Iedereen is een talent en een ontzettende kreukel

Talent Blijven Leren

Werken vanuit je talent. Het geeft je voldoening en je houdt het lang vol. Is het iets wat je kunt leren? Volgens Van Dale heeft talent te maken met aanleg. “Ta-lent (het; o; meervoud: talenten) natuurlijke begaafdheid; = aanleg”. Je hebt het of je hebt het niet.

Ben je jezelf bewust van je talenten? Als je iemand vraagt wat zijn talent is, krijg je daar niet zo gemakkelijk antwoord op. Dat is ook niet zo gek, want men wordt hierin belemmerd door onder andere eigen denkbeelden. Wel zonde, want de wereld verandert. Werkzaamheden worden efficiënt ingericht, bijvoorbeeld door middel van automatisering. Het komt steeds meer aan op zelfstandig denken en de creativiteit van de medewerker. En dus ook op de mate waarin die medewerker durft te handelen vanuit talent.

Iedereen is een toptalent

Je bent een talent. Iedereen heeft een bundeling van kwaliteiten en is een wereldkampioen. Soms zijn die kwaliteiten lastig te herkennen. Door de denkbeelden die ik eerder noemde, maar ook vanwege het dubbelleven dat we allemaal leiden. Naast het feit dat je een talent bent, ben je namelijk ook een enorme kreukel.

Waar is de spontaniteit gebleven die kinderen hebben? We herkennen allemaal hoe kinderen in het ‘hier en nu’ leven, de nieuwsgierigheid. De eigenheid van kinderen en hun moed om ‘onaangepast’ te zijn. Drukken wij onze talenten, welke we van nature hebben, niet weg omdat we bang zijn om onaangepast te zijn?

Misschien gaat het er juist wel om dat je onaangepast moet zijn. Is talent niet een optelsom van wat jij in je hebt om iets tot stand te brengen, waar een ander wat aan heeft?

Je talent in één woord

In ons onderwijssysteem gaat het er niet om in één ding goed te zijn. Als je het in die context bekijkt, is het logisch wanneer je sceptisch bent over je kwaliteiten. Misschien ervaar je zelf die twijfel. Onze jongeren hebben die twijfel ook. Wat helpt is om te bedenken ‘hoe’ je dingen aanpakt en wat daar goed aan is. Als je expliciet weet waar je goed in bent, geeft dat zelfvertrouwen. We kunnen allemaal wel iets benoemen wat we goed doen. Samenvattend is dat ook ons talent: het is hoe wij werken.

Een levenslange prettige zoektocht

Die zoektocht naar je talent, met de draken die op je pad komen en de kreukels die je opvallen; dat is een levenslange, prettige zoektocht om te ontdekken en te realiseren wat bij je past. De dingen op je eigen manier doen, vanuit jouw talent, leidt niet alleen tot goede resultaten. Het geeft daarbij ook plezier! Het is goed om je talent, zoals topsporters dat ook dagelijks doen, te blijven trainen. Zo wordt je instrumentarium steeds krachtiger.

Maak tijd voor je passie

Wat je kan helpen in de zojuist genoemde zoektocht is passie. Passie is iets anders dan talent. In je talent verbruik je energie want je spant je in. In je passie voed je jezelf en zal je ontspannen. Wat is passie en hoe uit zich dat? Daarover lees je meer in het boekje. Hoe praktiseer je passie? Dat laatste is heel simpel: je moet het gewoon doen.

Over het boek

Ik heb het ‘Handboek voor Talent’ in één avond uitgelezen. Het is een prettig boek om te lezen, met vrolijke illustraties. Er worden je concrete tools aangereikt waarmee je je talenten en passie kunt ontdekken. Er worden tips gegeven in het hanteren van datgene dat jou tegenhoudt om je talent in te zetten. De zogenoemde kreukels en draken.

Wat ik leuk vond is dat ik herken wat er geschreven wordt. Sinds ik ontdekt heb wat mijn talent is, ga ik als een trein. Vanaf het moment dat ik mij realiseerde dat draken erbij horen, ging ik het een en ander relativeren en durfde ik meer risico’s te nemen. Op die manier ben ik met passie begonnen aan een avontuur. Het ‘Blijven Leren’ avontuur. Daar zit mijn eigenheid in. Het is mijn manier van onaangepast zijn.

Het boekje inspireerde mij ook om het thema passie en talent weer meer centraal te stellen. Het geeft voldoening als je bezig bent met waar je goed in bent. In gesprekken met studenten neem ik dit thema ook weer wat explicieter mee zodat ik ze kan ondersteunen in het vinden van hun kracht. Daarmee help ik ze indirect op weg naar meer levensvreugde.

Het ‘Handboek voor Talent’ is een compact boekje voor eenieder die zich wil verdiepen in de kracht van talent. Bestel het boekje van Kees Gabriels en Jan de Dreu voor € 14,95. Voor meer informatie kan je terecht op www.handboekvoortalent.nl.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *