onderwijspraktijk. Op deze pagina deel ik een aantal printables (te printen formats). Klik op de afbeelding om het pdf te downloaden. Bekijk de algemene voorwaarden voor informatie over het intellectueel eigendom van deze downloads. Een werkvorm uitgeprobeerd in jouw les? Ik vind het leuk als je een foto of tekstje deelt met hoe het is geweest. Dat kan op Facebook of Instagram. Enjoy!

Ik bied veel mogelijkheden om voor langere tijd onderdeel te zijn van de professionalisering van jou of jouw team. Bekijk het aanbod hier.

Verschillende kennismakingsvormen

De volgende werkvormen kan je op verschillende manieren inzetten. De inhoud van het ganzenbord kan je telkens aanpassen. Je kunt het spel inzetten als manier om kennismaken te faciliteren, ook kan je het spel prima inzetten om met de lesstof aan de slag te gaan. Ik hoorde laatst van een docent dat hij het spel heeft ingezet om de leerstof terug te koppelen vlak voor de toets. Ook was er een docente die met de klas een ganzenbord heeft ontwikkeld met wat er die periode was behandeld. Zij betrok de klas erbij, waardoor ze nog actiever met de leerstof bezig waren.

De andere vormen zijn voornamelijk als kennismaking bedoeld. Laat studenten/leerlingen elkaar bijvoorbeeld voorstellen; zouden ze een goede inschatting kunnen maken op basis van hun eerste indruk? De vormen stimuleren onderling contact bij de studenten/leerlingen, wat de groepsdynamica ten goede komt. Je kunt ervoor kiezen om andere vragen te bedenken bij het dobbelspel of om een andere inventarisatie te doen in plaats van ‘een fijne klasgenoot’. De cirkelbrainstorm kan je gebruiken om jezelf voor te stellen of om een ander jou voor te laten stellen. Blijf nagaan welk doel je wil bereiken en bedenk dan welk middel daar goed bij past.

 

Ganzenbord Blijven Leren
Ganzenbord Blijven Leren
 
Stel mij eens voor Blijven Leren
Stel mij eens voor Blijven Leren
 
Een fijne klasgenoot Blijven Leren
Een fijne klasgenoot
Kennismakingsdobbelspel Blijven Leren
Kennismaking Dobbelspel
Kennismakingsbingo Blijven Leren
Kennismakingsbingo Blijven Leren
Cirkelbrainstorm Blijven Leren
Cirkelbrainstorm Blijven Leren

Exitcards/exittickets

Een goed einde van de les is belangrijk voor rust en regelmaat in de klas. Daarnaast is het een belangrijk moment om te kijken of de klas de leerstof begrepen heeft, of er nog vragen zijn, om de verdieping aan te brengen en om lessen aan elkaar te verbinden. Je kunt hiervoor exitcards of exittickets gebruiken. In het pdf met verschillende exit tickets staan 7 varianten die je kunt inzetten. Er zit een ontwerp in met een diagonale streep. Je kunt je leerlingen twee antwoorden op laten schrijven, op basis van de vragen die je zelf formuleert. Daarnaast zie je een ontwerp met ‘Mijn top 5’, die kan ook over verschillende dingen gaan. De ‘To-Do’-lijst kun je gebruiken om leerlingen acties te laten bedenken bij hun project, ten aanzien van een toets of naar aanleiding van gekregen feedback. Bepaal je eigen doel!

Print voor elke leerling een kaart en geef ze de opdracht om antwoord te geven op wat er op de exitcard staat. Je kunt ze dit individueel laten doen of in groepjes. Beiden hebben zo voor- en nadelen. Individueel laten invullen kan handig zijn als je de informatie wil gebruiken om de les(sen) erna groepjes te maken ingedeeld op voorkennis of niveau. Door ze in groepjes aan de slag te zetten kan je bevorderen dat ze met elkaar in gesprek gaan over de lesstof, zodat ze weer een keer met elkaar herhalen wat er besproken is. Dat kan bijdragen aan het beklijven van de lesstof.

Exitcard smileys Blijven Leren
Exitcard smileys Blijven Leren
Exitcard 3-2-1 evaluatie Blijven Leren
Exitcard 3-2-1 evaluatie Blijven Leren
Exit-Ticket Blijven Leren
Pdf met verschillende Exit-tickets op post-it formaat Blijven Leren
 

Formats voor overzicht en plannen

Zowel voor docenten als voor leerlingen is het van belang om overzicht te hebben. Gedurende een schooljaar komt er veel op je af. Het overzicht en planning van taken helpt je om in beeld te krijgen wat je dagelijks en wekelijks moet doen, ook kan je opschrijven welke andere taken ook nog een plek moeten krijgen in het overzicht. Print dit format en aantal keren en bepaal aan de hand van je rooster op welke dag je welke taken wil uitvoeren. Werk met data als je concreet wil zijn. Het format is bedoeld om een eerste overzicht te maken en deze taken weg te zetten op een specifieke dag in de week waardoor je rust en regelmaat creëert.

De morning dump helpt je om met een leeg hoofd te starten met je dag. De pagina kan je printen en ophangen bij je werkplek. ’s Morgens schrijf je op wat er in je hoofd zit en bepaal je of je er wat mee moet in je planning. Ook kan het je eraan herinneren dat er ook zaken zijn die je zou willen doen. Ruim je daar ook tijd voor in op je werkdag?

De wekelijkse to do list helpt je om een overzicht te maken van je werkzaamheden gedurende de week. Zowel door docenten als leerlingen te gebruiken.

 
Overzicht en planning van taken Blijven Leren
Overzicht en planning van taken Blijven Leren
 
Morning Dump Blijven Leren
Morning Dump Blijven Leren
 
Format Wekelijkse to do list Blijven Leren
Format Wekelijkse to do list Blijven Leren
 

Feedbackbladen & Toetsanalyseblad

Uit onderzoek is gebleken dat feedback een belangrijk onderdeel is van het leerproces. Het is wel belangrijk dat je op een goede manier feedback geeft, waardoor een ander het begrijpt en er daadwerkelijk iets mee kan. Je kunt daar verschillende manieren voor bedenken, aansluitend bij de leerstof die jij aanbiedt.

Op deze pagina deel ik een format feedback op vaardigheden, die redelijk uniform is. Je geeft aan om welke vaardigheid het gaat en specificeert per vraag/opdracht wat goed gegaan is, wat fout gegaan is en hoe de vaardigheid verbetert kan worden. Ik wil je aanraden om een duidelijke rubriek te ontwikkelen die je gebruikt bij het invullen van dit format. Je kunt dan vanuit een norm beschrijven wat een leerling nog kan verbeteren.

Het format feedback op verslag is bijna hetzelfde. Anders aan dit format is dat je gericht per onderdeel van het verslag feedback geeft. Ook hierbij is het wenselijk om vanuit een rubriek te werken waar de norm beschreven staat. Onderdelen kunnen opdrachten in het verslag zijn, evenals de verslagtechniek.

Het format toetsanalyse is bedoeld om een leerling inzicht te geven in wat er fout gegaan is bij het maken van een toets. Door concreet te benoemen waar het mis gegaan is, kan de leerling leren inzien wat er verkeerd gaat.

Het format Wat voor fouten? is voor de leerling. Aan de hand van de gegeven feedback kan de leerling kijken waar het mis gegaan is, zodat de leerling de volgende keer niet meer dezelfde fout maakt. Het is een format dat goed aansluit bij het leren-leren.

Je kunt deze formats als leraar invullen voor de leerling. Een andere optie is om klassikaal te bespreken wat er goed gegaan is en wat beter kan. Je geeft de leerling dan dit format en die maakt voor zichzelf aantekeningen.

 
Format feedback op vaardigheden Blijven Leren
Format feedback op vaardigheden Blijven Leren
Format feedback op verslag Blijven Leren
Format feedback op verslag Blijven Leren
Format toetsanalyse Blijven Leren
Format toetsanalyse Blijven Leren
 

Reflectie

Reflecteren is een belangrijke competentie. Het gaat erom dat je terugkijkt naar een eerdere situatie om daar vervolgens van te leren. Ook in je klas kan je met je leerlingen reflecteren. Door dat te doen, stimuleer je ze om van gebeurtenissen te leren en laat je zien dat leren iets is wat continu plaatsvindt. 

Met het format Mijn Reflectie kan je je leerlingen op verschillende situaties laten reflecteren. Je leerlingen bedenken waar ze tevreden over zijn, waar ze over twijfelen en wat ze graag beter hadden gedaan. Dit kan een individuele oefening zijn of je laat men eerst met elkaar de situatie bespreken om vervolgens dit document te gebruiken om de inzichten en gedachten te ordenen.

Het format Reflectievragen Blijven Leren is ideaal om in groepjes te gebruiken. Het is eigenlijk een soort intervisiemethode, maar dan spelenderwijs met losse kaarten. Print de kaarten en lamineer ze om ze te kunnen hergebruiken. De volgorde van de vragen staat niet vast en de vragen zorgen ervoor dat de situatie van allerlei kanten wordt belicht. Het is dus wel belangrijk dat de leerlingen voorafgaand een situatie in gedachten nemen. De inzichten kunnen bijvoorbeeld opgeschreven worden op het format dat hiervoor is genoemd. Je kunt het format dat ik nu ga toelichten gebruiken, ter voorbereiding op de werkvorm. 

Het format Reflectie voor intervisie gebruik je voordat je een intervisie doet met je leerlingen. Dit kan dus super goed gebruikt worden voor de vorm waarin je met de reflectiekaarten gaat werken. Het idee achter het format is dat leerlingen voordat ze een situatie inbrengen, rustig nadenken over een situatie die ze hebben meegemaakt. Je kunt je leerlingen allemaal het A4 laten invullen om ze vervolgens hun situatie voor te laten lezen. Aan de hand van die ronde, wordt bepaald welke situaties besproken zullen worden.

Je kunt het format Mijn eerste stagedag gebruiken om terug te kijken naar de eerste stageweek. De leerlingen schrijven op welke werkzaamheden ze hadden, wie hun collega’s zijn en hoe ze die hebben ervaren, wat ze hebben gedaan en wat ze hebben gezien. Deze reflectievragen helpen om een beeld te vormen van de eerste stage-ervaringen. De leerlingen kunnen uitwisselen hoe hun stage was. Je kunt op basis van de antwoorden doorvragen. Hoe was het om (XX) uit te voeren op je stage? Welke vragen heb je over jouw taken binnen je stage? Wat zou je van welke collega kunnen leren, denk je? 

Het format Hoe zet jij je energie in? is bedoeld om je leerlingen bewust te maken van hun ‘energieverbruik’. Waar gaat hun energie naar uit? Zijn ze daarmee tevreden of willen ze iets veranderen? Hoe kunnen ze daarin andere keuzes maken? In dit format is het energie inzetten neutraal. Je kunt er ook voor kiezen om te speken van energiegevers en energievreters. Maak daarvoor een vergelijkbaar format en pas het iets aan.

 
Format Mijn Reflectie Blijven Leren
Format Mijn Reflectie Blijven Leren
Format Reflectievragen Blijven Leren
Format Reflectievragen Blijven Leren
Format Reflectie voor intervisie
Format Reflectie voor intervisie
 
Mijn eerste stagedag
Format A4 Mijn eerste stagedag Blijven Leren
Blijven Leren energie inzetten
Format Hoe zet jij je energie in? Blijven Leren
 

Feestdagen/vieringen

Als de feestdagen eraan komen wordt er vaak van alles en nog wat georganiseerd binnen scholen. Met onderstaande downloads kun je aandacht besteden aan terugkijken en vooruitblikken. De eerste download is bedoeld om in tweetallen uit te voeren. Je laat je leerlingen met elkaar in gesprek gaan over het afgelopen – en het nieuwe jaar en vervolgens vertellen ze elkaars verhaal plenair. Deze werkwijze is speelser dan wanneer de leerlingen individueel werken en je stimuleert zo dat de leerlingen goed naar elkaar luisteren en ook interesse tonen in elkaars verhaal.

Bij het inspiratiebord kunnen je leerlingen creatief aan de slag met tijdschriften, afbeeldingen, tekeningen en teksten om hun doelen te formuleren voor volgend jaar. Je kunt deze opdracht prima koppelen aan leerdoelen voor het nieuwe stagejaar, wees creatief in toepassingsmogelijkheden!

Het kerstdobbelspel is een variant op het kennismakingsspel. De vragen zijn nu gebaseerd op terugkijken en vooruitblikken. Een leuke activerende werkvorm om het jaar af te sluiten. Kan prima onderdeel zijn van verschillende activiteiten in een afrondende mentorles voor de kerstvakantie. 

Het oud en nieuw format kun je voor verschillende zaken gebruiken. Leerlingen kunnen hun mooiste herinneringen van het jaar in de kerstballen schrijven of juist hun doelen voor het volgende jaar. Ook kunnen leerlingen elkaar complimenten geven door dat op een kerstbal van andermans papier te schrijven. Je kunt leerlingen laten inventariseren wat ze volgend jaar willen bijleren en hoe ze dat gaan doen. Het is net hoe jij de download wil inzetten.

 
Format Blijven Leren Kerstgesprek
Format Blijven Leren Kerstgesprek
 
Format Blijven Leren Inspiratiebord
Format Blijven Leren Inspiratiebord
 
Format Blijven Leren Kerstdobbelspel
Format Blijven Leren Kerstdobbelspel
Format Blijven Leren oud en nieuw
Format Blijven Leren oud en nieuw

Doelen stellen en evalueren in de klas

In het onderwijs werk je met doelen in de les. Je kiest voor leeractiviteiten die aansluiten bij de doelgroep en die ervoor zorgen dat de leerlingen de doelen behalen. Doelen heb je als klas, maar ook als individu. In een tijd waarin in het onderwijs steeds meer gekeken wordt naar individuele leertrajecten, waarin leerlingen steeds meer moeten kunnen bepalen aan welke doelen ze willen werken, is het handig om daar ook in je onderwijs aandacht aan te besteden. Dat kan op veel manieren. Ik deel een aantal downloads die laagdrempelig zijn en waar je mee kunt starten.

In het basisonderwijs wordt veel aandacht geschonken aan lezen; op school en thuis. Het format leesdoelen is een hulpmiddel om leerlingen te stimuleren om ook thuis te lezen.

Het format individuele doelen stellen in de klas is bedoeld om leerlingen na te laten denken over hun persoonlijke doelen. Dit kunnen doelen zijn voor hun persoonlijke ontwikkeling zoals bij mentorles, ook kan het gerelateerd zijn aan de lesstof van een periode. Bij de generieke vakken kan dit betekenen dat leerlingen verschillende doelen hebben ten aanzien van het rekenen of hun woordenschat. In het mbo kan dat betekenen dat leerlingen andere doelen hebben ten aanzien van hun werkzaamheden op de leerwerkplek. Het is belangrijk dat je een werkvorm gebruikt om de leerlingen eerst hun doelen te laten formuleren. Kom er vervolgens geregeld op terug en bepaal met de leerling per individueel geval wat kan helpen om het doel te behalen als dit niet gelukt is.

Het Format evaluatie einde van de dag  is een document wat je op groot papier kunt printen zodat je kunt inventariseren wat mensen mee hebben genomen uit de les. Dit is een alternatief op de exit-tickets. Je kunt het document ook projecten op het scherm (Smartboard of Digibord) en de leerlingen naar voren laten komen, zodat ze digitaal kunnen opschrijven wat ze is bijgebleven. Het is leuk om in de les daaropvolgend terug te komen op die punten, zodat de leerlingen meteen weer weten waar het de vorige week over gegaan is. Door dit persoonlijk (met naam) in te laten vullen, kan je ook per leerling zeggen wat ze hadden meegenomen waardoor je direct contact maakt met de klas.

Het Format Doelenroos kan je gebruiken voor verschillende doelen. Leerlingen kunnen zelf bovenaan de opsommingspunten een onderwerp schrijven met daarbij de doelen die ze daarvoor opstellen. Elke keer als een doel behaald is, kleuren ze een deel van de roos in. Je kunt bijvoorbeeld doelen hebben per vak, per vaardigheid, op het gebied van kennis,… Net waar de leerling aan wil werken of wat jij de leerling adviseert. Het is goed om de leerlingen deze doelen met gebruik van een werkvorm op te laten stellen en wekelijks te kijken hoe het gaat met de doelen. In het basisonderwijs kunnen de doelen op de doelenwand hangen, in het voortgezet onderwijs en mbo kunnen de ingevulde doelkaarten in een portfolio geplaatst worden.

Via Instagram kreeg ik de tip om een download te maken voor ‘wat er aan het einde van een les is blijven plakken’. Daar is het format blijven plakken voor gemaakt. Je kunt aan het einde van de les vragen of leerlingen daar hun leerwinst opplakken met gebruik van een post-it. Je kunt dit ook aan het einde van een lessenblok doen of nadat je themalessen hebt verzorgd.

Aan het einde van het schooljaar is het waardevol om te evalueren, hiervoor heb ik de formats evalueren schooljaar PO/VO/MBO ontwikkeld. Per onderwijsvorm een net iets anders vraagstelling om aan te blijven haken bij de doelgroep. Laat de leerlingen hem individueel invullen (eerst nog zonder naam) en in het lokaal ophangen. Kunnen we raden van wie welke is? Of laat de leerlingen hun jaar presenteren aan de hand van dit format, leuk om ze er ook beelden bij te laten verzamelen voor die presentatie. Uiteraard kan het ook als opdracht in een portfolio opgenomen worden.

Format Blijven Leren Leesdoelen​
 
Format individuele doelen stellen in de klas Blijven Leren
Format individuele doelen stellen in de klas Blijven Leren
 
Format evaluatie einde van de dag
 
Format Doelenroos Blijven Leren
Format Doelenroos Blijven Leren
Format Blijven Plakken
Format Blijven Plakken
Format Evalueren schooljaar PO
Format Evalueren schooljaar PO
 
Format Evalueren schooljaar VO/MBO
Format Evalueren schooljaar VO/MBO
 

Overige downloads voor in de les

De volgende downloads zijn van uiteenlopende aard. De kwaliteitencirkel is een middel om je studenten/leerlingen te helpen om een inschatting te maken van hun eigen kwaliteiten. Als tip wil ik je meegeven om de nabespreking zorgvuldig te doen. Studenten/leerlingen kunnen het lastig vinden om een norm te bepalen. Door hierover het gesprek te voeren, ontdekken ze meer waar ze goed in zijn en waar ze misschien nog in willen groeien. In mijn optiek is een dergelijke opdracht alleen relevant als je ook iets doet met de opgehaalde informatie. Denk dus voorafgaand aan de vorm na over wat je met de uitkomst wil doen.

De placemat is een oude goude werkvorm die je op veel manieren kunt inzetten. Ik heb er daarom voor gekozen om alleen ‘onderwerp’ in het midden te zetten, zodat je de studenten zelf kunt laten opschrijven waar het op dat moment over gaat. Je kunt de placemat individueel laten invullen, dan bedenk je 4 vragen (voor elke hoek 1) waar ze antwoord op zullen geven. Ook kan je de hoeken gebruiken voor groepswerk, dan werken ze dus in viertallen en heeft elke student een hoek tot zijn/haar beschikking om in te vullen. Dat kan handig zijn bij de inzet van coöperatieve werkvormen waarbij alle individuele studenten een ander onderdeel van een opdracht maken. Je kunt ook bepalen dat de studenten hun voorkennis ieder in hun eigen hoek schrijven. Laat de studenten als vervolg daarop onderstrepen wat de overeenkomsten en verschillen zijn. Ook deze vormen zijn bedoeld om vervolgens een klassikale terugkoppeling te doen of om een vervolgopdracht te doen waarbij de studenten de opgehaalde informatie verwerken.

De Kwaliteitenkaartjes kan je gebruiken tijdens je les om te inventariseren welke kwaliteiten de leerlingen zichzelf en anderen toebedelen. Door leerlingen ook op te laten schrijven hoe dat zichtbaar is, leren ze na te denken over hoe kwaliteiten eruit zien en dus hoe je dat zelf kunt laten zien aan anderen. Ook is de feedback zo concreet en meer waardevol.

Door stil te staan waar iedereen goed in is en dat van elkaar te weten, kan je gemakkelijker een appèl doen op de ander. Dit bespreekbaar maken in de klas en ook ergens visualiseren kan helpen als de klas of individuen in de klas ergens tegenaan lopen. Je kunt ze dan als leerkracht verwijzen naar een klasgenoot voor hulp. Ook kan je een werkvorm met kwaliteiten inzetten bij aanvang van een project of bij een samenwerkingsopdracht. Je kunt de leerlingen de opdracht geven om elkaars kwaliteiten te benutten tijdens het samenwerken zodat ze complementair aan elkaar leren werken. Deze kwaliteitenkaarten kan je evengoed gebruiken in een teamoverleg.

De download Cirkelbrainstorm is geïnspireerd op het boek ‘Denkbeelden’, hierover schreef ik ooit een artikel. Je kunt de leerlingen laten brainstormen en associëren met gebruik van de cirkelbrainstorm. Schrijf in het midden hetgeen waarover gebrainstormd of geassocieerd moet worden en laat ze dan eerst in de cirkel erbuiten opschrijven wat erbij hoort. In het vierkant kunnen ze input van klasgenoten verzamelen (en eventueel verwerken in de cirkel). Ook kunnen ze in het vierkant opschrijven wat er enigszins bijhoort en onthouden moet worden, maar eigenlijk beter bij een ander onderwerp hoort. Bij een nieuwe cirkelbrainstorm is er dan al wat voorwerk gedaan.

Placemat Blijven Leren
 
Format Kwaliteitencirkel
Kwaliteiten Blijven Leren
Kwaliteitenkaartjes Blijven Leren
 
Format Cirkelbrainstorm Blijven Leren
 
Kansen om te blijven leren
Format Kansen om (bij) te leren Blijven Leren
 
 

Handreflectie

De handreflectie is ontzettend simpel maar altijd een succes. Je kunt er een of twee gebruiken. Wanneer je er twee inzet kan je de leerling bijvoorbeeld de vergelijking laten maken tussen zichzelf en een ander. Welke gelijkenissen zijn er en hoe kan je elkaar vanuit kwaliteiten helpen? Op het format zie je waar de vingers voor staan. Koppel een vervolgopdracht aan de reflectie door wat met de opgehaalde informatie te doen. 

Format Handreflectie Blijven Leren
Format Handreflectie Blijven Leren

Interactieve posters

De volgende posters zijn goed om in te zetten als je op interactieve wijze wil polsen wat de beginsituatie is van de groep. Je kunt de posters door het lokaal hangen en de studenten/leerlingen stickers geven. Deze plakken ze op een plek op de poster. Ook kan je de poster op het digibord/smartboard projecteren. De studenten/leerlingen zetten dan digitaal een stip (gemakkelijk als je de opgehaalde informatie wil bewaren). De kracht zit hem in de nabespreking. Hierbij kan je:

  1. Nog meer informatie ophalen;
  2. De klas verbinden door de verbindende elementen te benoemen;
  3. Toelichten wat de uitkomst betekent (wat ga jij er mee doen als docent bijvoorbeeld);
  4. … Wat kan jij nog meer bedenken?

Je kunt deze werkvorm op verschillende manieren inzetten. Gaan ze meteen aan de slag? Laat je ze eerst met elkaar overleggen? Kijk bij de uitvoering naar wat je graag wil ophalen bij de klas en wat bij de klas past. Persoonlijk vind ik het sterk als je de opgehaalde informatie op een later moment terug laat komen. Bij het indelen van groepjes, bij het aanwijzen van experts tijdens de les of bij het vormgeven van je lesprogramma. Maak dit expliciet, dat geeft de vorm meer waarde.

Bekijk de posters en bedenk welke mooi passen in jouw onderwijspraktijk.

Zin in het nieuwe schooljaar

Zin in schooljaar Blijven Leren
Zin in schooljaar mbo
Zin in schooljaar Blijven Leren
Zin in schooljaar vo/po

Wat wil je leren?

Wat wil je leren? mbo
Wat wil je leren? vo/po

Waar ben jij goed in?

Waar ben jij goed in? mbo
Waar ben jij goed in? po
Waar ben jij goed in? vo

Houd het in de gaten

Ik zal geregeld nieuwe downloads delen. Gedurende het schooljaar heb ik vaak nieuwe inspiratie en dat zet ik graag om in goed vormgegeven formats. 

blijvenleren_academy

nieuw instagramaccount

blijvenleren_academy
Yeeey! Ik las voor jullie 𝙯𝙚𝙡𝙛𝙧𝙚 Yeeey! Ik las voor jullie 𝙯𝙚𝙡𝙛𝙧𝙚𝙜𝙪𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙞𝙣 𝙚𝙚𝙣 𝙣𝙤𝙩𝙚𝙣𝙙𝙤𝙥 📚🙋🏼‍♀️ In het onderwijs wordt veel gesproken over het belang van het ontwikkelen van eigenaarschap bij leerlingen. En zo simpel is dat nog niet. Er bestaat een verband tussen eigenaarschap en zelfregulatie: eigenaarschap is het zichtbare gedrag dat mede het effect is van voldoende zelfregulering. Onder andere de mate van zelfregulatie bepaalt of en hoe de leerling verantwoordelijkheid kan nemen voor het eigen leerproces. Op Blijvenleren.net kun je in een blog meer lezen. Hierbij alvast wat highlights ☺️

𝙒𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙯𝙚𝙡𝙛𝙧𝙚𝙜𝙪𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙚𝙣 𝙬𝙚𝙡𝙠𝙚 𝙧𝙤𝙡 𝙝𝙚𝙚𝙛𝙩 𝙙𝙚 𝙡𝙚𝙧𝙖𝙖𝙧? 🤷🏼‍♀️
Op hoofdlijnen kun je zeggen dat zelfregulering het vermogen is om zelfstandig te handelen en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen in de context van een bepaalde situatie en/of omgeving, rekening houdend met de eigen capaciteiten. Het is een actief en constructief proces waarin leerlingen met de juiste begeleiding en ondersteuning van de leraar doelstellingen bepalen, zelfinitiatief tonen en verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leerproces.

𝙒𝙖𝙖𝙧𝙤𝙢 𝙨𝙥𝙧𝙚𝙚𝙠𝙩 ‘𝙕𝙚𝙡𝙛𝙧𝙚𝙜𝙪𝙡𝙖𝙩𝙞𝙚 𝙞𝙣 𝙚𝙚𝙣 𝙣𝙤𝙩𝙚𝙣𝙙𝙤𝙥’ 𝙢𝙞𝙟 𝙖𝙖𝙣? 🥳
Je ziet in de uitgave terug welke theoretische basis hieraan ten grondslag ligt; er komt literatuur voorbij over leerstrategieën, executieve functies, motivatie, formatief handelen en feedback geven, reflecteren en deep learning. Ik vind het bewonderenswaardig hoe verschillende facetten van zelfregulatie voldoende de revue passeren in zo’n beknopte uitgave. De uitgave nodigt uit om je verder te verdiepen en is een perfect naslagwerk voor onderwijsteams die op gedegen wijze aan de slag willen met zelfregulatie bij hun leerlingen.

@onderwijsmaakjesamen dankjewel dat ik deze uitgave mocht lezen. Mooie inspiratie zo op deze zonnige dag! ☀️ 

#onderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #eigenaarschap #zelfregulatie #leesvoer #basisonderwijs #voortgezetonderwijs #beroepsonderwijs
Sta op als … ☺️ een simpele werkvorm waar je Sta op als … ☺️ een simpele werkvorm waar je verschillende kanten mee op kunt. Je kunt de werkvorm gebruiken ter kennismaking, maar ook om andere dingen te peilen bij je leerlingen. Gisteren maakte ik een post over groepsvorming en dat het goed is om daar weer oog voor te hebben na het vrij-zijn in de kerstvakantie. Deze werkvorm kun je ook inzetten om de vakantieverhalen uit te wisselen.

Ik geef je een paar suggesties om de werkvorm in te zetten:
⭐️ vakantieverhalen uitwisselen: stap op als … je veel geslapen hebt deze vakantie, je *naam van een film* hebt gekeken in de vakantie, je iets voor het eerst gedaan hebt deze vakantie… 
⭐️ als kennismaking: sta op als … je een bijbaan hebt, je een huisdier hebt, je broers hebt, je met de fiets naar school komt, je graag voetbal kijkt, je een andere opleiding hebt gedaan voordat je bij ons in de klas kwam…
⭐️ stage-ervaringen uitwisselen: sta op als … je op stage zelfstandig een activiteit hebt uitgevoerd, je een compliment hebt gekregen van je stagebegeleider, je jouw leerdoelen al op stage hebt besproken, je onlangs een leuke situatie hebt meegemaakt op je stage…

Hoe pak je het aan?
1. Laat alle leerlingen in een kring zitten.
2. Noem een aantal stellingen (zie hierboven een aantal mogelijkheden)
3. Vraag bij de leerlingen die opgestaan zijn even kort door, zodat je elkaar beter leert kennen of omdat de leerlingen dan een stageverhaal of antwoord over de lesstof kunnen toelichten.

Tip! Doe zelf ook mee als het gaat om een kennismakingsactiviteit! Ook leuk om leerlingen stellingen te laten bedenken. Iets voor jou? 
Sla hem op ✅ Deel jouw werkvorm onder de hashtag #werkvormensparen waar we onze werkvormen met elkaar delen!

#onderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #groepsvorming #lesidee #werkvorm
De fasen van de groep, daar zijn ze weer 😌 Het De fasen van de groep, daar zijn ze weer 😌 Het is een misvatting om te denken dat je groep nu helemaal gevormd en ‘klaar’ is. De vorming van een groep verloopt via een aantal stadia en is een cyclisch proces. Na een periode van vrij-zijn, zoals een kerstvakantie, is de groep niet meteen helemaal veranderd. Toch is het wel aardig om weer even expliciet stil te staan bij de bestaande routines. Zorg weer voor een veilig (leer)klimaat door voorspelbaarheid te creëren en kaders te bieden.

Als het gaat om groepsvorming… De vorming van een groep leerlingen verloopt via een aantal stadia. In elke fase heeft de groep bepaalde behoeftes tot verdere vorming. ⁠

De fasen kort op een rij:
* Forming: oriënteren en (opnieuw) kennismaken met elkaar
* Storming: strijden om invloed, de verhoudingen worden duidelijk
* Norming: gemeenschappelijke normen en ongeschreven regels worden bepaald
* Performing: de groep is klaar voor het werken
* Adjourning: afscheid nemen (einde jaar of samenwerking)

Op Blijvenleren.net schreef ik een artikel over groepsvorming: ‘Wijzer in groepsvorming (activiteiten en tips)’. Klik op de link in mijn bio en vervolgens op ‘Alle artikelen Blijven Leren’. Daar zal je hem vinden 😁 Hoe ga jij na de kerst weer aandacht besteden aan groepsvorming?

#blijvenleren #blijvenlerenacademy #voortgezetonderwijs #beroepsonderwijs #basisonderwijs #groepsvorming #groepsdynamiek
Ben je bekend met spaced practice? 😁 Dit is een Ben je bekend met spaced practice? 😁 Dit is een van de meest effectieve strategieën bij leren. Je spreidt hierbij de leermomenten in de tijd en geeft de leerlingen de tijd om verbindingen te leggen tussen verschillende concepten en ideeën. Door deze verbindingen zullen de leerlingen het geleerde gemakkelijker kunnen ophalen uit hun geheugen. Simpelgezegd zorg je bij spaced practice voor herhaling. Het maakt uit of je stapsgewijs naar een examen toewerkt en vaker concepten (mogelijk in verschillende contexten) herhaalt of dat je de leerstof in 1x in de hoofden van je leerlingen probeert te krijgen met een eenmalige stevige examentraining.

Hoe kun je dit aanpakken? 
1. 𝘌𝘭𝘬𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘬 𝘦𝘦𝘯 𝘴𝘵𝘶𝘬𝘫𝘦 𝘭𝘦𝘴𝘴𝘵𝘰𝘧 𝘩𝘦𝘳𝘩𝘢𝘭𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘷𝘰𝘳𝘪𝘨𝘦 𝘭𝘦𝘴𝘴𝘦𝘯. Dit kun je doen met vragen die je willekeurig pakt of een terugblik waar je in deze les op voortborduurt met nieuwe kennis of vaardigheden. 
2. 𝘐𝘯 ‘𝘯𝘪𝘦𝘶𝘸𝘦’ 𝘱𝘦𝘳𝘪𝘰𝘥𝘦𝘴 𝘭𝘦𝘴𝘴𝘵𝘰𝘧 𝘷𝘢𝘯 𝘦𝘦𝘳𝘥𝘦𝘳 𝘩𝘦𝘳𝘩𝘢𝘭𝘦𝘯. Dan kun je doen met quizzes of door expliciete verwijzingen te maken naar eerder onderwezen leerstof. Het is ook slim om te werken met checklists en samenvattingen.

Hoe zorg jij ervoor dat je de leermomenten spreidt? Deel handige tips of werkvormen in de comments! 💭

#onderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #basisonderwijs #voortgezetonderwijs #beroepsonderwijs #lesgeven #didactiek
Hoe zorg je voor een goede werk-privébalans? 🌟 Hoe zorg je voor een goede werk-privébalans? 🌟 Sinds dit schooljaar heb ik een andere baan. Als je wisselt van werkcontext vraagt dat altijd tijd om te acclimatiseren en om je draai te vinden. Je doet nieuwe indrukken op, leert veel bij, staat veel aan.

Waar ik eerder altijd en-en-en deed: en werken, en bloggen, en video’s maken, en veel tijd met familie en vrienden doorbrengen. Maak ik nu bewust keuzes. Dat is waar het om draait bij een goede werk-privébalans: je kunt je werkpatroon zodanig aanpassen dat je een ritme vindt waarin je je werk kunt combineren met je andere verantwoordelijkheden en behoeftes. Als je werkbelasting niet in evenwicht is met je privéleven, kan er stress ontstaan. 

Aan welke knoppen kan je draaien? Een paar suggesties:
1. 𝘔𝘢𝘢𝘬 𝘦𝘦𝘯 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘻𝘪𝘤𝘩𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘢𝘭 𝘫𝘦 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘯, 𝘷𝘦𝘳𝘢𝘯𝘵𝘸𝘰𝘰𝘳𝘥𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬𝘩𝘦𝘥𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘩𝘰𝘦𝘧𝘵𝘦𝘴 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘸𝘦𝘦𝘬; 𝘻𝘰𝘸𝘦𝘭 𝘸𝘦𝘳𝘬𝘨𝘦𝘳𝘦𝘭𝘢𝘵𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘢𝘭𝘴 𝘱𝘳𝘪𝘷é. Reflecteer daarop: ben je tevreden met deze verhouding of zou je meer van het een willen doen en minder van het ander? Dit gaat over het stellen van prioriteiten, het maken van keuzes (daarbij grenzen aangeven) en aandacht hebben voor zelfzorg.
2. 𝘡𝘰𝘳𝘨 𝘦𝘳𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵𝘪𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘸𝘦𝘳𝘬𝘵. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om productiever te werken, zodat je meer tijd over houdt voor wat er werkelijk toe doet voor jou. Dat gaat over bepaalde hacks om slimmer of sneller te werken of dingen die je kunt doen zodat je jezelf beter kunt focussen.
3. 𝘌𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦𝘦𝘳 𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘯𝘦𝘦𝘮 𝘢𝘤𝘵𝘪𝘦. De kans is groot dat je nadat je voornemens hebt geformuleerd weer terugvalt in je oude patroon. Jezelf wekelijks een evaluatiemoment gunnen waarbij je even de week doorneemt en nagaat of je nog doet wat je zou willen, is belangrijk. In het onderwijs heb je perioden van piekbelasting en weinig balans, maar over de linie wil je wel een fijn patroon creëren.

Ik ben erg benieuwd naar jouw tips voor een goede balans. Deel je ze in de comments? ☺️

#onderwijs #voortgezetonderwijs #beroepsonderwijs #basisonderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #balans #productiviteit #zelfzorg
Wat post ik vlak voor 2023? Natuurlijk iets over z Wat post ik vlak voor 2023? Natuurlijk iets over zelfzorg ☺️ Om met een goed gevoel voor de klas te kunnen staan, heb je een fijne werk-privebalans nodig. Je bent druk, je werkt in een omgeving met veel prikkels, er wordt voortdurend een appèl op je gedaan. Vaak ben je ook (emotioneel) betrokken bij je leerlingen en bij je collega’s. Dat is intensief. ⁠
⁠
Hoe zorg je ervoor dat:⁠
- Je even afschakelt? ⁠
- Je even ‘uit het hoofd’ komt?⁠
- Je je fit voelt?⁠
- Je doet waar jij zin in hebt?⁠
- … Vul maar in.⁠
⁠
Dat doe je bijvoorbeeld door je zelfzorg in te plannen. Zelfzorg gaat verder dan ‘me-time’. Echt voor jezelf zorgen betekent dat je activiteiten plant die bijdragen aan jouw welzijn. Je neemt bijvoorbeeld elke dag de tijd om wat te lezen, je gunt jezelf elke dag een pauze met een gezonde lunch. Of je plant elke week een avondje in waarbij je iets doet waar jij je goed bij voelt. Whatever that may be ☺️ 

Zelfzorg bestaat uit verschillende dimensies: 
- Fysieke zelfzorg
- Emotionele zelfzorg
- Sociale zelfzorg
- Spirituele zelfzorg
- Intellectuele zelfzorg

In deze post (geinspireerd op een post van @thefabstory) deel ik een aantal manieren om voor jezelf te zorgen. Wat ga jij voor jezelf inplannen?⁠ Hoe zorg jij voor jezelf? Laat het weten in de comments 💭 

#onderwijs #blijvenleren #blijvenlerenacademy #basisonderwijs #voortgezetonderwijs #beroepsonderwijs #zelfzorg
Hoe behoud je je focus? 🤔 Een zeer relevante vr Hoe behoud je je focus? 🤔 Een zeer relevante vraag. In het onderwijs werk je vaak in kantoortuinen met veel afleiding en omgevingsgeluid. Er komt veel op je af; onderbrekingen van collega’s en leerlingen. Ook is er vaak weinig tijd voor focustaken zoals lessen voorbereiden, administratie en het beantwoorden van complexere mails.

Ik las een boek over focussen, waar ik een aantal tips uit haalde✨
1. 𝘞𝘦𝘳𝘬 𝘪𝘯 (𝘧𝘰𝘤𝘶𝘴)𝘣𝘭𝘰𝘬𝘬𝘦𝘯. Maak ruimte voor deze blokken en werk aan specifieke taken. Ik maakte altijd blokken voor lesvoorbereidingen, om overleggen voor te bereiden, voor administratieve zaken en voor nakijkwerk.
2. 𝘝𝘰𝘰𝘳𝘬𝘰𝘮 𝘥𝘢𝘵 𝘫𝘦 𝘵𝘢𝘬𝘦𝘯 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘸𝘪𝘴𝘴𝘦𝘭𝘦𝘯. Taskswitching vraagt veel van je brein. Blijf in de blokken werken en maak je werkzaamheden af voordat je aan een volgend ding begint.
3. 𝘕𝘦𝘦𝘮 𝘷𝘰𝘭𝘥𝘰𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘳𝘶𝘴𝘵. Dit doe je in een goede werk- privebalans en op het werk zelf. Werk niet te lang aaneengesloten, zorg voor tussendoor momentjes en geef je brein soms ook even rust.
4. 𝘞𝘦𝘳𝘬 𝘪𝘯 𝘦𝘦𝘯 𝘳𝘶𝘪𝘮𝘵𝘦 𝘮𝘦𝘵 𝘷𝘰𝘭𝘥𝘰𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘻𝘶𝘶𝘳𝘴𝘵𝘰𝘧. 
5. 𝘔𝘢𝘢𝘬 𝘵𝘶𝘴𝘴𝘦𝘯𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘸𝘢𝘯𝘥𝘦𝘭𝘪𝘯𝘨. De rustmomenten tussendoor kunnen ook kleine wandelingetjes zijn. Even naar een collega of een rondje door de wijk waarbij je ook direct een frisse neus haalt. Het voelt meestal alsof je er geen tijd voor hebt, per saldo ben je vaak productiever na het wandelingetje dan als je door blijft gaan… Dus toch de moeite waard! 

Ik gun jullie in 2023 veel productiviteit en focus 😁 Wat helpt jou om je te focussen? Leuk als je dit lijstje in de comments aanvult met jouw tips! 

#onderwijs #productiviteit #blijvenleren #blijvenlerenacademy #focus #basisonderwijs #voortgezetonderwijs #beroepsonderwijs
⚡️In februari verzorgde ik weer een inspiratie ⚡️In februari verzorgde ik weer een inspiratiesessie digitale tools, maar dit keer bij Curio in Breda! Ik werd hartelijk ontvangen en had een prachtig lokaal tot m’n beschikking met laptops en desktops!

Een van de eerste deelnemers gaf aan hoe leuk hij het vond dat ik de introductie van de workshop middels een persoonlijke video had gedaan. Zijn woorden: “Dat sluit zo perfect aan bij de sessie! En zo leuk persoonlijk!” 👏

Anderhalve week voor de sessie ontvingen de deelnemers al instructievideo’s van een aantal tools. Tijdens de sessie legde ik wat theorie uit, gaf ik voorbeelden, besprak ik do’s en don’ts en legde ik de link met hun thema: 12 bouwstenen van effectieve didactiek 🤗 En natuurlijk was er tijdens de sessie tijd voor het ontwerpen van lesonderdelen; ik liep rond om waar nodig te begeleiden.

Vooral Canva was bij deze groep erg in trek. Ook heb ik de leraren eraan herinnerd dat methoden van bundels Nederlands, Duits en Engels vaak al handige functionaliteiten bieden. Waarom dan een tool als WRTS gebruiken?

Ik kijk terug op een leuke middag met enthousiaste docenten. Ze gaan nog wel even door met het proberen van ideeën uit het e-book digitale tools 🙏
Volg Blijven Leren

Nieuwsbrief ontvangen

Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuwe online cursussen en e-books van Blijven Leren.

2,029 Subscribers
  • Privacyverklaring
  • Algemene voorwaarden
  • Contact

Auteursrecht © 2023 Blijven Leren. Alle rechten voorbehouden.