Focus nodig voor het leren? De app Forest helpt daarbij!

focus Blijven Leren

Illustratie gemaakt door Paperclear.nl

Geschreven door Marloes. Op haar eigen blog, www.mevrouwmarloes.nl, post Marloes wekelijks berichten over lesgeven, studeren, theevragen en over wat haar verder bezighoudt in het dagelijks leven. Marloes zit in het derde jaar van de lerarenopleiding Nederlands en vindt het leuk om daarnaast haar creativiteit kwijt te kunnen in het schrijven van verhalen.

De eindexamens komen er weer aan en voor de rest van de studenten en scholieren zijn er binnenkort weer tentamens en proefwerkweken. Het is altijd moeilijk om een paar uur volledig geconcentreerd te leren. Wanneer je je computer nodig hebt, kun je al met een paar klikken spelletjes spelen, filmpjes kijken of op je tijdlijn zien wat anderen bezighoudt. Als je telefoon naast je ligt, zie je vaak al gauw een lampje branden. Hoe lastig is het dan om niet te kijken? Best lastig als je het mij vraagt.

Als ik voor mijn tentamens moet leren, maak ik vaak van de bibliotheek mijn tweede thuis. ’s Ochtends vertrek ik met boeken en al richting de stilteruimte, om aan het eind van de middag weer huiswaarts te gaan. Inmiddels heb ik al best wat jaren studie-ervaring, maar toch blijft het voor mij ook lastig om niet afgeleid te raken. Wanneer ik thuisblijf om te leren, beland ik al gauw achter de televisie/Playstation/laptop om andere ‘belangrijke’ dingen te doen. Het maakt niet uit hoeveel studeertips ik lees, afleiding zit in een klein hoekje.

Wat mij wel helpt gefocust te blijven, is een app. ‘Een app?’, zal je denken. ‘Dat leidt toch alleen maar af?’ Deze app niet, het zorgt er juist voor dat je niet afgeleid wordt. Althans, niet door je mobiel. In de app, Forest, kun je aangeven hoe lang je niet op je mobiel wil. Hun slogan is dan ook ‘Stay focused, be present’. Je kunt aangeven dat je tien minuten niet je telefoon wil gebruiken, met een maximum van twee uur. Als je het volhoudt om deze tijd niet op je mobiel te gaan, komt er een plant in je digitale tuin te staan. Deze plant kan een struik zijn of een boom, dat verschilt. Wanneer je het niet volhoudt, komt er een dode plant in de tuin te staan. Niet echt een heel mooi gezicht, toch? Ook verdien je punten per keer dat je het behaalt. Met deze punten kun je weer andere plantjes kopen.

Nu is er natuurlijk redelijk wat discipline voor nodig om dit vol te houden, maar dat is ook nodig als je de app niet gebruikt. Deze app zorgt ervoor dat het leren misschien iets leuker wordt. Je kunt door de tijd in te stellen voor jezelf een leerplanning maken. Bijvoorbeeld dat je een uur aan het ene vak zit en na het uur even vijf minuten op je mobiel mag. En het andere uur weer begint met een ander vak.

Hoe zorg jij ervoor dat je gefocust aan je schoolwerk kunt? Zou een App als deze jou kunnen helpen bij je concentratie, denk je? Wat voor tips kan jij delen met je klasgenoten om je beter te concentreren als je veel werk moet verzetten? Laat het ons weten in de reacties.

Wil je meer studentartikelen lezen, klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *