4 tips voor teamleren

4 tips teamleden blijven leren

In potentie zijn docententeams zeer rijk aan leerkansen omdat je samenwerkt met diverse experts en disciplines. Daar kun je bij teamleren slim gebruik van maken. Een eerste stap is het organiseren van informele leermomenten, waar docenten gestimuleerd worden om kritisch naar hun eigen werk te kijken. Deze momenten organiseer je voor dialogen over wat ‘goed’ onderwijs inhoudt, waarbij fundamentele vraagstukken worden besproken en oplossingen gezamenlijk worden gezocht. Onlangs sprak ik met oo.nl over het belang van onderling leren binnen onderwijsteams. In dit blog deel ik aan aantal tips.

Vier tips voor teamleren

  1. Neem de tijd om van elkaar te leren.
    Kijk welke docenten je bij elkaar wilt brengen en vind een geschikt moment voor gezamenlijk leren. Tip! Bekijk kritisch de vergadertijd die er is en overweeg hoe deze tijd kan worden omgezet in informele leermomenten.
  2. Zorg voor focus tijdens het leerproces.
    Bepaal welk thema de aandacht verdient en waar elke docent mee te maken heeft. Kies bijvoorbeeld voor focus op lesopbouw, instructiemethoden of pedagogisch handelen.
  3. Ontwerp meetinstrumenten en/of evaluatievragen.
    Bedenk met elkaar wat je precies wilt verbeteren als team (of wat je wilt verduurzamen). Gebruik literatuur en good practices en bedenk wat je terug wilt kunnen zien in je onderwijs, bijvoorbeeld in het concrete handelen van de docent. Kijk op basis daarvan bij elkaar mee in de lessen en waardeer eerst wat al goed gaat. Als het veilig genoeg is, kun je daarna verbetersuggesties aandragen.
  4. Blijf continu leren.
    Zorg ervoor dat je in een learning cyclus komt waarbij je blijft waarderen wat goed gaat, blijft ophalen wat nog lastig is of waar je in wilt groeien en zorg ervoor dat je de juiste bronnen gebruikt om te blijven ontwikkelen.

Nieuw in ons team vanaf studiejaar 2024/2025: we hebben gekozen voor een aantal vakoverstijgende thema’s waar docenten mee aan de slag gaan. Een groep gaat zich verdiepen in het werken met het portfolio in de coachlessen, een andere groep gaat aan de slag met meta-cognitieve vaardigheden en zelfregulatie (leren leren), weer een andere groep gaat zich verdiepen in differentiëren, en een laatste groep zal zich richten op het gebruik van Canvas als online leeromgeving. Deze teams zullen onderzoeken wat er nodig is om deze elementen effectief te implementeren in ons onderwijs. Uit de eerste sessie kwam bij een van de teams naar voren dat zij bezig zijn met het bepalen van de vereiste vaardigheden, de benodigde middelen, en hoe deze het beste kunnen worden aangeleerd. Dat team wil ook instrumenten ontwikkelen voor gebruik in de klas. Op studiedagen zullen de verschillende teams hun bevindingen en ontwikkelingen met elkaar delen. Zo hoeft niet het hele team zich in alles te verdiepen, we zullen kennis en inzichten delen met elkaar.

Leuk dat je er weer bij was, tot de volgende! 

Word ook onderdeel van de Blijven Leren Community!

Hi, ik ben Shauna! Ik help gepassioneerde en nieuwsgierige onderwijsmakers om met vertrouwen en energie tot goed onderwijs te komen. Onze studenten verdienen het beste. Samen creëren we onderwijs dat ertoe doet en waarmee we het verschil maken. Praat met ons mee op sociale media! Volg Blijven Leren op Instagram en op LinkedIn en wordt onderdeel van de Blijven Leren Community.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *