Een fijne werk-privébalans: bepaal je cirkel van invloed

Een fijne werk-privébalans: bepaal je cirkel van invloed - Blijven Leren

Als je een goede werk-privébalans hebt kun je je werkpatroon zodanig aanpassen dat je een ritme vindt waarin je je werk kunt combineren met je andere verantwoordelijkheden en behoeftes. Als je werkbelasting niet in evenwicht is met je privéleven, kan er stress ontstaan. Het maakt uit hoe je reageert op uitdagingen op dit gebied. De eerste stap is om onderscheid te maken tussen zaken waar je wel controle en invloed over hebt en zaken waarvan je mogelijk moet accepteren dat ze buiten je invloedssfeer vallen.

Pas voor de klas

Ik weet nog goed hoe mijn beginjaren waren voor de klas. De balans was op dat moment ver te zoeken. Naar verhouding ging er veel meer tijd naar mijn werk. Alles kost je wat meer tijd, je handelingsrepertoire ben je nog aan het uitbreiden, keuzes maken is soms lastig en grenzen aangeven is spannend. Zeker als je bevlogen bent en een groot hart hebt voor je studenten. Nu ik een andere rol heb in het onderwijs, kamp ik met dezelfde uitdagingen maar dan op een andere manier. Nog steeds moet ik mezelf terugfluiten en op z’n tijd weer even uitzoomen.

Wat ligt er in je cirkel van invloed?

Een uitspraak die je vast kent: “Probeer te kijken naar wat er in je cirkel van invloed ligt en laat de rest los...” Ik leerde meer over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid tijdens de lerarenopleiding. De cirkels komen voor in werk van Stephen Covey. Hij schreef over 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Volgens hem ligt de basis voor effectief handelen bij jezelf. Eén van de 7 eigenschappen of gewoonten is dat je proactief moet zijn. In dat kader wordt de cirkel van invloed genoemd.

Hoe proactief je bent ontdek je door te kijken waar je de meeste energie in steekt. Er zijn allerlei zaken die betrekking hebben op je, zo ook zaken waar je eigenlijk niet veel invloed op uit kunt oefenen. Reactieve mensen houden zich vooral bezig met de cirkel van betrokkenheid. Je besteedt je energie dan aan dingen die je niet kunt veranderen. Proactieve mensen richten zich op de cirkel van invloed; dat zijn de dingen waar je ook echt grip op hebt.

Aan welke knoppen kan ik draaien?

Voor een goede werk- privébalans wil je proactief aan de slag binnen jouw cirkel van invloed. Je wilt ontdekken wat je niet lekker zit, waar je werkpatroon aangepast zou moeten worden of hoe de andere verantwoordelijkheden en behoeftes die je hebt ook een plek krijgen in jouw week. Dat kan je op veel gebieden doen. Een paar suggesties:

  • Maak een overzicht van al je taken, verantwoordelijkheden en behoeftes in de week; zowel werkgerelateerd als privé. Reflecteer daarop: ben je tevreden met deze verhouding of zou je meer van het een willen doen en minder van het ander? Dit gaat over het stellen van prioriteiten, het maken van keuzes (daarbij grenzen aangeven) en aandacht hebben voor zelfzorg.
  • Zorg ervoor dat je productiever werkt. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om productiever te werken, zodat je meer tijd over houdt voor wat er werkelijk toe doet voor jou. Dat gaat over bepaalde hacks om slimmer of sneller te werken of dingen die je kunt doen zodat je jezelf beter kunt focussen.
  • Evalueer en onderneem actie. De kans is groot dat je nadat je voornemens hebt geformuleerd weer terugvalt in je oude patroon. Je komt weer in een modus van brandjes blussen, het overnemen van andermans werk en daardoor over je eigen grens gaan. Door jezelf wekelijks een evaluatiemoment te gunnen waarbij je even de week doorneemt en nagaat of je nog doet wat je zou willen, is belangrijk. In het onderwijs heb je perioden van piekbelasting en weinig balans, maar over de linie wil je wel een fijn patroon creëren.

Hoe zorg jij voor een fijne werk-privébalans? Laat het weten in de comments.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *