5 tips voor focus in het onderwijs

5 tips focus onderwijs Blijven Leren

Hoe behoud je je focus? Een zeer relevante vraag. In het onderwijs werk je vaak in kantoortuinen, met veel afleiding en omgevingsgeluid. Ook komt er veel op je af. We weten allemaal dat een lesdag nooit verloopt zoals je had gepland en dat er tussendoor altijd vraagstukken voorbij komen waar wat mee moet gebeuren. Collega’s en studenten stellen vragen tussendoor, ook als je eigenlijk bezig was met een focustaak. In dit artikel deel ik 5 tips om je beter te focussen.

Waarom focus belangrijk is

Flexibel omgaan met veranderingen, een goede samenwerking waarbij je elkaar vragen kan stellen en even kan afstemmen. Het hoort allemaal bij het onderwijs en het is ook iets wat ik zo kan waarderen aan het beroep. Geen dag is het hetzelfde en je wordt voortdurend uitgedaagd.

Toch zijn er momenten waarop je wel focus wilt hebben. Bijvoorbeeld als je je lessen gaat voorbereiden, als je administratieve klussen te doen hebt of als je complexere mails gaat beantwoorden. Hoe zorg je ervoor dat je op die momenten ook focus hebt; dat je niet wordt afgeleid door (interne of externe) ruis?

Vijf tips om te focussen

Onlangs las ik Focus Aan/Uit van Mark Tigchelaar. Een heel fijn boek waarin vanuit de neuropsychologie wordt gekeken naar 4 concentratielekken en hoe daarmee om te gaan. Uit dit boek haalde ik vijf tips die ik graag met jullie deel.

1. Werk in blokken
2. Voorkom dat je taken gaat wisselen
3. Neem voldoende rust
4. Werk in een ruimte met voldoende zuurstof
5. Maak tussendoor een wandeling

Hoe gaat dat in de praktijk?

Zelf blokkeer ik ‘focusmomenten’ in mijn agenda. Dat kan aan het einde van de dag zijn of juist voor mijn lessen. In het mbo heb je daarin natuurlijk wat meer speelruimte dan in het vo of po. Op die momenten cluster ik taken van dezelfde aard. In één uur bereid ik bijvoorbeeld al mijn lessen voor. Soms duurt dat wat langer, maar nooit veel langer. Ik geef mezelf een bepaalde tijdsspanne en daar moet het in gebeuren. Inmiddels vertrouw ik erop dat ik mijn les effectief genoeg kan maken met wat ik in mijn rugzak heb aan kennis en ervaring.

Ook zorg ik voor lummelmomenten tussendoor. Even een rondje lopen buiten de school en ergens lunch halen of even een wandeling door het gebouw. Dit kan ook even kletsen zijn met een collega over andere dingen dan school. Dit is gezellig en het geeft mijn brein ook rust, waarna ik later gefocust kan verder werken.

In de online cursus ‘Met een goed gevoel voor de klas’ deel ik meer tips voor focus en productiviteit. Dat gaat ook over je bereikbaarheid (telefonisch en fysiek) en hoe je interne ruis wegneemt. Wat helpt jou om je te focussen? Leuk als je dit lijstje in de comments aanvult met jouw tips.

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *