Ik denk dat het een jaar geleden is dat ik Lotte interviewde. Voor de cursus ‘Met een goed gevoel voor de klas’ was ik benieuwd naar haar verhaal. Ze heeft zich namelijk gespecialiseerd in activerende didactiek waarbij met name de klassenopstelling en de inrichting van het lokaal een belangrijke rol spelen. In dit artikel vertel ik je meer.
Klassenopstelling en leerhouding van de leerling
Lotte vertelde mij het volgende: “Ik vroeg mij af waarom een leerling in situatie X niet geactiveerd werd en in eenzelfde situatie met een andere opstelling wel”. Je kunt niet zomaar conclusies trekken, toch viel het op dat leerlingen in bepaalde klassenopstellingen meer in de leerstand kwamen. Hoe zit dat precies? Een paar dingen die een rol spelen bij de opstelling:
- De opstelling kan uitnodigen tot een gesprek (omdat leerlingen elkaar kunnen aankijken en je jezelf moeilijker kunt ‘verstoppen’)
- De opstelling kan ervoor zorgen dat je de leraar kan zien (wat nuttig is voor instructies)
- De opstelling kan bijdragen aan samenwerkingsvormen (omdat leerlingen makkelijk naast elkaar kunnen zitten om te overleggen, in plaats van dat iemand zich ‘afzijdig’ kan houden).
Het lokaal als instrument
Van Lotte mocht ik het kaartspel ‘Het lokaal als instrument’ (€32.50) bekijken. Een handzaam product waarmee je zelf kunt experimenteren met klassenopstellingen! Hoe werkt het?
- Kies een leerdoel (je kunt de kaarten gebruiken om een leerdoel te bepalen)
- Kies een passende actieve werkvorm
- Bepaal de samenstelling van de groep
- Ontdek de opstelling die helpt om je leerdoel te behalen
- Bedenk waar je jezelf positioneert in de ruimte (midden, achter of voor in de ruimte)
In het kaartspel vind je allerlei suggesties die je kunt mixen en matchen. Ga met je collega’s mee aan de slag om zo ook te ontdekken hoe de opstelling bijdraagt aan een actieve leerhouding!

Wil je weten wat volgens Lotte echt werkt? Bekijk haar Instagramaccount. Daar deelt ze geregeld tips en suggesties. Laat in de comments weten wat jij weet van de klassenopstelling en hoe die invloed heeft op de lerende!
Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!
Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.