4 tips voor teamleren

4 tips teamleden blijven leren

In potentie zijn lerarenteams zeer rijk aan leerkansen want je werkt met verschillende experts en disciplines. Daar kun je bij teamleren slim gebruik van maken. De eerste stap is (informele) leermomenten te organiseren. Tijdens die momenten stimuleer je leraren kritisch te zijn op hun eigen werk, waarin de dialoog gevoerd wordt over ‘goed’ onderwijs en waar je samen inzoomt op fundamentele vraagstukken en tot oplossingen komt.

Onlangs ging ik met oo.nl in gesprek over het van en met elkaar leren binnen onderwijsteams. Het artikel staat op hun website. Ik gaf onder andere deze tips:

 1. Creëer tijd om met en van elkaar te leren
  Welke leraren wil je bij elkaar brengen en waar kun je een gezamenlijk moment realiseren? Tip! Kijk kritisch naar de vergadertijd die er al is. Hoe kan daar een moment van informeel leren worden georganiseerd?
 2. Zorg voor focus bij het leren.
  Welk thema vraagt aandacht? En waar heeft elke leraar mee te maken? Besluit bijvoorbeeld om je te focussen op de opbouw van de les, instructietechnieken of het pedagogisch handelen.
 3. Ontwerp meetinstrumenten en/of evaluatievragen.
  Bedenk met elkaar waar je precies in wilt verbeteren als team (of wat je wilt verduurzamen). Gebruik literatuur en good practices en bedenk wat je terug wilt kunnen zien in je onderwijs, bijvoorbeeld in het concrete handelen van de docent. Kijk op basis daarvan bij elkaar mee in de lessen en waardeer eerst wat al goed gaat. Als het veilig genoeg is, kun je daarna verbetersuggesties aandragen.
 4. Blijf leren.
  Zorg ervoor dat je in een learning cyclus komt waarbij je blijft waarderen wat goed gaat, blijft ophalen wat nog lastig is of waar je in wilt groeien en zorg ervoor dat je de juiste bronnen gebruikt om te blijven ontwikkelen.

Wat vind jij belangrijk als het gaat om teamleren? Laat het weten in de comments! 

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *