Spelshow ‘Ik hou van onderwijs’

Ik hou van onderwijs

Bekijk nu de afleveringen van de spelshow ‘Ik hou van onderwijs’, een creatie van de Meesters en Juffen met Dromen. De eerste spelshow voor en door leraren. Lesgeven is een vak. In de afleveringen wordt duidelijk hoe veelzijdig leraren zijn! Elke week komt een ander onderwerp aan bod. Onderwerpen die je direct herkent als je in het onderwijs werkt of die je zult gaan leren kennen als je voor het leraarsberoep kiest. 

Wat kun je verwachten?

Elke woensdag om 17.00 uur kun je naar een nieuwe aflevering kijken op het YouTube-kanaal van ThiemeMeulenhoff. Seizoen 1 bestaat uit zes afleveringen met de volgende thema’s:

  • De gelukkige leerling (pedagogiek)
  • De gereedschapskist van de leraar (didactiek)
  • Taal van de toekomst (digitalisering)
  • Een goede basis (taal en rekenen)
  • Mediamasters (mediawijsheid)
  • Meedoen in de maatschappij (burgerschap)

De spelshow wordt gepresenteerd door Shauna Plompen (Blijven Leren) en Emin Kececi (Meesters met Dromen). Elke aflevering zie je ook vaste teamcaptains terug. De captains van de meesters zijn Ismail Aghzanay en Yasin Yaylali en de captains van de juffen zijn Lucelle Comvalius en Kirsten Cuppen.

De afleveringen

Aflevering 1: Gelukkige leerlingen (pedagogiek)

In deze aflevering worden de teamcaptains versterkt door de aardrijkskunde kennisclip-maker Roy Helmerhorst en de creatieve Wendy Dinkelberg. Wie zijn Deci & Ryan? Op welke wijze ga je om met leerlingen die te laat komen en onrustig door de klas praten? Wat is positief framen? Het komt allemaal aan bod in deze aflevering.

Aflevering 2: De gereedschapskist van de leraar (didactiek)
In deze aflevering zijn de gastdocenten Amin Asad en Valérie Ungerer. Wat is het verschil tussen pedagogiek en didactiek? Wat is digitale didactiek? Wat kunnen de leraren vertellen over gamification? Bekijk ook hoe de leraren binnen 1 minuut een les verzorgen over een onderwerp dat zij ter plekke aangereikt krijgen.

Aflevering 3: Taal van de toekomst (digitalisering)

In deze aflevering ontvangen we Tim Ovington als gastdocent, hij reisde de hele wereld over om uiteindelijk zijn eigen leerfabriek op te zetten. Ook speelt Jikkemien Kuypers mee die in 2018 geschiedenisdocent van het jaar werd. Hoeveel weet jij van cybercriminaliteit, robotisering en augmented reality? Wat zijn voor- en nadelen van digitalisering in het onderwijs? Het komt allemaal aan bod in deze aflevering.

Aflevering 4: Een goede basis (rekenen en taal)

In deze aflevering ontvangen we Dylan van Brummen ook wel bekend als de MeesterVlogger en Sanne Assink die we kennen van TikTok. Dylan werkt in het vo en Sanne is docent in het po. Op hun socials delen ze hilarische video’s over het onderwijs. De leraren moeten onder druk woorden op de juiste wijze spellen en sommen uitrekenen. Ook bespreken we hoe je als leraar aandacht kunt besteden aan de basis van het onderwijs: rekenen en taal.

Aflevering 5: Mediamasters (over mediawijsheid)

In deze aflevering ontvangen we Hidde Nuijten. Hij is een rappende meester en maakt video’s op TikTok. De tweede gastdocent is Milou Schoonemann, zij is bekend van haar Social media account Lvnslessen. Ze is actief op TikTok en deelt dagelijks verhalen met een mooie moraal over het docentenleven. De leraren nemen het tegen elkaar op over het thema mediawijsheid. Hoeveel weten deze docenten van fake news, vloggen, sluikreclame en een filterbubbel?

Aflevering 5: Meedoen met de maatschappij (burgerschap)

In deze aflevering zijn Kwame Agyapong-Ntra en Debbie Dussel te gast! Twee docenten die er alles aan doen om de kansen van hun leerlingen te vergroten. Het thema dat deze week centraal staat is “Burgerschap”. Ben jij geïnteresseerd in de geschiedenis van Nederland, in de grondwet, een pluriforme samenleving of het stemrecht? In deze aflevering doen beide gastdocenten ook een Spoken Word; een opdracht die je ook in de klas kunt gebruiken.

 

Meer informatie

Met deze spelshow willen we laten zien hoe leuk het is om in het onderwijs te werken. We hebben genoten van de samenwerking met ThiemeMeulenhoff en Pakhuis de Zwijger. De spelshow is gesponsord door ThiemeMeulenhoff.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *