Bekijk onze werkdagen #vlogserie met gastvlogs van andere leraren

Meekijken mijn werkdag Blijven Leren

Al jaren kijk ik naar vlogs vanuit nieuwsgierigheid. Hoe ziet iemands dag eruit? Je leert iemand beter kennen en tussendoor krijg je misschien zelfs tips mee. Vanaf maart 2018 maak ik mijn eigen vlogs waarin ik andere leraren meeneem in mijn werkende leven als docent en ondernemer. De afgelopen weken zie ik dat veel leraren zoekende zijn in het (thuis)werken. Om die reden heb ik het vlogconcept iets aangepast: In elke vlog zie je nu een gastvlogger die zijn/haar dag met ons deelt. Dit zijn leraren uit alle onderwijsvormen (po/vo/mbo/hbo/wo). In dit artikel kan je ze terugvinden, met bovenaan de laatste video.

Wil je meer video’s zien? Op het YouTube-kanaal van Blijven Leren vind je ook een serie over werkdruk, teachertips en video’s die helpen bij afstandsleren. 

Renate van Klinken (mbo)

In deze video neem ik jullie mee in de overstap naar een nieuwe baan in deze tijd. Ik volg een cursus over storytelling en laat ik zien hoe ik daarmee oefen en daarnaast deel ik beelden van Renate! Zij werkt als docent Nederlands op een ROC en vertelt hoe het voor haar is om op afstand te werken. Daarnaast deelt ze een opdracht die ze heeft gegeven en vertelt ze wat voor IGTV ze heeft opgenomen voor haar school. Bedankt voor je bijdrage Renate!
[Lees verder onder de video]

Roald van DocentvanMorgen (mbo)

In deze video vertel ik hoe ik evaluatiegesprekken voer met mijn loopbaanstudenten en hoe ik hen op afstand probeer te begeleiden in deze tijd. Ook bel ik met iemand van het buurtteam over een student en deel ik wat manieren die zij als ambulant begeleider inzet om jongeren nog te begeleiden op afstand. Roald neemt jullie daarna mee in zijn dag. Hij deelt uiteenlopende tools waarmee je op afstand leren kunt stimuleren. Het gaat verder dan communiceren, hij stimuleert interactie tussen zijn leerlingen en het leren. Tools die naar voren komen zijn Microsoft Planner, Microsoft Teams, Microsoft To Do, Peardeck en Google Slides. Ook vertelt hij hoe scrum op afstand wordt ingezet en deelt hij een handige website waarmee hij maatschappelijke thema’s bespreekt bij de daily stand-up. Bedankt voor je bijdrage Roald!

[Lees verder onder de video]

Marjolein van Dreamcreatebymarjolein (po)

In deze video zien jullie kort hoe mijn dag vandaag was. Ik neem jullie vooral mee in de werkdag van Marjolein. Ik volg haar al even op Instagram en kan genieten van haar illustraties, blogs en welke inspiratie zij met leraren en ouders deelt. Van de week was ze druk bezig met video’s zodat je ook vanuit huis bezig kunt gaan met tekenen en leren. Dat triggerde mij om eens te vragen hoe haar dag eruitziet, want ze werkt ook nog gewoon als docent! In deze vlog heb ik haar en haar werkzaamheden beter leren kennen. Ze legt uit hoe ze een jongen helpt om een growth mindset te krijgen, hoe ze op afstand leerlingen helpt om met de situatie om te gaan door te tekenen en ze laat zien hoe ze met collega’s inbelt. Bedankt voor je bijdrage Marjolein!

[Lees verder onder de video]

Maaike Bergsma (vo) en Nienke Selbech (mbo)

In deze video zien jullie vooral de werkdagen van Maaike en Nienke. Het is voor mij moeilijk om in te schatten hoe het op dit moment als moeder is om thuis te werken. Maaike laat zien hoe zij het lesgeven op afstand combineert met de zorg voor haar kinderen. Ze laat ook een stukje Rots en Water zien met haar kinderen. Zoals ze zelf zegt: “Af en toe even stevig staan en rustig ademen, maakt dat we beter omgaan met de stress die deze gekke tijd met zich meebrengt”. Nienke werkt ook thuis en laat zien hoe haar dag verloopt! Ze maakte onder andere een presentatie in Canva met voice-over. Beiden geven mooie tips, dus kijk vooral mee!

[Lees verder onder de video]

Wil jij ook laten zien hoe jouw dag eruitziet?

Leuk! Je kunt hier contact met mij opnemen. In bovenstaande vlogs zie je een aantal voorbeelden van hoe leraren het aanpakken. De werkwijze is als volgt: je filmt korte stukjes uit jouw dag met je telefoon of camera. De beelden moeten horizontaal gefilmd zijn. Als je klaar bent, deel je ze via www.WeTransfer.com. Ik monteer de vlog en laat jou voordat ‘ie online komt het eindresultaat zien zodat je het nog kunt beoordelen. Na jouw akkoord, gaat de video live!

Meer informatie over Shauna

Deze vlogs zijn gemaakt door Shauna Plompen, eigenaar van Blijven Leren en Blijven Ondernemen. Op dit moment leven we in een bijzondere tijd waarbij de flexibiliteit van de docent en onze leerlingen flink op de proef wordt gesteld. Door vlogs te delen van mijn werkdag en die van collega’s beoog ik docenten te ondersteunen. Naast dat zo nog zichtbaarder wordt dat we allemaal met dezelfde uitdagingen kampen, kunnen leraren veel van elkaar leren. Daarnaast is het een inkijk in hoe anderen onderwijs vormgeven, wat opzichzelfstaand al inspirerend kan zijn. Shauna ziet graag dat we blijven onderzoeken wat nodig is om goed onderwijs te blijven verzorgen en om met plezier voor de klas te staan. Ze doet dit graag vanuit een eerlijke en constructieve insteek. Deze vlogs dragen daar hopelijk aan bij. 

Word ook onderdeel van de Blijven Leren community!

Op sociale media praten we verder over onderwijs en delen we tips met elkaar. Word bijvoorbeeld lid van de besloten groep en volg Blijven Leren op Facebook en Instagram. Wil je meer dan dat? Bekijk hier meer informatie over mijn diensten en samenwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *