De kracht van een passende opstelling in jouw les

De kracht van een passende opstelling in jouw les

Hoe kan je klassenopstelling bijdragen aan het activerende van studenten in het klaslokaal? Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik Lotte hierover sprak. Zij heeft zich gespecialiseerd in activerende didactiek waarbij met name de klassenopstelling en de inrichting van het lokaal een belangrijke rol spelen. In dit blog vertel ik je meer over ons gesprek.

Klassenopstelling en leerhouding van de student

Lotte vertelde mij het volgende: “Ik vroeg mij af waarom een student in situatie X niet geactiveerd werd en in eenzelfde situatie met een andere opstelling wel”. Je kunt niet zomaar conclusies trekken, toch viel het op dat studenten in bepaalde klassenopstellingen meer in de leerstand kwamen. Hoe zit dat precies? Een paar  dingen die een rol spelen bij de opstelling:

  • De opstelling kan uitnodigen tot een gesprek (omdat studenten elkaar kunnen aankijken en je jezelf moeilijker kunt ‘verstoppen’)
  • De opstelling kan ervoor zorgen dat je de leraar kan zien (wat nuttig is voor instructies)
  • De opstelling kan bijdragen aan samenwerkingsvormen (omdat studenten makkelijk naast elkaar kunnen zitten om te overleggen, in plaats van dat iemand zich ‘afzijdig’ kan houden).

Het lokaal als instrument

Van Lotte mocht ik het kaartspel ‘Het lokaal als instrument’ (32.50) bekijken. Een handzaam product waarmee je zelf kunt experimenteren met klassenopstellingen! Hoe werkt het?

  1. Kies een leerdoel (je kunt de kaarten gebruiken om een leerdoel te bepalen)
  2. Kies een passende actieve werkvorm
  3. Bepaal de samenstelling van de groep
  4. Ontdek de opstelling die helpt om je leerdoel te behalen
  5. Bedenk waar je jezelf positioneert in de ruimte (midden, achter of voor in de ruimte)

In het kaartspel vind je allerlei suggesties die je kunt mixen en matchen. Ga met je collega’s mee aan de slag om zo ook te ontdekken hoe de opstelling bijdraagt aan een actieve leerhouding!

Klassenopstelling Blijven Leren
Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Wil je weten wat volgens Lotte echt werkt? Bekijk haar Instagramaccount. Daar deelt ze geregeld tips en suggesties. Laat in de comments weten wat jij weet van de klassenopstelling en hoe die invloed heeft op de lerende!

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Volg Blijven Leren op Facebook, Youtube en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *