Gastartikel: Marian Blaauwgeers
Alles in het leven is een keuze. De hele dag, elke dag. Met wie we praten, waar we zitten, wat we zeggen, hoe we het zeggen. En ons leven wordt bepaald door onze keuzes. Zo simpel en complex is het. En net zo krachtig.
Keuzes maken kan zo ontzettend lastig zijn, zeker in de levensfase van onze studenten. Studenten maken veel keuzes. Ze kiezen bijvoorbeeld keuzedelen, een stage, welk project ze willen doen, hoe ze hun loopbaan gaan vormgeven, wat ze eten en met wie ze omgaan. In dit blog deelt Marian een oefening die je kunt gebruiken om jouw studenten te helpen bij het maken van keuzes. Ook leer je waarom het voor onze leerlingen lastig is om keuzes te maken.
Hoe werkt keuzes maken?
Wij als mensen streven naar een gelukkig leven. Daarom zijn we bij het maken van keuzes in essentie bezig met twee dingen: het nastreven van geluk en het vermijden van pijn. De term geluk in de utilitaristische ethiek is het totaal van plezier minus pijn. Vermijden van pijn en verwerven van plezier zijn dan ook de motieven voor het menselijke handelen en daarbij de keuzes die we maken.
We maken duizenden keuzes per dag. Onderzoeken hebben laten zien dat het om 30.000 of misschien zelfs 50.000 keuzes kan gaan per dag! Het is vergelijkbaar met het aantal gedachten dat je op een dag hebt. Keuzes gaan niet alleen over de grote beslissingen zoals de studie, de loopbaan, relaties en dat soort zaken. Het zijn ook kleine beslissingen gedurende een dag. Wel of niet opstaan als de wekker gaat, wel of niet de camera aanzetten tijdens een online les, wel of niet geloven wat iemand je vertelt.
Het is belangrijk om te weten dat ongeveer 90% van onze keuzes onbewust worden gemaakt. Keuzes maken we snel op basis van onze eerdere ervaringen en wat we kennen. Daarom is het zo lastig om invloed te hebben op onze keuzes. Je begrijpt wel hoe krachtig het dus is om hiermee aan de slag te gaan met je leerlingen!
Wat maakt het maken van keuzes (voor studenten) zo lastig?
Er zijn verschillende factoren die het maken van keuzes voor studenten zo lastig maakt. Hierbij een aantal factoren die waarschijnlijk herkenbaar voor je zijn.
- Jonge leeftijd
Door de jonge leeftijd van onze studenten hebben ze nog weinig ervaringen om hun keuzes op te baseren. Daarnaast streven ze vaak naar korte termijn bevrediging waarmee ze soms de lange termijn uit het oog verliezen. Het kan ook zo zijn dat ze de lange termijn niet kunnen overzien. - Invloed van buitenaf
Bij studenten heeft hun omgeving veel invloed op de keuzes die ze maken. Dit kan in positieve zin zo zijn, bijvoorbeeld als ze elkaar verder helpen. Maar ook in negatieve zin, bijvoorbeeld bij het maken van keuzes onder groepsdruk. - Angst voor maken van ‘foute keuzes’
Er bestaan geen foute keuzes, behalve bij een meerkeuzevragen ;). De angst om het verkeerde te kiezen is groot bij onze leerlingen. - Keuze is definitief
Vaak hebben studenten het idee dat een keuze definitief is. Ze willen het daarnaast goed doen en vinden het maken van keuzes daardoor spannend. Een keuze kan heel groot aanvoelen. Het mooie is dat je op elk moment een andere keuze kan maken. - Keuzestress
Toen ik jong was had een meisje bij mij in de klas drie televisiezenders. Als je dat vergelijkt met het aanbod van nu, is het logisch dat er keuzestress ontstaat. En dit is maar één voorbeeld van hoeveel meer keuzes er zijn gekomen waar de student mee te maken heeft.
Oefening – Wie kan je helpen met het maken van keuzes?
Na al deze inzichten deel ik graag een oefening met je. Deze kun je tijdens je lessen met studenten doen om het onderwerp ‘Keuzes’ maken bespreekbaar te maken.
Wanneer we keuzemomenten met anderen bespreken geeft de ander vaak mee wat voor hen belangrijk is en wat ze jou dus ook gunnen. Het is daarom fijn om iemand te vinden om bepaalde dingen mee te bespreken die los van oordeel en eigen mening met jou in gesprek gaat. Om beter te weten wat je met wie kan bespreken is het fijn om te weten wie je in je omgeving hebt. Daar helpt deze opdracht je bij.
Stap 1: Pak een papier.
Stap 2: Zet jezelf in het midden.
Stap 3: Schrijf iedereen op die jou kan helpen met keuzes maken.
Stap 4: Bedenk; Wie kan je waarmee verder helpen?
Over Marian
Marian is initiatiefnemer van Gelukkige Student en Gelukkige Docent. Haar missie is om studenten met minder stress en meer zelfvertrouwen door hun studie te helpen. Vanuit Gelukkige Student begeleidt ze studenten online en via workshops. En met Gelukkige Docent leidt ze docenten op hun studenten te begeleiden met stress en zelfvertrouwen. Daarnaast ontwikkelde ze samen met Curio het lesprogramma: Keuzes maken doe je zo! Het lesprogramma dat studenten helpt met het maken van keuzes.
“Laten we samen studenten weer het heft in handen geven van hun eigen geluk!”
Marian – Gelukkige Student & Gelukkige Docent.